ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Σύμφωνα με  δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ  ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ  αναμένεται σήμερα Τετάρτη να αναγνωρίσει  την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ 


Την αναγνώριση θα ακολουθήσει και η μεταφορά της  αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ
Η απόφαση του αμερικανού προέδρου, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να γνωστοποιηθεί με ένα εξ ορισμού ιστορικό διάγγελμά του Ντ. Τραμπ στις 13:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) από τον Λευκό Οίκο.
«Ο πρόεδρος εφαρμόζει μια κεντρική δέσμευση της προεκλογικής του εκστρατείας, μια υπόσχεση που είχε γίνει από πολλούς υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές», υποστηρίζει  αμερικανός αξιωματούχος, λέγοντας ότι η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ τις τελευταίες δύο δεκαετίες «δεν συνέβαλε σε τίποτε» ως προς τις προσπάθειες «να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ειρήνης».
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους την Τρίτη, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής  Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε τον Τραμπ για τις «επικίνδυνες συνέπειες που θα είχε μια τέτοια απόφαση για την ειρηνευτική διαδικασία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο».
Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ αποτελεί casus belli για τους ηγέτες των Παλαιστίνιων, που θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία καταλήφθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και προσαρτήθηκε κατόπιν, να γίνει πρωτεύουσα του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

«Την 6η Δεκεμβρίου 2017, ο πρόεδρος Τραμπ θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ», δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κάνοντας λόγο για την «αναγνώριση μιας πραγματικότητας», τόσο ιστορικής όσο και σύγχρονης.

Ο κ. Τράμπ θα δώσει ταυτόχρονα εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αρχίσει προετοιμασίες για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, κίνηση η οποία δεν θεωρείται ότι θα υλοποιηθεί άμεσα, αφού θα χρειαστεί χρόνος να βρεθεί η κατάλληλη τοποθεσία, χρηματοδότηση για το έργο και να ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις, κατά τον αξιωματούχο. 
Κατά την ομιλία του σε διπλωματικό συνέδριο στην Ιερουσαλήμ, η οποία διήρκεσε 21 λεπτά της ώρας, ο Νετανιάχου παρουσίασε τα οικονομικά πλεονεκτήματα και τη διεθνή εμβέλεια του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας τη σημασία των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο δεν αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την Ιερουσαλήμ που πρόκειται να γίνει την Τετάρτη.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ