ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ 4 ΤΖΑΜΙΑ ΜΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΑΜΑΡΑ


Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Αυγής”, άδειες σε τέσσερα τζαμιά δόθηκαν με εγκύκλιο της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014.



Η εφημερίδα στο δημοσίευμά της αναφέρει ότι 

Άδειες ίδρυσης και λειτουργίας λατρευτικών χώρων έχουν στην κατοχή τους τέσσερις θρησκευτικές κοινότητες, με την πρώτη να δίνεται ήδη από το 2014 και την κυβέρνηση Σαμαρά

Πρόκειται για τζαμί στον Πειραιά, συγκεκριμένα στην περιοχή της Δραπετσώνας, που απευθύνεται κατά βάση σε Έλληνες μουσουλμάνους.

Έκτοτε ακολούθησαν άδειες λειτουργίας σε ένα τζαμί για 100 άτομα στον Δήμο Αθηναίων, για τη θρησκευτική κοινότητα Μουσουλμανικός Οίκος ΝΤΑΡΟΛ ΤΖΑΝΑΤ (ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ) 
και ένα τζαμί για 40 πιστούς στην οδό Φυλής και τη θρησκευτική κοινότητα Χάμζα Χάμζα.

Τελευταία δόθηκε προ τεσσάρων μηνών η άδεια για το τζαμί της θρησκευτικής κοινότητας ΜΙΝΧΑΤΖΟΥΛ-ΚΟΥΡΑΝ ΘΗΒΑ, που θα λειτουργήσει στη Θήβα για 70 πιστούς. 

Το δημοσίευμα της Αυγής ήταν μια απάντηση του Σύριζα στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η τρέχουσα πολιτική ηγεσία δίνει άδειες σε τζαμιά,

Η σχετική εγκύκλιος αναφέρει η Αυγή, 
υπάρχει από το 2014, κινείται στη βάση των συνταγματικών επιταγών και δρομολογείται η επικαιροποίησή της, βάσει αλλαγών στους κανονισμούς της Πυροσβεστικής για τις άδειες λειτουργίας. 
Φέρει ημερομηνία  6 Μαΐου του 2014 (επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου) και υπάρχει αναρτημένη και στην αγγλική γλώσσα, προκειμένου να υπάρχει σαφής ενημέρωση προς όλες τις κοινότητες των πιστών. 

Ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν όλους τους χώρους προσευχής και λατρείας στη χώρα, όλων των θρησκειών και δογμάτων -πλην των ορθοδόξων- και στόχος είναι να διευκολύνει τους πολίτες ως προς το πόσα και ποια έγγραφα, αλλά και διαδικασίες απαιτούνται για μια νόμιμη λειτουργία ευκτήριου οίκου. Αυτό γιατί, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, διάφορες θρησκευτικές κοινότητες, ιδρύοντας συλλόγους, αρκούνται ή επιλέγουν την εξάσκηση θρησκευτικών τελετουργικών εντός μη κατάλληλων χώρων (όπως γραφείων των συλλόγων).

Το φαινόμενο παρατηρείται ακόμη και μετά τη σχετική εγκύκλιο, που ρυθμίζει από το 2014 τέτοια ζητήματα”.
Με απλά λόγια, η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν αυτή που άναψε πρώτη το πράσινο φως για την δημιουργία τζαμιών, αλλά η πτώση της φρέναρε προσωρινά την πορεία των πραγμάτων. 






Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ