ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΟ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ZOPF

Το Zopf είναι ένα είδος ελβετικού ψωμιού που παρασκευάζεται από αλεύρι, γάλα, ζύμη και αυγό. Το Zopf σημαίνει πλεξούδα. Αυτό το ψωμί μπορεί να σερβιριστεί για μεσημεριανό / πρωινό / δείπνο





Εάν θέλετε να κάνετε γρήγορο και νόστιμο ψωμί, τότε αυτό το ψωμί είναι για σας. Είναι όμορφο με τη χρυσή κρούστα και είναι έτοιμο σε 1 ώρα και 30 λεπτά. Αυτό το ψωμί μπορεί να σερβιριστεί με βούτυρο, μαρμελάδα ή ακόμα και με τυρί.

Δοσολογία για 3 ζόφες μεσαίου μεγέθους από τη ζύμη. Μπορείτε να προετοιμάσετε 1 μεγάλο zopf ή 3 μεσαίου μεγέθους zopfs. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απο το άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού στην κουζίνα. Τα σπιτικά ψωμιά είναι νόστιμα, υγιεινά και χωρίς συντηρητικά 


Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30 λεπτά για 3 Zopf


Συστατικά για το Zopf


Ζεστό γάλα - 1 ½ φλιτζάνι

Λιωμένο βούτυρο - 3 κουταλιές της σούπας
Ξερή μαγιά - 1 πακέτο (7 g)
Αλεύρι ολικής άλεσης - 3 3/4 φλιτζάνι
Ζάχαρη - 1 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι - 1 1/2 κουτ
Κρόκος αυγού - 1
Ασπράδι αυγού - 1

Προετοιμασία της Zopf


Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης προσθέτουμε χλιαρό γάλα, ζάχαρη και πασπαλίζουμε ένα πακέτο δραστικής ξηρής μαγιάς σε αυτό. Καλύψτε και αφήστε τη ζύμη να ενεργοποιηθεί. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 10 λεπτά.


Τώρα προσθέστε το κρόκο αυγού, το αλάτι, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε καλά χρησιμοποιώντας το χέρι ή το κουτάλι μέχρι να έρθει η ζύμη μαζί.


Σκουπίστε τώρα την επιφάνεια εργασίας, μεταφέρετε τη ζύμη και ζυμώστε την για τουλάχιστον 6 έως 8 λεπτά μέχρι να πάρετε μια ομαλή και ελαστική ζύμη.

Εάν κάνετε μεγάλο zopf τότε διαιρέστε τη ζύμη σε 3 ίσες μερίδες. Εάν κάνετε μεσαία zopfs τότε διαιρέστε τη ζύμη σε 9 μερίδες.

Ρολάρετε κάθε κομμάτι σε μακρύ κύλινδρο. Πλέξτε 3 κομμάτια μαζί και πιάστε τα άκρα.

Λιπάνετε το φύλλο ψησίματος. Προσθέστε πρέζα αλατιού σε ασπράδι, ανακατέψτε καλά και βουρτσίστε κάθε πλεξούδα με το ασπράδι αυγού.

Καλύψτε τη ζύμη με το ζεστό πανί και αφήστε το να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.


Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς.

Βουρτσίστε ξανά την αναζωογονημένη ζύμη με το ασπράδι αυγού και ψήστε το για περίπου 20 έως 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το χρώμα του.

Το Zopf είναι πλέον έτοιμο. Αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά. Σερβίρετε με βούτυρο και φλιτζάνι καφέ και απολαύστε.





Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ