ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΕ ΝΑΥΑΓΙΟ ΟΔΗΓΗΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΔΙΑΛΑΞΙΑ

Σε ναυγάγιο των συνομιλιών στο Crans Montana, οδήγησε η τουρκική αδιαλαξία, αποδεικνύοντας πως η Τουρκία δεν επιθυμούσε ποτέ λύση για την Κύπρο, παρά μόνο την κατοχή της.



Η Τουρκία επέμεινε για μια ακόμη φορά στην παραμονή των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, με δικαιώματα παρέμβασης, πράγμα αδιανόητα για μια ελεύθερη χώρα μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης, ενώ αρνήθηκε και την επιστροφή των περιουσιών και των εδαφών της Μόρφου στους ελληνοκυπρίους ιδιοκτήτες τους.

« Η Διάσκεψη για την Κύπρο έκλεισε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία» είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους , τον τερματισμό της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα για την Κύπρο. 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το κυπριακό πρόβλημα», όμως αυτή η Διάσκεψη ολοκληρώθηκε δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. «Τα Ηνωμένα Έθνη πάντα βρίσκονται στη διάθεση των πλευρών», πρόσθεσε.
Η γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει ως ακολούθως:
 "Δυστυχώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα από την παρούσα προσπάθεια λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της συνήθης εγγυήσεων των παρεμβατικών δικαιωματικών της Τουρκίας στην Κύπρο.
Πέραν των τουρκικών θέσεων στο κεφάλαιο ασφάλεια εγγυήσεις οι τουρκικές θέσεις όπως εκφράστηκαν για τα υπόλοιπα κεφαλαία όχι μόνο ξεφεύγουν από τα πλαίσια του ΓΓ αλλά ήταν τέτοιες που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να γίνουν αποδέκτες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη μέρα παρουσίας του στο Κρανς Μοντάνα υπέβαλε συγκεκριμένες και περιεκτικές προτάσεις στη βάση ιδεών του ΓΓ έτσι ώστε αν γίνονταν αποδέκτες να ανοίξει ο δρόμος για μια λύση του κυπριακού. Προτάσεις οι οποίες αντιμετώπιζαν και τις ανησυχίες των τ/κ χωρίς να παραγνωρίζουν ανησυχίες Ε/κ. Συγκεκριμένη πρόταση για ασφάλεια εγγυήσεις υπέβαλε και η ελληνική κυβέρνηση η οποία κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στο Κρανς Μοντάνα παρουσιάστηκε με εποικοδομητική στάση και προσέγγιση για θετικό αποτέλεσμα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να εκφράσει την ικανοποίησης του για την άριστη συνεργασία τόσο τον Έλληνα ΥΠΕΞ όσο φυσικά και τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον οποίο ήταν σε συνεχή επαφή. Το αποτέλεσμα δεν είναι σε καμία περίπτωσης θετικό αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι να είναι το μέλλον της Κύπρου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί ταυτόχρονα να ευχαριστήσει τον ΓΓ των ΗΕ που με την παρουσία του και τον τρόπο προσέγγισης στα εκκρεμούντα θέματα απέδειξε ότι αντιλαμβάνεται τις αρχές που πρέπει να διέπουν μια συνολική λύση του Κυπριακού για ένα κράτος που είναι και θα συνεχίσει να είναι μετά από μια λύση κράτος μέλος της ΕΕ."


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ