O ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ



Στις 12 του Απρίλη του 1796   ένας καπετάνιος ο Jacob Crowninshield έφτασε στη Νέα Υόρκη  με έναν δύο ετών ελέφαντα.


Μετά από  κερδοσκοπία, είχε αγοράσει το παχύδερμο στην Ινδία και έφερε  αυτό στην Αμερική. Το όλο εγχείρημα κόστισε 450 δολάρια.
Ο ελέφαντας παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη, στη γωνία της οδού Beaver και το Broadway στις 23 Απριλίου, 1796.   Σε εκείνη την έκθεση, ένας Ουαλός με το όνομα Όουεν προσφέρθηκε για να το αγοράσει για $ 10.000. Από εκεί, ο ελέφαντας δρομολογήθηκε να  εκτεθεί σε  πολλά μέρη και ταξίδεψε συνεχώς για πολλά χρόνια.

Διαφημίστηκε στην Aurora στις 12 Αυγούστου 1796 για να  εκτεθεί στο Τσάρλεστον και τη Βαλτιμόρη. Θα μπορούσε να ιδωθεί  στην κεντρική οδό για 50 ¢. Στις 7 του Νοέμβρη, 1796 βρίσκουμε τώρα τον  ελέφαντα να  είναι έκθεμα στην οδό Αγοράς στη Φιλαδέλφεια "από τις οκτώ το πρωί μέχρι τη δύση του ήλιου" Ο στόχος αυτή τη φορά μόνο 25 λεπτά συμμετοχής.

 

Το παχύδερμο έμεινε στην έκθεση στη Φιλαδέλφεια κατά τη χειμερινή περίοδο. Ένα άρθρο στην εφημερίδα της Βοστώνης της 25η Απριλίου 1797 αναφέρει ότι «έχει αυξηθεί σημαντικά από την άφιξή της" πέρυσι. Η Κολομβιανή Centinel της Βοστώνης ΤΠΕ Annonce στην  26, Ιουλίου του 1797 έκδοσή της αναφέρει  ότι «ο ελέφαντας μόλις έφτασε στην πόλη και μπορεί να ιδωθεί στην πλατεία Αγοράς κ Αγίου Βαλεντίνου ... Η έκθεση του ελέφαντα προκάλεσε τη μεγαλύτερη φυσική περιέργεια που παρουσίασε ποτέ το κοινό και η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία.   Η είσοδος μισό δολάριο."




Με την ανάγνωση ενός άρθρου στο έγγραφο Σάμη λίγες μέρες αργότερα, δεν ήταν σίγουρο ότι πολλοί άνθρωποι ήταν πρόθυμοι  να πληρώσουν  50 σεντς για να δούν τον ελέφαντα. Το άρθρο αναφέρει ότι "από την επιθυμία του δικαιούχου στη Φιλαδέλφεια, ο ελέφαντας μπορέι τώρα να ιδωθεί για ένα τέταρτο του δολαρίου." Η μείωση των τιμών μπορεί τώρα να πραγματοποιηθεί, γιατί το παχύδερμο έμεινε εκεί για μια έκθεση σχεδόν ένα ολόκληρο μήνα.






Από εκεί, μέσω διαφημίσεων σε εφημερίδες και τους λογαριασμούς, μπορούμε να μάθουμε ότι ο ελέφαντας για τα επόμενα δώδεκα χρόνια ήταν σχεδόν συνεχώς σε περιοδεία σε όλη τη Νέα Αγγλία, Πενσυλβάνια και την Καρολίνα. " Η τελευταία καταγραμμένη έκθεση του ελέφαντα είναι ένας απολογισμός της έκθεσης ΤΠΕ στην Υόρκη, Πενσυλβανία στις 25 Ιουλίου 1818. 

Στο παχύδερμο ποτέ δεν δόθηκε ένα όνομα και συνεχώς αναφέρεται ως "ελέφαντα" ή "αυτός". (Σαν δευτερεύουσα σημείωση, όπως αποδεικνύεται από την εγγραφή στο ημερολόγιο ενός ηγουμένη του, ο οποίος είχε δει το ζώο, ο "αυτός" ήταν στην πραγματικότητα μια «αυτή».)

Ο Old Bet,  ήταν ο δεύτερος ελέφαντας,  που εισάγεται στη Βοστώνη από τον Edward Savage το 1804 και αποκτήθηκε από τον Hachaliah Bailey του Somers Dans le μετά από λίγα χρόνια. 

Ένα έγγραφο στο Somers Ιστορική κοινωνία που αναφέρει ότι ο Hachaliah το 1808 ξεπουλώντας μετοχές Bailey έκανε δύο τους  ελέφαντές του, για $ 1.200 τον  κάθε ένα.. Ο Old Bet, σκοτώθηκε στο Maine το 1816 και o Skelton  πράγμα που  απέκρυψαν  στη Νέα Υόρκη, και ξαναπαρουσίασαν το επόμενο έτος.

Ο τρίτος ελέφαντας, ήταν  η Litle Bet, που επίσης  ανήκει στον Hachaliah Bailey και εισάγεται το 1817 που σκοτώθηκε στο Chepachet, του Ρόουντ Άιλαντ από μια ομάδα ανδρών. 

Ο Hachaliah επίσης  εισήγαγε έναν  Κολομβιανό  ελέφαντα το 1817. Το 1825 κατάφερε να ολοκληρώσει την κατασκευή του "Elephant Hotel" στο Somers Νέα Υόρκη, με έναν πυλώνα από γρανίτη να έχει το Υποστηρικτικό άγαλμα ενός ελέφαντα. Σήμερα το κτίριο στεγάζει το Δημαρχείο και ένα μουσείο για το πρώιμο αμερικανικό Circus. Για το Elephant Hotel  ο Stephen Schwartz κερδίζει το Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο Κατασκευής, τον Απρίλιο του 2005.

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ