USA - ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΤΟ 2019 ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ -ΣΚΟΠΙΩΝ

Το επόμενο έτος θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας για την επίλυση μιας μακράς διάρκειας διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας και Σκοπίων  σχετικά με το επίσημο όνομα του βαλκανικού κράτους, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην Καθημερινή.



Οι αξιωματούχοι της Ευρώπης και της Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση της σειράς των ονομάτων στην περίοδο μεταξύ των τοπικών εκλογών του Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους στα Σκόπια και των προεδρικών εκλογών εκεί το 2019.

Οι ελπίδες για ψήφισμα τέθηκαν όταν ο Σοσιαλδημοκρατικός Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σχημάτισε κυβέρνηση τον Ιούνιο, μετά από μήνες πολιτικών αναταραχών. Μετά το σχηματισμό του νέου συνασπισμού, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικόλα Ντιμιτρόφ τον περασμένο μήνα ταξίδεψε στην Αθήνα για να συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ο οποίος θα επισκεφθεί τα Σκόπια στα τέλη Αυγούστου.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι διπλωμάτες πιστεύουν ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση είναι ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί στην περιοχή, κυρίως λόγω των φόβων ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιδιώξει να επεκτείνει την επιρροή της σε αδύναμα έθνη όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σύμφωνα με πηγές, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν παρατηρήσει μια επιστροφή στον πραγματισμό στα Σκόπια, με τις αρχές εκείνες προφανώς προετοιμασμένες να κάνουν συμβιβασμούς και παραχωρήσεις. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι στα Σκόπια φαίνεται να ενισχύονται από προφανή ετοιμότητα στην Αθήνα για να συζητήσουν σύνθετα ονόματα για τα Σκόπια.

Οι δυτικοί διπλωμάτες δεν πιέζουν ούτε την Αθήνα ούτε τα Σκόπια να κάνουν παραχωρήσεις σε αυτή τη φάση, αλλά πρότειναν και οι δύο πλευρές να αποφύγουν δημόσιο διάλογο για το θέμα, προκειμένου να αποφευχθούν οι προσδοκίες, ανέφεραν πηγές. Στόχος είναι να ληφθούν μέτρα και από τις δύο πλευρές το επόμενο έτος και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν από τις προεδρικές εκλογές των Σκοπίων το 2019, όταν η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει γενικές εκλογές.

Πηγή: Εκαθημερινή



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ