ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΔΕΝ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ




Το γύρω των τ/κ και των τουρκικών μέσων ενημέρωσης. κάνουν οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο .


Οι δηλώσεις Ερντογάν ,όπως δημοσιεύονται  στην Καθημερινή, από  δημοσιεύματα της τ/κ ιστοσελίδας  Kıbrıs Postası και μιας από τις μεγαλύτερες ενημερωτικές ιστοσελίδες της Τουρκίας, haberler.com (μετάφραση Ν. Στέλγιας )



Αναλυτικά οι δηλώσεις:                                                         
«Οι εγγυήτριες δυνάμεις, σε επίπεδο εκπροσώπησης δεν βρίσκονται σε καλό σημείο. Υπάρχουν τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Αγγλία, Τουρκία, Ελλάδα. Σε τέτοιος είδους διασκέψεις η Βρετανία συμμετάσχει όπως γνωρίζεται μόνο με τον Πρωθυπουργό. Η Βασίλισσα δεν συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις. Συμμετάσχει πάντα ο Πρωθυπουργός. Ωστόσο, πιο παλιά, στις διαπραγματεύσεις του Bürgenstock, στην περίοδο της πρωθυπουργίας μου, όπως γνωρίζεται συμμετείχε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και οι διπλωμάτες εργάστηκαν 4 ημέρες και 4 νύχτες με έντονους ρυθμούς. Στην συνέχεια εμείς συναντηθήκαμε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αννάν και παρόλα που η ελληνική πλευρά επιχείρησε να φύγει εμείς υποσχεθήκαμε στον κ. Αννάν στο Νταβός: «Εμείς δεν θα είμαστε η πλευρά που θα φύγει. Πάλι οι Ρωμιοί θα φύγουν. Ορίστε πάλι φεύγουν». Τότε ο κ. Αννάν έδειξε αποφασιστική στάση και είπε «δεν θα οπισθοχωρήσω, υποσχέθηκα και θα υπογράψουμε αυτή την συμφωνία». Έτσι υπογράψαμε.

Μετά τις υπογραφές ξεκίνησε μια νέα περίοδος. Ποια; Η περίοδος των δημοψηφισμάτων. Στην περίοδο των δημοψηφισμάτων η ΤΔΒΚ είπε «ναι» με ποσοστό της τάξης του 65% και η Ε/κ Διοίκηση με ποσοστό της τάξης 75% «όχι». Δεν πήραν την ΤΔΒΚ στην Ε.Ε. Πήραν την Νότια Κύπρο. Υπάρχει μια τέτοια ανειλικρίνεια. Η Βόρεια Κύπρος καταβάλλει έντονες προσπάθειες με ειλικρίνεια. Η Νότια Κύπρος και η Ελλάδα έχουν άλλους στόχους. Λ.χ. εγγυήσεις και ασφάλεια.
Τους το είπαμε ξεκάθαρα. Στις εγγυήσεις, στην ασφάλεια με αναμένεται ένα πλαίσιο εγγύησης, στο οποίο δεν θα υπάρχει η Τουρκία. Εμείς είμαστε για πάντα εκεί. Δεύτερον, στο ζήτημα της ασφάλειας, όπως καθορίστηκε προηγουμένως, η Νότια Κύπρος και η τουρκική διοίκηση της Βορείας Κύπρου, με ίσους όρους θα διατηρούν εκείνοι 950 και εμείς 650 στρατιώτες. Πρέπει να συνεχιστεί (αυτό το μοντέλο). Δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα η τελική απόσυρση του τουρκικού στρατού από εκεί. Αυτό το συζητήσαμε άλλωστε με αυτό τον τρόπο. Σε περίπτωση που τίθεται τέτοιο ζήτημα τότε και οι δυο πλευρές πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματα τους. Γνωρίζεται (τις περιπτώσεις) την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, στην άλλη πλευρά τα Κόκκινα και η ενδιάμεση περιοχή Κοκκίνων-Μόρφου. Υπάρχουν αυτά.
Τους το είπα ξεκάθαρα. Και ο κ. Ακιντζί το είπε. Αν θέλετε να παραχωρήσετε το Βαρώσι για χρήση του λαού και εμείς έχουμε μια πρόταση για εσάς. Ενώνοντας τα Κόκκινα με την Μόρφου να παραχωρηθεί αυτή η περιοχή στην ΤΔΒΚ. Με τον ίδιον τρόπο το ανοιχτό-κλειστό Βαρώσι αφήνεται στην Νότια Κύπρο. Τους είπαμε ότι δεν γίνεται να λένε θέλουμε την Καρπασία, εκείνη την περιοχή κ.ο.κ. Αυτό το είπε και ο φίλος μας, ο εκπρόσωπος. 
Να υπάρχουν τόσα ποσοστά στην παραλία… Αυτές είναι τελειωμένες υποθέσεις. Στο Σχέδιο Αννάν ήταν έτσι ή αλλιώς. Το Σχέδιο Αννάν πλέον δεν ισχύει.
Υπάρχει μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης. Συζητείται το σύστημα 1-4. Δηλαδή μια περίοδο η προεδρία θα είναι στην τουρκική διοίκηση της Βόρειας Κύπρου και 4 περίοδοι στην «Ρωμάιικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου». Δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Αυτό το είχαμε συζητήσει προηγουμένως. Μια περίοδος την προεδρία θα την αναλάβει η ΤΔΒΚ και 2 περιόδους η «Ρωμάιικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου». Αυτό είναι δίκαιο. Αυτή είναι η παράμετρος εφόσον θέλουμε μια δίκαιη και περιεκτική ειρήνη. Πέρα από αυτό κανείς να μην αναμένει τίποτα από εμάς».



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ