Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Ενα ακόμα περαιτέρω πλήγμα για την παγκόσμια εικόνα της Τουρκίας, αποτελεί  απόφαση της  Επιτροπής Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) να εντάξει στις 8 Μαρτίου την Τουρκία μεταξύ των μελών που θεωρείται ότι χειροτερεύουν, τη δημοκρατία 




Εννέα χώρες, όπως η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Ουκρανία και η Ρωσία είναι προς το παρόν σε αυτό τον κατάλογο.

Την ώρα που διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ακυρώσει τις διαδηλώσεις υπέρ του δημοψηφίσματος που οργανώθηκαν από Τούρκους πολιτικούς, η Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε τα μέλη της να προσθέσουν την Τουρκία στον κατάλογο των χωρών που θεωρούνται αντιδημοκρατικές.

Σε δήλωσή - έκθεση του το Στρασβούργο με βάση το σώμα, εκ των οποίων η Τουρκία είναι ιδρυτικό μέλος, είπε, «Οκτώ μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα  της 15ης  Ιουλίου και την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η Επιτροπή Παρακολούθησης ανησυχεί για το γεγονός ότι έχει υπάρξει μια σοβαρή επιδείνωση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών της χώρας. "

Η τελική απόφαση για το καθεστώς της Τουρκίας έχει οριστεί να γίνει τον Απρίλιο.

PACE ανέφερε το παλιρροιακό κύμα των εκκαθαρίσεων που έχουν καταπιεί τη χώρα, με το ένα τέταρτο του συνόλου των δικαστών και των εισαγγελέων, το ένα δέκατο της αστυνομικής δύναμης, το 30% των διπλωματών και 5.000 ακαδημαϊκοί απολύθηκαν χωρίς νομική προσφυγή. Εξέφρασε, επίσης, συναγερμό πάνω σε εκτεταμένες συλλήψεις δημοσιογράφων και την άρση της ασυλίας των 154 μελών του κοινοβουλίου.

Democractic Κόμμα Το φιλοκουρδικό των Λαών » δέχθηκε το χειρότερο χτύπημα, καθώς σχεδόν όλοι οι βουλευτές του είχαν απογυμνωθεί από την ασυλία τους και τουλάχιστον 10 από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων των συμπροέδρων Figen Yuksekdag (έχασε την έδρα ) και ο Selahattin Demirtas, είναι στη φυλακή.

"Η απόφαση της επιτροπής θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης για τα μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για να ξεκινήσει την ανάκριση για αυστηρή τακτικές και το στραγγαλισμό της τουρκικής δημοκρατίας και του κράτους δικαίου του Πρόεδρου [Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν", δήλωσε ο Aykan Ερντεμίρ, ένας ανώτερος ερευνητής στο Ίδρυμα για την άμυνα της Δημοκρατίας και πρώην μέλος του κοινοβουλίου για το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.

Είπε Al-Monitor, «Χρειάστηκαν 24 χρόνια στην Τουρκία  για την αποκατάσταση των ζημιών από το βάναυσο πραξικόπημα του 1980, και PACE είχε κλείσει την προηγούμενη  διαδικασία παρακολούθησης της Τουρκίας μόλις το 2004. Δεκατρία χρόνια μετά την θετική απόφαση, είναι λυπηρό να βλέπουμε την υπαναχώηση της Τουρκίας μετά από πάνω από δύο δεκαετίες προσπαθειών εκδημοκρατισμού και  καταστολής της χούντας του 1980 . "

Η προτεινόμενη υποβάθμιση του καθεστώτος της Τουρκίας ήρθε μετά απο προειδοποίηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ ότι η προσέγγιση της Τουρκίας προς τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου "είναι βαθιά προβληματική" για το μέλλον της συνεργασίας της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το 2005, η Τουρκία βρίσκεται σε επίσημες συνομιλίες για την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά οι συνομιλίες έχουν χτυπήσει σε έναν τοίχο εξ αιτίας της τουρκικής κατοχής και της διαίρεσης της νήσου της Κύπρου, μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που η Τουρκία έχει αποτύχει να ανταποκριθεί, και πάνω απ 'όλα, από την αντίσταση της ΕΕ  στην εισδοχή μιας μεγάλης μουσουλμανικής χώρας.

Η απόφαση του Ερντογάν επίσης να προγραμματίσει στις 16 Απριλίου ένα σαρωτικό δημοψήφισμα είναι ένα ανησυχητικό θέμα για την  η Επιτροπή Παρακολούθησης της ΚΣΣΕ,  "Υπό το φως των καθιερωμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», η επιτροπή κάλεσε την Τουρκία να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης », το συντομότερο δυνατόν, να σταματήσει τη δημοσίευση των νομοθετικών διαταγμάτων που παρακάμπτει την κοινοβουλευτική διαδικασία, και να απελευθερώσει όλους τους κρατούμενους βουλευτές και δημοσιογράφους εν αναμονή της δίκης, εκτός αν καταδικαστούν. "

Αλλά ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ είπε σε μια ομάδα ξένων δημοσιογράφων σήμερα ότι αυτό θα πρέπει να παραταθεί πέραν του δημοψηφίσματος της 19ης Απριλίου . "Είναι βέβαιο σε αυτό το σημείο ότι θα πρέπει να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες", δήλωσε ο Γιλντιρίμ. "Φυσικά δεν θα συνεχίσει αιώνια", πρόσθεσε. "Έχουμε λάβει μέριμνα για την κατάσταση σε μεγάλο βαθμό."



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ