ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΑΣ ΣΕΒΙΛ ΣΑΙΝΤΕΧ


Ο Πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις απέρριψε την πρόταση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) να γίνει Πρωθυπουργός η Σεβίλ Σαϊντέχ η οποία ανήκει στην τουρκική-ταταρική μειονότητα


Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) αναδείχθηκε νικητής στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου στη Ρουμανία , 
Ο γερμανικής καταγωγής Πρόεδρος της χώρας είπε ότι ανέλυσε τα επιχειρήματα όσον αφορά την πρωθυπουργία της Σεβίλ Σαϊντέχ και πως αποφάσισε να μην αποδεχθεί την υποψηφιότητα της βουλευτίνας του PSD για πρωθυπουργό και κάλεσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να προτείνει ένα νέο όνομα για την πρωθυπουργία.
Ο ηγέτης του PSD Λίβιου Ντραγκνέα την προηγούμενη εβδομάδα πρότεινε την Σεβίλ Σαϊντέχ για το αξίωμα του Πρωθυπουργού.
Ο ρουμανικός τύπος μετέδωσε έκτακτα την πρόταση του Ντραγκνέα και έγραψε πως σε περίπτωση που εγκριθεί η πρόταση η Σαϊντέχ θα γίνει η πρώτη γυναίκα, η πρώτη μουσουλμάνα Πρωθυπουργός που προέρχεται από την τουρκική-ταταρική μειονότητα.
Η Σεβίλ Σαϊντέχ που είναι συγγενής του καθηγητή Ιστορίας Κεμάλ Καρπάτ, το 2012 διετέλεσε το καθήκον του γραμματέα του κράτους και το 2015 διετέλεσε υπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Βικτόρ Πόντα.
Σύμφωνα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Υπηρεσία της Ρουμανίας, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα συγκέντρωσε το 45,47% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές και εξέλεξε 154 βουλευτές και το 45,67% στις γερουσιαστικές εκλογές και εξέλεξε 67 γερουσιαστές.
Το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) εξέλεξε 69 βουλευτές και 30 γερουσιαστές, ενώ η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE) εξέλεξε 20 βουλευτές και 9 γερουσιαστές.
Ο Λίβιου Ντραγκνέα μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων είχε δηλώσει ότι θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με την ALDE.
Ο Πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις το 2000 εξελέγη δήμαρχος της πόλης Σιμπίου όπου ζει γερμανική μειονότητα και την περίοδο 2002-2013 διετέλεσε πρόεδρος του «Δημοκρατικού Φόρουμ Γερμανών της Ρουμανίας».
Το 2014 ο Γιοχάνις ανέλαβε την ηγεσία του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος και στις 16 Νοεμβρίου εξελέγη ο πρώτος Πρόεδρος της Ρουμανίας που ανήκει σε εθνοτική μειονότητα.

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ