ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΑΡΩΝΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Σαρώνει ο Ερντογάν στο δημοψήφισμα σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα τώρα από NTV που δείχνουν 63,4 «ναι» και 36,6 «οχι»

58 εκατομμύρια Τούρκοι έχουν πάρει μέρος στο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση, ενώ σύμφωνα με την πρώτη καταμέτρηση του 43% το ναί παίρνει ποσοστό 58,98%
Τα πρώτα αποτελέσματα από τις κάλπες και τα exit poll αναμένεται να δουν στο φως της δημοσιότητας μετά τις 18.00, δίχως τις τουρκικές αρχές να αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο και να τονίζουν ότι η ψηφοφορία ενδέχεται να πάρει παράταση σε κάποιες περιοχές, εάν και εφόσον χρειαστεί.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, με σχεδόν 252.000 αστυνομικούς και περισσότερους από 128.000 χωροφύλακες να βρίσκονται επί ποδός, μαζί με εθελοντές και φύλακες ασφαλείας. Ειδική προστασία προβλέπεται για κομβικές υποδομές, όπως μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές στο εξής ο πρόεδρος θα μπρορεί να κηρύσσει την Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να εκδίδει διατάγματα για τη λειτουργία του κράτους, να συντάσσει τον προϋπολογισμό, να αποπέμπει υπουργούς και να διαλύει τη Βουλή, προκηρύσσοντας ταυτόχρονες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.



Σύμφωνα με την κυβερνώσα πλειοψηφία του ισλαμικού ΑΚΡ και του εθνικιστικού ΜΗΡ, η Τουρκία χρειάζεται ένα «ισχυρό κράτος» κι έναν «ισχυρό πρόεδρο» ώστε να θωρακιστεί απέναντι σε πραξικοπηματίες, τρομοκράτες και εξωτερικούς εχθρούς που την περικυκλώνουν.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ