ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΗ 2η ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


Δύο αιώνες τώρα, οι εκλογικές μάχες στις ΗΠΑ διεξάγονται πάντα την ίδα μέρα του χρόνου. Τη 2η Τρίτη του Νοεμβρίου και υπάρχουν αρκετά παράδοξα και παράξενα σ΄αυτή την παράδοση. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι διεξάγονται πάντα Τρίτη και πάντα Νοέμβριο. 
Η επιλογή της ημερομηνίας των εκλογών είναι μια παράδοση για τις ΗΠΑ, από το 1845, οπότε το Κογκρέσο ψήφισε ένα νόμο που αφορούσε την καθιέρωση της πρώτης Τρίτης μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου ως ημέρα των εκλογών. Πριν από αυτή τη φορά, τα κράτη θα μπορούσαν να διεξάγουν εκλογές ανά πάσα στιγμή εντός προθεσμίας 34 ημερών πριν από την πρώτη Δευτέρα του Δεκεμβρίου. Το σύστημα αυτό όμως είχε ατέλειες και δεν επεκράτησε .
Η επιλογή του μήνα έχει τις ρίζες της βαθιά πίσω στο χρόνο. Για πολλά χρόνια η Αμερική ήταν μια αγροτική κοινωνία. Οι νομοθέτες πριν ορίσουν το μήνα των εκλογών έλαβαν υπόψη τους ότι ο Νοέμβριος βόλευε τους αγρότες. Η αποκομιδή της σοδειάς είχε τελειώσει και ο καιρός δεν ήταν τόσο άσχημος, ώστε οι ψηφοφόροι να ταξιδέψουν στα εκλογικά κέντρα.
Η Τρίτη επελέγη επίσης για πρακτικούς λόγους. Συνήθως οι ψηφοφόροι ταξίδευαν Κυριακή και έτσι δεν προλάβαιναν να φτάσουν τη Δευτέρα.
Ωστόσο δεν πρόκειται για μια τυχαία Τρίτη, αλλά για την δεύτερη Τρίτη του Νοέμβρη. Αυτό έγινε επειδή οι νομοθέτες ήθελαν να αποφευχθεί μια σύμπτωση της ημερομηνίας των εκλογών με την 1η Νοέμβρη (Halloween).


Επίσης, οι περισσότεροι έμποροι συνήθως έκλειναν τα βιβλία του προηγούμενου μήνα την 1η Νοεμβρίου και υπήρχε η ανησυχία ότι σε περίπτωση που ο μήνας δεν είχε πάει καλά, ήταν πιθανό να δείξουν την απογοήτευσή τους στην κάλπη.
Έτσι, επέλεξαν τη δεύτερη Τρίτη, ώστε ο θυμός των ψηφοφόρων να ξεθυμαίνει, μέχρι την ημέρα των εκλογών.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ