ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ


Πραγματοποιήθηκε στις 28-11-2016, η τοποθέτηση του Σταυρού στον τρούλο του Ελληνορθόδοξου Ναού του Αγίου Νικολάου στο σημείο 0 της Νέας Υόρκης το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.






Aυτή ήταν η εκκλησία του Αγίου Νικολάου πριν την καταστροφή της 11ης Σεπτεμβρίου




Ο ναός που καταστράφηκε ολοσχερώς, στεγαζόταν σε κτίριο του 1832, το οποίο μετατράπηκε σε ναό το 1922. Με ύψος μικρότερο από 11 μέτρα, ο ναός φαινόταν μικροσκοπικός σε σχέση με τους 110 ορόφους των γειτονικών Δίδυμων Πύργων. Την 11 Σεπτεμβρίου 2001 ο ναός θάφτηκε εντελώς κάτω από τα συντρίμμια του νότιου πύργου, με αποτέλεσμα να χαθούν για πάντα ορισμένα πολύτιμα θρησκευτικά κειμήλια που φυλάσσονταν στο εσωτερικό του, όπως τμήματα από τα λείψανα του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Σάββα, που είχαν δωριστεί στην εκκλησία από τον τελευταίο τσάρο της Ρωσίας, τον Νικόλαο Β'.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου χτίσηκε εκ νέου απο την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, και έχει σχεδιαστεί από την παγκοσμίου φήμης Ισπανά νεο-φουτουριστικό αρχιτέκτονα, Σαντιάγο Καλατράβα 
Η ανακατασκευή του έγινε μόνο σε μικρή απόσταση με τα πόδια από την αρχική του θέση, ακριβώς απέναντι από το Εθνικό  Memorial και το Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το κτήριο, που είναι μια σύγχρονη εξέλιξη του βυζαντινού εκκλησιαστικού ρυθμού, θα είναι κατασκευασμένα από πέτρες που εξάγονται στο Βερμόντ, ενώ θα πρέπει να καλύπτεται από ένα θόλο που θα ανάβει από το εσωτερικό το βράδυ.

Ο Αγίος Νικολάος  θα είναι ένας φάρος του φωτός και της κατανόηση για τα επόμενα χρόνια, και μια διαρκής υπενθύμιση ότι ακόμη και στο πρόσωπό της τραγωδίας υπάρχει ελπίδα και ζωή, υπάρχει ανάσταση.







Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ