Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ

"Αυτό που βλέπετε μπροστά σας, ο φίλοι μου, είναι το αποτέλεσμα της ζωής της σοκολάτας."
Είπε κάποτε η Κάθριν Χέμπορν




Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να κάνει η σοκολάτα για εμάς 

  • Μέσα σε 90  λεπτά ..... οι νευρώνες σας βουίζουν
΄Ενας τρόπος με τον οποίο οι επιστήμονες προσπάθησαν να μετρήσουν την εγρήγορση και την πνευματική αντοχή, ήταν ζητώντας από τους βοηθούς τους να μετρήσουν ανάποδα. 
Μετά απο 90 λεπτά,  αυτοί που έπιναν σοκολάτα ήταν σε θέση να απαντήσουν.  Η μελέτη έγινε στο Πανεπιστήμιο 
Northumbria της Βρετανίας.
Το αποτέλεσμα αποδίδεται τις φλαβονόλες ένα αντιοξειδωτικό φυτό που έχει βρεθεί ότι διερύνει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
Πόση φλαβονόλη  μπορείτε να πάρετε, εξαρτάται από την προέλευση , τη συγκομιδή και την επεξεργασία λέει η
Crystal Haskell-Ramsay, PhD. 
Μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φλαβονόλη έχει η σκουρότερη και πιο πικρή σοκολάτα

  • Μέσα σε δύο ώρες και τριάντα λεπτά... μπορείτε να αντισταθείτε σε έναν ελκυστικό μπουφέ.
Θα εκπλαγείτε και σεις με την αυτοσυγκράτησή σας. Περίπου 2,5 ώρες μετά την κατανάλωση σοκολάτας (70%)οι εθελοντές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης καταναλώνουν 17%  λιγότερες θερμίδες σ΄ένα  all-you-can-eat 
μπουφέ πίτσας, έστω κι αν είχαν φάει σοκολάτα γάλακτος νωρίτερα. Σύμφωνα με άλλη έρευνα αυτό οφείλεται στο ότι η μαύρη σοκολάτα μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης που διεγείρει την όρεξη.
Κι εδώ είναι η έκπληξη.  ακόμα και η μυρωδιά της σοκολάτας, έκανε τους ανθρώπους λιγότερο πεινασμένους.

  • Μέσα σε τρεις ώρες ...  θα αρχίσει να προστατεύει την καρδιά σας.
Αυτό συμβαίνει γιατί η σοκολάτα αρχίζει να λειτουργεί σαν μια κατηγορία φαρμάκων που  αναστέλλουν την πίεση  του αίματος.Η δόση που χρειάστηκε  για να μειώσει κατά 18%  την πίεση του αιματος σε 3 ώρες ήταν  2,6 ουγγιές  χωρίς ζάχαρη 72 τοις εκατό-κακάο σκούρα σοκολάτα. 
΄Αλλες έρευνες έδειξαν ότι  η ημερήσια κατανάλωση υψηλής περιεκτικότητας σοκολάτας για 2 μήνες οδήγησε σε πτώση της πίεσης κατά 2-3 μονάδες. η οποία μεταφράζεται σε σε 8% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Αν και οι καρδιολόγοι δεν έχουν ακόμα αρχίσει να συνταγογραφούν σοκολάτα αντί φαρμάκων, οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

  • Μετά από δύο εβδομάδες ...τα συναισθήματα και τα έντερά σας αρχίζουν να αλλάζουν
Αυτοί όμως που είδαν εκπληκτικά αποτελέσματα ήταν οι πολύ αγχώδεις άνθρωποι.  Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Proteome Research 

πρίν αρχίσουν να τρώνε μαύρη σοκολάτα , περίπου 1,3  ουγγιές καθημερινά, τα ούρα και τα δείγματα αίματος έδειξαν υψηλά επίπεδα των ορμονών του στρές.  Μετά από δύο εβδομάδες θεραπευτικής αγωγής οι εν λόγω ορμόνες μειώθηκαν σημαντικά. 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης σημαντικές αλλαγές στο μεταβολισμό του εντέρου, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα βακτήρια του παχέος εντέρου λειτούργησαν καλύτερα .

Οι φλαβονόλες είναι επίσης γνωστό προβιοτικό και υποστηρίζουν τα καλά βακτήρια του εντέρου όπως το  Lactobacillus το οποίο επίσης υπάρχει και στο γιαούρτι.

  • Μετά από ένα μήνα ... hard-earned οφέλη κυλώντας μέσα 
Μεγάλη είδηση για εκείνους με την ατσάλινη πειθαρχία  που εφάρμοσαν το πρόγραμμα κατανάλωσης σοκολάτας κάθε μέρα όλο το μήνα. είναι η σχέση της καλής με την κακή χοληστερίνη η οποία πιθανότατα θα έχει αλλάξει. όπως συνέβη και σε εθελοντές που έτρωγαν περίπου 2,6 ουγγιές είτε σκούρα ή υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβονόλη σοκολάτας κάθε μέρα.

Οι άνθρωποι οι οποίοι στα 70 τους τρώνε σοκολάτα κάθε εβδομάδα και πλούσιο σε πολυφαινόλες κρασί και τσάι, έχουν σημαντικά υψηλότερο σκόρ στα τεστ γνωστικής λειτουργίας απο τους απέχοντες.


  • Μετά από δυόμισι μήνες ... κανείς δεν ξέρει τι τρώτε και είστε σαν έφηβος.
Σε αυτό το σημείο και παρ΄ότι μπορεί να καταναλώνετε ένα χάμπουργκερ  ή κέικ κάθε μέρα, θα έχετε λιγότερες φλεγμονές και ένα χαμηλότερο επίπεδο ινσουλίνης απο το αναμενόμενο.

΄Ερευνες που έγιναν σε ποντίκια  οδήγησαν στη  θεωρία ότι τα προβιοτικά φλαβονοειδή του κακάο μπορεί να βελτιώσουν το φράγμα του εντερου, εμποδίζοντας έτσι την ενδοτοξίνη απο τη διαρροή έξω από το πεπτικό σύστημα που προκαλεί τη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη που προηγούνται της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.  

  • Μετά από τρεις μήνες ... το δέρμα σας φαίνεται 13 χρόνια νεότερο

Μια Γερμανική μελέτη για το δέρμα σε σύγκριση γυναικών εντός και εκτός υψηλής κατανάλωσης φλαβονόλης κακάο, έδειξε ότι εκείνοι που έπαιρναν υψηλή φλαβονόλη 320mg   κάθε πρωι για 12 εβδομάδες ο ρυθμός της ροής του αίματος προς την επιδερμίδα διπλασιάστηκε σε σύγκριση με την άλλη ομάδα της χαμηλής κατανάλωσης φλαβονόλης.
Σαν αποτέλεσμα  το δέρμα τους έγινε κατά μέσο όρο, 16% πυκνότερο 12% πιο χοντρό, πιο υγρό 13% και 42 % πιο λιγότερο φολιδωτό .  Επιπλέον ήταν πιο ανθεκτικό στην ερυθρότητα λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας

  • Μετά από ένα χρόνο ... μπορείτε να αισθανθείτε πιο λεπτή.
Αυτό το ενδιαφέρον παράδοξο ανακάλυψαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Στην έρευνα που έγινε σε 1000 άτομα αυτοί που κατανάλωναν τακτικά σοκολάτα ήταν πιο λεπτοί ακόμα κι όταν δεν έκαναν δίαιτα.  Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να αποφεύγουμε την κατάχρηση, η οποία σίγουρα δεν θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

  • Μετά από μια δεκαετία ...  ακόμα το αίμα σας ρέει.

Οι ερευνητές που παρακολούθησαν τα καρδιαγγειακά οφέλη της σοκολάτας,για έως και 10 χρόνια τα αποτελέσματα ήταν ..ενθαρρυντικά.

Από 31000 γυναίκες που έτρωγαν σοκολάτα μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν 32% λιγότερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν καρδιακή ανεπάρκεια.




Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ