Η ΝΑΣΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

Ο ρομποτικός ανιχνευτής InSight της NASA ανίχνευσε και μέτρησε έναν σεισμό "marsquake"  στον Αρη, σύμφωνα με τους επιστήμονες , σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που έχει καταγραφεί ένας πιθανός σεισμός σε έναν άλλο πλανήτη, ανέφερε το εργαστήριο Jet Propulsion στην Καλιφόρνια την Τρίτη.





Η επανάσταση ήρθε σχεδόν πέντε μήνες μετά το InSight, το πρώτο διαστημικό σκάφος που σχεδιάστηκε ειδικά για να μελετήσει το βαθύ εσωτερικό ενός μακρινού κόσμου, αγγίζοντας την επιφάνεια του Άρη για να αρχίσει τη διετή σεισμολογική αποστολή του στον κόκκινο πλανήτη.

Το ελαφρύ κτύπημα που χαρακτηρίστηκε από τους επιστήμονες της JPL ως πιθανό marsquake, περίπου ίσο με σεισμό μεγέθους 2,5, καταγράφηκε στις 6 Απριλίου - η 128η αρειανή ημέρα του lander ή sol.

Ανιχνεύθηκε από το γήινο σεισμομετρητή InSight, ένα όργανο αρκετά ευαίσθητο για να μετρήσει ένα σεισμικό κύμα μόνο κατά το ήμισυ της ακτίνας ενός ατόμου υδρογόνου.




"Έχουμε συλλέξει το θόρυβο του παρελθόντος μέχρι τώρα, αλλά αυτό το πρώτο συμβάν ξεκινά επίσημα ένα νέο πεδίο: την αρειανή σεισμολογία", ανέφερε ο κύριος ερευνητής της InSight Bruce Banerdt σε ένα δελτίο τύπου.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να εξετάζουν τα δεδομένα για να καθορίσουν με ακρίβεια την ακριβή αιτία του σήματος, αλλά η δόνηση φαίνεται να προέρχεται από το εσωτερικό του πλανήτη, σε αντίθεση με το ότι προκαλείται από δυνάμεις πάνω από την επιφάνεια, όπως ο άνεμος.

"Το υψηλό επίπεδο συχνότητας και η ευρεία ζώνη είναι πολύ παρόμοια με αυτά που παίρνουμε από μια διαδικασία ρήξης. Είμαστε λοιπόν πολύ σίγουροι ότι πρόκειται για στρατόπεδο ", δήλωσε ο Philippe Lognonné, καθηγητής γεωφυσικής και πλανητικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο Paris Diderot στη Γαλλία και επικεφαλής ερευνητής του σεισμομέτρου InSight.




Ακόμα, μια δόνηση τόσο εξασθενημένη, στη Νότια Καλιφόρνια θα είχε χαθεί ουσιαστικά ανάμεσα στις δεκάδες μικρές σεισμικές ρωγμές που συμβαίνουν κάθε μέρα.




"Η ενημερωμένη μας εικασία είναι ότι αυτό είναι ένα πολύ μικρό γεγονός που είναι σχετικά κοντά, ίσως από 50 έως 100 χιλιόμετρα μακριά" από το Lander, Banerdt είπε στο Reuters τηλεφωνικά.

Ένας πιο μακρινός σεισμός θα έδινε περισσότερες πληροφορίες για το εσωτερικό του Άρη, επειδή τα σεισμικά κύματα θα "διεισδύσουν βαθύτερα στον πλανήτη πριν επιστρέψουν στο σεισμόμετρο", δήλωσε.

ΟΧΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΕΣ
Το μέγεθος και η διάρκεια του στρατιώτη ταιριάζουν επίσης στο προφίλ ορισμένων χιλιάδων φεγγαριών που ανιχνεύθηκαν στην επιφάνεια του σεληνιακού χώρου μεταξύ 1969 και 1977 από σεισμόμετρα που εγκαταστάθηκαν εκεί από τις αποστολές Apollo της NASA, δήλωσε ο Λόρι Γλάζε, διευθυντής του τμήματος πλανητικής επιστήμης στο κεντρικό γραφείο της NASA στην Ουάσινγκτον.

Οι σεληνιακές και αρειανικές επιφάνειες είναι εξαιρετικά ήσυχες σε σύγκριση με τη Γη, η οποία παρουσιάζει συνεχείς χαμηλού επιπέδου σεισμικούς θορύβους από τους ωκεανούς και τον καιρό, καθώς και σεισμούς που συμβαίνουν κατά μήκος υπόγειων γραμμών σφαλμάτων που δημιουργούνται από τη μετατόπιση τεκτονικών πλακών στο φλοιό του πλανήτη.

Slideshow (3 εικόνες)
Ο Άρης και το φεγγάρι δεν έχουν τεκτονικές πλάκες. Η σεισμική δραστηριότητά τους οδηγείται από μια διαδικασία ψύξης και ανάσυρσης, η οποία προκαλεί άγχος για να δημιουργηθεί και να γίνει αρκετά ισχυρή ώστε να σπάσει το φλοιό.

Τρία άλλα φαινομενικά σεισμικά σήματα παραλήφθηκαν από την InSight στις 14 Μαρτίου, 10 Απριλίου και 11 Απριλίου, αλλά ήταν ακόμη μικρότερα και πιο διφορούμενα, αφήνοντας τους επιστήμονες λιγότερο σίγουροι ότι ήταν πραγματικοί σεισμοί.

Ο Lognonné δήλωσε ότι ανέμενε ότι το InSight θα ανιχνεύσει τελικά σεισμούς 50 έως 100 φορές μεγαλύτερους από τον σεισμό του Απριλίου.








Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ