ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

Μετά απο ένα τρίωρο δείπνο εργασίας με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, συμφωνήθηκε η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό τον Ιούνιο



Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν με τον ΓΓ του ΟΗΕ  στην ανάγκη να συνεχίσουν την Διάσκεψη για την Κύπρο τον Ιούνιο σύμφωνα με το ανακοινωθέν της διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου. 

Συμφωνήθηκε ότι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας στις δύο κοινότητες. Πρόοδος στο συγκεκριμένο κεφάλαιο είναι ουσιαστικό εργαλείο στην αναζήτηση μιας συνολικής συμφωνίας και στην δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε σχέση με την ασφάλεια στο μέλλον.


 Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, κ. Espen [Barth] Eide, θα συμμετάσχει με όλους τους συμμετέχοντες στην προετοιμασία ενός κοινού εγγράφου που θα καθοδηγεί τις συζητήσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, με βάση τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων της διάσκεψης για την Κύπρο Στη Γενεύη και στο Mont Pelerin.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν παράλληλα τις δικοινοτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για όλα τα άλλα εκκρεμή ζητήματα, ξεκινώντας από την επικράτεια, την ιδιοκτησία και τη διακυβέρνηση και την κατανομή της εξουσίας.

Οι ηγέτες και ο γενικός γραμματέας συμφώνησαν ότι όλα τα θέματα θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης αλληλένδετα και ότι δεν συμφωνείται τίποτα πριν συμφωνηθούν τα πάντα, σύμφωνα με την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Στη συνέχεια αυτής της συνάντησης, ο Γενικός Γραμματέας θα απευθυνθεί στους άλλους συμμετέχοντες στη διάσκεψη: την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως παρατηρητή.





Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ