ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ


Παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σχετικά με την απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δημοτικών σχολείων του Δήμου Ωραιοκάστρου να αρνηθούν την ένταξη παιδιών μεταναστών στην υπάρχουσα εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και οι δηλώσεις του δημάρχου της περιοχής, Αστέριου Γαβότση, που είδαν το φως της δημοσιότητας.


Η εισαγγελική παραγγελία θα κινηθεί στο πλαίσιο του αντιρατσιστικού νόμου 

  • αφ΄ενός για την απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου δημοτικού σχολείου Μελισσοχωρίου να προβούν σε κατάληψη του σχολείου σε περίπτωση που ενταχθούν παιδιά μεταναστών στα ήδη υπάρχοντα εκπαιδευτικά τμήματα
  • και αφ΄ετέρου για τις  δηλώσεις του Αστέριου Γαβότση, σε συγκέντρωση δημοτών του, με αφορμή αντιδράσεις πολιτών για το μεταναστευτικό, που χαρακτηρίστηκαν ως «ρατσιστικές» και καλείται να δώσει ανωμοτί κατάθεση, δηλαδή ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινης πράξης.
Την έρευνα θα διενεργήσει το τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης δήλωσε σχετικά 
«Στη χώρα μας δεν έχουμε γκέτο. Έχουμε κράτος που αποφασίζει για τους όρους εγκαστάστασης, φιλοξενίας, παροχής υγείας στους προσφυγες. Δεν τίθεται υπό την κρίση των τοπικών κοινωνιών ή των σχολικών συμβουλίων αν τα παιδιά θα πάνε στο σχολείο το απογευμα» 

Επιχείρησε, μάλιστα, να διαβεβαιώσει τους πάντες ότι «το κράτος με τις υγειονομικές αρχές έχει λάβει όλα τα μέτρα για τον εμβολιασμό των παιδιών των μεταναστών».


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά των μεταναστών, αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του μήνα, ενώ εκκρεμεί ακόμη το θέμα της μεταφοράς των παιδιών από τα κέντρα φιλοξενίας στα γειτονικά σχολεία και έντονη είναι η ανησυχία των γονέων για τη θωράκιση των μαθητών από μεταδοτικά νοσήματα, καθώς όπως καταγγέλλουν, έχουν διακοπεί τα προγράμματα εμβολιασμών, ενώ καταγραφονται συνεχώς κρούσματα ηπατίτιδας Α και φυματίωσης

Σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, τα παιδιά των μεταναστών που θα φιλοξενηθούν στα σχολεία κάθε περιφέρειας δεν θα είναι πολλά, καθώς θα υπάρξει διασπορά τους σε όλα τα γειτονικά σχολεία που βρίσκονται κοντά στα κέντρα φιλοξενίας.
Όμως οι κάτοικοι του Ωραιοκάστρου υποστηρίζουν ότι μόνο στην περιοχή τους φιλοξενούνται 420 παιδιά, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ