ΕΛΛΑΔΑ - ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

Εντονες πιέσεις δέχεται η Ελλάδα απο Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη για Κυπριακό και Σκοπιανό.





Η έκρυθμη κατάσταση που επικράτησε τον προηγούμενο καιρό στα Σκόπια θορύβησε τους αμερικανούς και τους νατοϊκούς , οι οποίοι επ’ ουδενί λόγω δεν επιθυμούν επέκταση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια και πάση θυσία προσπαθούν να διατηρήσουν ενωμένο το κρατίδιο των Σκοπίων

Για το λόγο αυτό, άρχισαν οι πιέσεις από Αμερική και ΝΑΤΟ προς την Ελληνική πλευρά, προκειμένου να άρει τις αντιρρήσεις της ως προς την ονομασία του κρατιδίου ώστε αυτό να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα των  Financial Times ο νέος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ εξετάζει σοβαρά ακόμα και την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων

Παρά ταύτα στη δήλωση του κ. Ντιμιτρόφ τίποτα δεν υποδηλώνει την υπαναχώρηση στη χρήση του ελληνικού ονόματος της Μακεδονίας το οποίο δεν θα πρέπει καθ΄οιονδήποτε τρόπο να περιλαμβάνεται στην ονομασία του κρατιδίου αν αυτό θέλει να αφήσει πίσω του τις ψευδαισθήσεις Γκρούεφσκι όπως ισχυρίζεται .

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο κ. Ντιμιτρόφ δήλωσε:

Θα ζητήσω από την Ελλάδα να επανεξετάσει τι είδους γείτονα θέλει- θέλει μία σταθερή και φιλική χώρα που προσφέρει ελπίδα για δημοκρατία και δικαιοσύνη; Εάν είμαστε ένας καλός γείτονας, τότε ελπίζω ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα κατανοήσουν ότι αυτή είναι μία ιστορική ευκαιρία».

Έσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει ότι οποιαδήποτε νέα ονομασία θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα και ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει διακομματική συναίνεση πριν θέσει σε ψηφοφορία το θέμα.

Οι δηλώσεις του κ. Ντιμιτρώφ ο οποίος αναμένεται σύντομα στην Ελλάδα για διαπραγματεύσεις σε συνδιασμό με τις αμερικανικές και ευρωπαικές πιέσεις στην Ελλάδα προμηνύουν ένα γκρίζο σκηνικό, στο οποίο η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω αίροντας το ΒΕΤΟ στην ένταξη του κρατιδίου, ούτε να αποδεχθεί οποιοδήποτε όνομα που να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.

Τα Σκόπια έχουν όνομα κι αυτό είναι Vardarska.  Ας επιστρέψουν σ΄αυτό αν πραγματικά επιθυμούν βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, η οποία δεν έχει κανένα λόγο κι ούτε πρόκειται να "κατανοήσει" ποτέ την καπηλεία της ιστορικής συνέχειάς της. 

Σημειωτέον ότι η δήλωση των Financial Times έχει ήδη αλλάξει, μετά από πιέσεις, ώστε να γράφει ότι τα Σκόπια σκέφτονται να ενταχθούν ως "FYROM" έναν επίσης λανθασμένο όρο - αφού το κρατίδιο δεν υπήρξε ποτέ "πρώην" - και όχι να αλλάξουν την ονομασία τους, γεγονός που αν αληθεύει όχι μόνο δεν θα βοηθήσει αλλά και θα επιδεινώσει τις σχέσεις του με την Ελλάδα και τους Ελληνες.





Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ