ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ


Για τουλάχιστον μια εβδομάδα, οι Τουρκοκύπριοι της κατεχόμενης Κύπρου, βρίσκονται στους δρόμους σε σύγκρουση με την  τ/κ Δεξιά ηγεσία της κατεχόμενης Κύπρου που υποστηρίζεται από την Τουρκία
Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό, μεγάλες μερίδες της τ/κ κοινότητας ασκούν δριμύτατη κριτική στην τ/κ Δεξιά και στους εκπροσώπους του τ/κ πολιτικού και κοινωνικοοικονομικού κατεστημένου που υποστηρίζεται από την Τουρκία κατηγορώντας τους ότι παραγνωρίζουν τις μεγάλες ελλείψεις και τα συνεπαγόμενα προβλήματα που ταλανίζουν τους Τουρκοκύπριους στην καθημερινότητά τους. 
Από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, έξω από το κτίριο της «Πρωθυπουργίας» επικρατεί μεγάλη ένταση, με τους διαδηλωτές να έρχονται κατά διαστήματα αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής. Χθες, οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με τους «αστυνομικούς» είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό μελών των δυνάμεων ασφαλείας και κάποιων διαδηλωτών, ενώ ακολούθησαν και συλλήψεις ακτιβιστών. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Κ" Κύπρου, όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου μια εβδομάδα, όταν ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα συντάραξε την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Το δυστύχημα το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον άδικο χαμό δύο μαθητριών λυκείου και ενός οδηγού λεωφορείου υπήρξε αφορμή για την εξωτερίκευση της έντονης δυσαρέσκειας των Τουρκοκυπρίων σχετικά με το πολιτικό κατεστημένο στα κατεχόμενα.
Αντιμέτωπος με την εμβάθυνση της κρίσης, ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας, από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, απευθύνθηκε στην κοινότητά του και ζήτησε να χαμηλώσουν άμεσα οι τόνοι. Συγκεκριμένα ο κ. Ακιντζί ζήτησε από όλους τους πολιτικούς φορείς να πράξουν ότι είναι δυνατόν για τον έλεγχο της κατάστασης και παράλληλα συνέστησε στην «κυβέρνηση» την εναρμόνιση της βόρειας Κύπρου με την χειμερινή ώρα. 
Τέλος ο τ/κ ηγέτης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό για το ενδεχόμενο του εκτροχιασμού των εξελίξεων.

Υποστηριζόμενη από την Άγκυρα, η «συγκυβέρνηση» της τ/κ Δεξιάς επιλέγει να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης και του κ. Ακιντζί.
Ο «Πρωθυπουργός» Χιουσεγίν Όζγκιουργκιουν ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να «θυσιάσει» τρεις «υπουργούς» του, οι οποίοι φέρουν μερίδιο ευθύνης στο μεγάλο δυστύχημα. Παράλληλα ο κ. Όζγκιουργκιουν απορρίπτει το ενδεχόμενο της επαναφοράς της χειμερινής ώρας στο βόρειο κομμάτι του νησιού το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών.
Οι διαδηλωτές συσχετίζουν το πρόσφατο δυστύχημα με τον κίνδυνο που διατρέχουν τα σχολικά λεωφορεία που βγαίνουν στους δρόμους στο σκοτάδι για να περισυλλέξουν τους μαθητές από τα σπίτια τους.
Τελεσίγραφο από τα τ/κ συνδικάτα
Τα τ/κ συνδικάτα απαντούν στην αδιαλλαξία της «κυβέρνησης» με ένα τελεσίγραφο, το οποίο δημοσιεύθηκε στα τ/κ μέσα ενημέρωσης την νύχτα της Τρίτης.

Στο νέο μήνυμά τους, τα τ/κ συνδικάτα δίνουν στην «κυβέρνηση» χρονική προθεσμία μέχρι τις 15.00 (ώρα Κατεχομένων) αυτής της Παρασκευής. Μέχρι εκείνη την ώρα, ο «Πρωθυπουργός» θα πρέπει να έχει δεχθεί την παραίτηση των τριών «υπουργών» του και στο βόρειο κομμάτι του νησιού θα πρέπει να τεθεί εκ νέου σε εφαρμογή η χειμερινή ώρα.
Διαφορετικά, σε περίπτωση δηλαδή, που η «κυβέρνηση» αγνοήσει το τελεσίγραφο, τα τ/κ συνδικάτα ανακοινώνουν ότι είναι έτοιμα να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις επ’ αόριστον.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου,  η Άγκυρα παρακολουθεί με έντονο εκνευρισμό τις τελευταίες εξελίξεις στα κατεχομενα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για το Κυπριακό, προβληματίζει την τουρκική πλευρά.

Οι κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης αναζητούν ξένο δάχτυλο στις τελευταίες εξελίξεις και ισχυρίζονται ότι οι διαδηλωτές λαμβάνουν εντολές από την ε/κ πλευρά και ξένες πρωτεύουσες, δηλαδή από ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων που επιδιώκουν να πλήξουν τα συμφέροντα της Τουρκίας σε διάφορα πεδία.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι τελευταίες αναλύσεις που φτάνουν από τα Κατεχόμενα στην Άγκυρα κάνουν λόγο για μια νέα «Υπόθεση Γκεζί», η οποία βρίσκεται στα σκαριά στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου.

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ