ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΜΤΙΚΥΘΗΡΩΝ - ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΕΡΕΥΝΑ 2016

Νέα εντυπωσιακά ευρήματα έφερε στο φώς η δεύτερη υποβρύχια έρευνα των αρχαιολόγων στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων 


Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου από την επιστημονική ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole. Μη βιαστείτε να υποθέσετε ότι σχετίζεται με τον μηχανισμό των Αντικυθήρων ή ότι είναι ένα από τα αγάλματα εκπληκτικής ομορφιάς που έχουν βγει από τον βυθό μέχρι σήμερα.

Ποιά είναι τα νέα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας
  • σκελετικά κατάλοιπα ατόμου που φαίνεται να είχε εγκλωβιστεί στο ναυάγιο. Είναι το πέμπτο άτομο που έχει βρεθεί στο ναυάγιο.  Στις έρευνες μεταξύ 1900 και 1901, καθώς και σε εκείνη του 1976, είχαν ήδη εντοπιστεί οστά από τουλάχιστον τέσσερα ακόμα άτομα.   Οι ανθρωπολογικές και γενετικές αναλύσεις (DNA) αναμένεται να δώσουν στοιχεία για τον νεκρό, όπως το φύλο του και την ηλικία θανάτου.

  • ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο ναυσιπλοΐας μια μολύβδινη καταπειρατηρία, που ζυγίζει 50 κιλά. Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της, το σχήμα και οι οπές που φέρει, δείχνουν πως πρόκειται για βολίδα που χρησιμεύει για τη μέτρηση του θαλάσσιου βάθους και τη φύση του βυθού. Το εργαλείο θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ασφαλή ναυσιπλοΐα κατά την αρχαιότητα – τα παλαιότερα αυτού του είδους χρονολογούνται τουλάχιστον από τον 6ο π.Χ. αιώνα, ενώ ένα ακόμα όμοιο είχε βρεθεί κατά τις έρευνες του 1901.


  • επίσης η θέση που είχαν τα ευρήματα, όσο και σχέση τους με τα γύρω αντικείμενα δείχνουν, κατά τους μελετητές, τη βίαιη βύθιση του πλοίου 


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ