Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


Η νηστεία των Χριστουγέννων αρχίζει στις 15 Νοεμβρίου και τελειώνει στις 24 Δεκεμβρίου, παραμονή της Εορτής της Γέννησης του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. 




Γενικά, κατά την νηστεία αυτή, επιτρέπεται το λάδι, το κρασί και το ψάρι κάθε μέρα εκτός της Τετάρτης και Παρασκευής, αλλά υπάρχουν τοπικές παραδόσεις που καθορίζουν την ημερομηνία έναρξης και λήξης της ψαροφαγίας. 
 
Στην Κύπρο αρχίζει η ψαροφαγία στις 21 Νοεμβρίου, Εορτή των Εισοδείων της Παναγίας και τελειώνει στις 12 Δεκεμβρίου, Εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος.
 
Στην Ελλάδα, η τελευταία ημέρα για ψάρι είναι στις 17 Δεκεμβρίου. 

Άλλες τοπικές παραδόσεις επιτρέπουν ψάρι μόνο Σάββατο και Κυριακή μέχρι τις 12 ή 17 Δεκεμβρίου και άλλες επιτρέπουν το ψάρι από την αρχή της νηστείας μέχρι και την τελευταία μέρα εκτός της Τετάρτης και Παρασκευής.

  • Η νηστεία των Χριστουγέννων σύμφωνα με το Αγιορείτικο τυπικό

Κατά την νηστεία αυτή τρώμε ψάρι μόνο Σαββατοκύριακο. Ψάρι καταλύουμε 
επίσης και κατά την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, οποιαδήποτε ημέρα κι αν πέσει. Επιπροσθέτως, λάδι καταλύουμε μόνο Τρίτη, Πέμπτη και τα Σαββατοκύριακα.

Από την 18η Δεκεμβρίου δηλαδή του Αγίου Μοδέστου, μέχρι και την 24η Δεκεμβρίου δεν επιτρέπεται η κατάλυση οίνου και ελαίου καμμία ημέρα. Επίσης, με ξηροφαγία θα πρέπει να νηστεύουμε την πρώτη ημέρα της νηστείας (15η Νοεμβρίου), καθώς και την παραμονή της εορτής, εκτός εάν πέσουν Σάββατο ή Κυριακή.

Το παραπάνω τυπικό προέρχεται από την παράδοση των Αγιορειτών πατέρων. 
Και σύμφωνα με τους πατέρες , ο κάθε πιστός πρέπει να συμβουλεύεται τον πνευματικό του και να ενεργεί αναλόγως. 

Διότι, όπως λέγουν, η κάθε ψυχή χρειάζεται διαφορετικό «φάρμακο», όπως ο γιατρός δίνει στον ασθενή διαφορετική ιατρική συνταγή….






Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ