Ο DONALD TRUMP ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ZΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ


Zώνη ασφαλείας για τους πρόσφυγες στη Βόρεια Συρία προτείνει ο Donald Trump


Η Τουρκία και η Ρωσία αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό το σχέδιο του Trump να δημιουργήσει ασφαλή καταφύγια στη Συρία ενώ  πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ  μελετήθηκε με προσοχή από τους ρώσους και τούρκους αξιωματούχους 

Πολλοί  φοβούνται  ότι η πρόταση του Αμερικανού Προέδρου για δημιουργία ζώνης ασφαλείας, στοχεύει περισσότερο στο να κρατήσει τους πρόσφυγες μακρυά  από τις ΗΠΑ 

Ο Donald Trump αναφέρεται σε ένα σχέδιο διατάγματος, που ζητά μια μελέτη ασφαλών ζωνών στη βόρεια Συρία, αλλά δεν έδωσε  περισσότερες λεπτομέρειες. 


Η Τουρκία και η Ρωσία, από τις οποίες θα εξαρτηθεί ένα τέτοιο σχέδιο  σε μεγάλο βαθμό, δήλωσαν την Πέμπτη ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη τους, λίγες ώρες μετά τη δέσμευση του πρόεδρου των ΗΠΑ για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών στη Συρία για το λαό. 
Η Μόσχα είπε ότι ήταν σημαντικό να μην "επιδεινώσει την κατάσταση", ενώ η Άγκυρα είπε ότι μια ασφαλής ζώνη είχε ήδη συσταθεί υπό την αιγίδα της.

Τα σχέδια του Τράμπ προβλέπουν την απελευθέρωση ενός σχεδίου εκτελεστικού διατάγματος, και  μιας μελέτης για το πώς οι ασφαλείς ζώνες στο εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον της βόρειας Συρίας θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους υπηκόυς της Συρίας που αναμένουν την επανεγκατάσταση. 

Μιλώντας στο ABC News, έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην πρόταση , αλλά δεν είπε σχετικά με το πώς ή πότε, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να συμβεί.

Οι ασφαλείς ζώνες ήταν ένα βασικό αίτημα της συριακής αντιπολίτευσης και ήταν στο επίκεντρο της πολιτικής της Συρίας Τουρκίας για ένα μεγάλο μέρος της τα τελευταία πέντε χρόνια. 
Ο Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να δεσμεύσει πόρους, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα κολλήσουν σε μια δυσεπίλυτη σύγκρουση και θα μπορούσε να συρθεί σε συγκρούσεις με περιφερειακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.

Η ρωσική επέμβαση στη Συρία για να σώσει τον Bashar al-Assad στην Σεπ 2015  χρησιμοποίησε ρωσικά αεριωθούμενα στην υπεροχή πάνω από τον ουρανό του Βορρά. Η Τουρκία, η οποία κατέρριψε ένα ρωσικό τζετ αργότερα αυτό το έτος, βρέθηκε σε επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία έξι μήνες αργότερα και η προκύπτουσα συμμαχία κατέστησε αδύνατο για τις ΗΠΑ ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να επιβληθεί μονομερώς.

Υπάρχουν όμως κι άλλα εμπόδια  εξίσου δύσκολο - ιδίως η απροθυμία των προσφύγων οι οποίοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Συρία να επιστρέψουν και να ζήσουν σε μια εμπόλεμη ζώνη. Κατά τη στιγμή της ρωσικής επέμβασης, περίπου 2,8 εκατομμύρια Σύριοι είχαν καταφύγει στη σχετική ασφάλεια της γειτονικής Τουρκίας και μόνο μισό εκατομμύριο  είχαν σκεφτεί να παραμένουν εκτοπισμένοι στο βορρά. Από τότε, μεγάλος αριθμός εκτοπισμένων από το Χαλέπι έχουν προστεθεί στην έξοδο

Ένας ανώτερος αξιωματούχος των ανταρτών είπε ότι ένα σχέδιο ασφαλούς ζώνης θα ήταν μάλλον ανέφικτο σε αυτό το στάδιο της Συριακής σύγκρουσης. "Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ αργά γι αυτό, δεν είναι ο χρόνος του», είπε. "Ο χρόνος του ήταν πριν από τέσσερα χρόνια."

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσφέρουν περισσότερες διευκρινίσεις για ένα τέτοιο σχέδιο, πριν να μπορεί με βεβαιότητα να θεωρηθεί ως πρακτικό,  όπως το μέγεθος της ασφαλούς ζώνης, αν θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, καθώς και, αν θα εφαρμοστεί στην πράξη από συριακές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Επιπλέον οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα αντιμετωπίσει αντίσταση από τους Κούρδους αν δημιουργηθεί στη βόρεια Συρία, δεδομένης της επιθυμίας τους για τη δική τους αυτόνομη ζώνη. Μια ασφαλής ζώνη στα νότια θα ήταν επίσης ανέφικτη λόγω των ιορδανικών περιορισμών στη διακίνηση πέρα ​​από τα σύνορα.

Η Τουρκία έχει δημιουργήσει τη δική της ζώνη επιρροής - μια de facto ασφαλή ζώνη - μεταξύ των κουρδικών θυλάκων σε Jarablus και Irfin, η οποίο αποσκοπεί πρωτίστως στον αποκλεισμό των Κούρδων της Συρίας από τη διαμόρφωση μιας παρουσίας σε όλο το μήκος των συνόρων της με τη Συρία, αλλά  επίσης χρησιμοποιείται και ως καταφύγιο για κάποιους πρόσφυγες.

Η επίσημη αντιπολίτευση είπε ότι μια νέα ζώνη θα μπορούσε να αυξήσει τα προβλήματα αναγκαστικού εκτοπισμού και  επαναχάραξη του δημογραφικού χάρτη της Συρίας, ένα αμφιλεγόμενο θέμα που έχει έρθει στο προσκήνιο με την επικράτηση των σιιτών παραστρατιωτικών ομάδων που αγωνίζονται για το καθεστώς του Άσαντ.

"Ασφαλής ζώνες με την εθνοκάθαρση του καθεστώτος και των Ιρανών, δεν είναι μια θετική εξέλιξη αυτή τη στιγμή», είπε. "Θα αλλάξει τη δημογραφική ισορροπία."

Ωστόσο ο Trump,  υποστηρίζει ρητά τις ασφαλείς ζώνες ως ένα μέτρο για να κρατήσει μακρυά από τις ΗΠΑ την εισδοχή προσφύγων από τη Συρία. 

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ