USA - Ο Ρ.Τ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ

Το μεγαλύτερο ισλαμικό κέντρο στο δυτικό ημισφαίριο είναι το προϋπολογισμού 100 εκ. δολλαρίων κέντρο Diyanet, στην Αμερική λίγο έξω απο την Washington.



Το Ισλαμικό κέντρο Diyanet είναι ένα σύμπλεγμα τζαμιού, πολιτιστικού κέντρου, υπόγειου αθλητικού κέντρου, ξενώνα, λουτρών και άλλων εγκαταστάσεων

Τα εγκαίνεια έκανε στο Μέρυλαντ, λίγο έξω από την πρωτεύουσα Washington, ο ίδιος ο τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, το Σάββατο 2 Απριλίου. «Ονειρευόμουν αυτή την μέρα, και τώρα είναι πραγματικότητα», είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Ο Ερντογάν ο οποίος βρισκόταν ήδη μια εβδομάδα στις ΗΠΑ, για την Σύνοδο Κορυφής για τα πυρηνικά,  επιτέθηκε εναντίον των Αμερικανών υποψηφίων των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές της χώρας, κατηγορώντας τους για αντι-ισλαμική και αντιτουρκική ρητορική. Και τόνισε μέσα σε χειροκροτήματα ότι «οι Μουσουλμάνοι δεν πρέπει να εξαναγκαστούν να επιλέξουν ανάμεσα στο να είναι Μουσουλμάνοι και το να είναι Αμερικανοί».
Παρόμοιο συγκρότημα θέλει να χτίσει και η Ενωση Τούρκων Καναδά, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post o ταμίας της Ένωσης.
Το σύμπλεγμα των οικοδομημάτων αλλά κυρίως το τζαμί αποτελεί μια επιχείρηση επίδειξης δύναμης και πλούτου κατά το παράδειγμα της διπλωματίας των Οθωμανών Σουλτάνων. 




Στο κέντρο του συμπλέγματος βρίσκεται το 1879 μ2 τζαμί,  κατασκευασμένο με μάρμαρο και φύλλο χρυσού από τεχνίτες που πήγαν από την Τουρκία. Από την Τουρκία πήγαν και τα πλακάκια, τα ξυλόγλυπτα και τα διακοσμητικά από φίλντισι. Οι τέσσερις κολώνες, στις οποίες στηρίζεται ο θόλος, μεταφέρθηκαν από τις επαρχίες της Κωνσταντινουπόλεως, του Εσκί Σεχίρ, του Αφιόν Καραχισάρ και του Τοκάτ (στον Εύξεινο Πόντο, η ελληνική Ευδοκιάς)

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ