H Σερβια ανακαλεί τις άδειες της αυστραλιανής Rio Tinto



Η Σερβία βάζει τέλος στη συνεργασία με τον αυστραλιανό γίγαντα εξόρυξης Rio Tinto μετά το φιάσκο του Τζόκοβιτς 


Ο αποκλεισμός των αδειών της Rio Tinto βάζει τέλος στα σχέδια της αυστραλιανής εταιρείας να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής λιθίου στην Ευρώπη


Τα σχέδια του αυστραλιανού γίγαντα Rio Tinto εξόρυξης για το σερβικό ορυχείο λιθίου Jadar  έχουν ναυαγήσει ,  αφού ο Πρόεδρος Aleksandar Vučić και η κυβέρνησή του κατηγόρησαν την εταιρεία ότι αγνοεί την πιθανότητα περιβαλλοντικής βλάβης.


Οι μετοχές των εταιρειών  σημείωσαν βουτιά  4,8% αφού η ανακοίνωση σηματοδότησε οριστικό τέλος για το έργο των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και όποια ελπίδα είχε η Rio Tinto να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής λιθίου της Ευρώπης σε μια εποχή τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υψηλής έντασης λιθίου.


  • Γιατί ο ανάκληση των αδειών έχει συνέπειες.


Το λίθιο είναι ένας ζωτικής σημασίας πόρος για τη δημιουργία μπαταριών. Η απώλεια του σερβικού ορυχείου αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο πλήγμα για τη φιλοδοξία του Rio Tinto να εισέλθει στους 10 κορυφαίους παγκόσμιους παραγωγούς λιθίου. Λόγω της απότομης αύξησης της ζήτησης, ο κόσμος αντιμετωπίζει έλλειψη λιθίου. Οποιαδήποτε έλλειψη λιθίου θα επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και θα συγκρουστεί με διάφορες πράσινες πολιτικές σε όλη την Ευρώπη.


« Δεν υπάρχουν τόσα πολλά έργα όπως το Jadar και ο δυτικός κόσμος δεν πρόκειται να έχει τη δική του αλυσίδα εφοδιασμού εάν δεν αναπτυχθούν », δήλωσε ο Sam Brodovcky, επικεφαλής παγκόσμιων μετάλλων και εξόρυξης της Standard Chartered.


Η απόφαση έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η αυστραλιανή κυβέρνηση εξόργισε τη Σερβία με την απέλαση του Νούμερο Ένα στον κόσμο Νόβακ Τζόκοβιτς. 


Ο πρωταθλητής του τένις υπήρξε ένθερμος αντίπαλος του ορυχείου Rio Tinto, χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό του στο Instagram για να συμμετάσχει στη διαμαρτυρία.


« Δεδομένων των σημερινών πολιτικών διαμαρτυριών σε όλη τη Σερβία που υποδηλώνουν την ανάγκη για μια σοβαρή και συγκεκριμένη προσέγγιση σε σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα, αποφάσισα να απευθυνθώ στο κοινό, πεπεισμένος για τη μεγάλη σημασία αυτών των θεμάτων για όλους μας »,  έγραψε ο Τζόκοβιτς .


« Γνωρίζω ότι υπάρχουν και άλλα αιτήματα που ακούγονται στη διαμαρτυρία, τα οποία έχουν πολιτική χροιά. Θέλω να αποστασιοποιηθώ από «θέση» και «αντιπολίτευση», κάθε είδους πολιτικά ρεύματα. Πάντα προσπαθούσα να είμαι απολιτικός. Με ενοχλεί που ένας άνθρωπος δεν μπορεί να τονίσει την προσωπική του θέση και γνώμη για τα βασικά στοιχεία για τη ζωή και την υγεία όπως ο αέρας, το νερό και το φαγητό χωρίς να «μαρκαριστεί» ως αριστερός, δεξιός, αντιπολιτευτής, δημοκράτης, προοδευτικός, σοσιαλιστής κ.λπ. ».


Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δημοσίευσε υποστήριξη στις διαδηλώσεις της Σερβίας κατά της εξόρυξης του Ρίο Τίντο. 


«Ο καθαρός αέρας, το νερό και το φαγητό είναι τα κλειδιά για την υγεία. Χωρίς αυτό, κάθε λέξη για την υγεία είναι περιττή.

Η φύση είναι η μητέρα μας. Περνάμε περισσότερο χρόνο στη φύση. Μαζί της και μέσα της, οι ζωές μας είναι πιο πλούσιες» έγραψε στο twitter


Η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς παρευρέθηκε σε συνέντευξη Τύπου για να εξηγήσει ότι η απόφαση σοκ λήφθηκε αφού η κυβέρνηση κατακλύστηκε από πράσινες ομάδες που ανησυχούν για την περιβαλλοντική ζημιά. Μεγάλες διαμαρτυρίες άνω των 30.000 έχουν αποκλείσει στο παρελθόν δρόμους, απαιτώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει το ορυχείο Rio Tinto.


Η Rio Tinto είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ