THOMAS ROLFE 1615-1680 ( POCAHONTA'S SON )


Ο Thomas Rolfe, ήταν το μοναδικό παιδί της θρυλικής Pocahontas και  και του Αγγλου συζύγου της John Rolfe, γεννημένος στις 30 Ιανουαρίου 1615 (1615-01-30)  στο Jamestown της Βιρτζίνια
. Ο παππούς του ήταν ο Wahunsunacock, ο αρχηγός της φυλής Powhatan στη Βιρτζίνια. Παππούδες και γιαγιάδες Powhatan, Dorothea Mason, Nonoma Winanuske Matatiske, John Rol
fe Sr.




John Rolfe 

Δεν γνωρίζουμε πολλά για πρόωρη ζωή του Rolfe εκτός από το ότι γεννήθηκε γύρω στο 1585 και ήταν μάλλον ο γιος ενός μικρού γαιοκτήμονα στο Norfolk της Αγγλίας.
Ο πατέρας του John Rolfe γεννήθηκε 6 Μαΐου 1585, στο Norfolk της Αγγλίας και πέθανε το 1622.  Περί το 1612 άρχισε να πειραματίζεται με την καλλιέργεια του καπνού στη Βιρτζίνια. Ξεκίνησε την καλλιέργεια των σπόρων προς σπορά που έφερε από τις Δυτικές Ινδίες. Τον Ιούνιο του 1613 έστειλε μερικές από τιςποικιλίες καπνού απο τις Δυτικές Ινδίες  στην Αγγλία. Η προσπάθειά του έτυχε  ευρείας αποδοχής πράγμα που  του παρείχε  την απαιτούμενη οικονομική σταθερότητα για τη Βιρτζίνια.  Όντας ο Rolfe, χήρος, έλαβε άδεια για να παντρευτεί την Ποκαχόντας.




Τον Ιούνιο του 1609, ο Rolfe και η σύζυγός του, έπλευσαν για τη Βόρεια Αμερική επιβιβαζόμενοι στο Sea Venture, για ένα ταξίδι σε  μέρος ενός νέου Χάρτη που διοργανώθηκε από την Εταιρεία Βιρτζίνια. Το πλοίο πιάστηκε σε ένα τυφώνα στην Καραϊβική και ναυάγησε σε ένα από τα νησιά των Βερμούδων. Η ομάδα έφτασε τελικά στη Βιρτζίνια, κοντά στον οικισμό Jamestown, το Μάιο του  1610, και η σύζυγός  του Rolfe πέθανε αμέσως μετά την άφιξή τους.


Πριν από το 1611, ο Rolfe άρχισε την καλλιέργεια σπόρων καπνού που καλλιεργείτο στις Δυτικές Ινδίες.  Πιθανώς είχαν ληφθεί από το Τρινιντάντ ή κάποια άλλη τοποθεσία της Καραϊβικής. Όταν η νέα ποικιλία καπνού εστάλη στην Αγγλία, αποδείχθηκε εξαιρετικά δημοφιλής, βοηθώντας να σπάσει το ισπανικό μονοπώλιο για τον καπνό και να δημιουργήσει μια σταθερή οικονομία στη Βιρτζίνια. Μέχρι το 1617, η αποικία εξαγωγής καπνού  είχε έσοδα £ 20.000  ετησίως, ενώ  ο αριθμός διπλασιάστηκε και το επόμενο έτος.


Ο γάμος με την  Pocahontas

Οι Ιθαγενείς Αμερικανοί που ζούσαν στην περιοχή γύρω από Jamestown μιλούσαν τη γλώσσα Algonquin, και οργανώθηκαν σε ένα δίκτυο διαφορετικών φυλών με επικεφαλής τον Powhatan. Μία από τις κόρες του αρχηγού ήταν η Matoaka, η οποία ως παιδί πήρε το παρατσούκλι Ποκαχόντας ("Little έτοιμος").


Οι Άγγλοι άποικοι στο Τζέιμσταουν γνώριζαν την Ποκαχόντας από το 1607, όταν ήταν μόνο περίπου 10 ετών. Ο Captain John Smith αργότερα έγραψε ότι η νεαρή πριγκίπισσα τον έσωσε από τον θάνατο όταν οι Powhatan τον κράτησαν τον Δεκέμβριο του 1607. Το 1613, οι Άγγλοι συνέλαβαν την Ποκαχόντας και την κράτησαν  για λύτρα. Ενώ  ήταν σε αιχμαλωσία, σπούδασε αγγλικά, ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και βαφτίστηκε με το όνομα Rebecca.



Ο Rolfe έλαβε άδεια από τον Powhatan καθώς και το στρατιωτικό κυβερνήτη της Βιρτζίνια, το Sir Thomas Dale, να παντρευτεί την Ποκαχόντας. Ο γάμος τους, στις 5 Απριλίου 1614, θα εξασφαλίσει μια επισφαλή ειρήνη μεταξύ των άγγλων αποίκων  και των τοπικών  ιθαγενών Αμερικανών για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Το ζευγάρι είχε ένα γιο, τον Τόμας, που γεννήθηκε το 1615.


 Ο γάμος με την  Pocahontas

Το επόμενο έτος, η Εταιρεία της Βιρτζίνια  χρηματοδότησε ένα ταξίδι για την οικογένεια στην Αγγλία, όπου τον υποδέχθηκε με ενθουσιασμό και είχε μια επίσημη συνάντηση  με το βασιλιά Ιάκωβο Α. Η  Ποκαχόντας (ή η κυρία Ρεβέκκα, όπως ήταν γνωστή),  θεωρήθηκε ως ένα λαμπρό παράδειγμα ένα Native American ο οποίος είχε «εκπολιτιστεί» και αναπροσαρμόστηκε  με επιτυχία στους αγγλικούς  τρόπους.


Pocahontas and Thomas Rolfe Photo


Ο θάνατος της Ποκαχόντας και τα επακόλουθά του


Τραγικά, η Ποκαχόντας αρρώστησε κατά την προετοιμασία για το ταξίδι πίσω στην Βιρτζίνια, πιθανώς από άγνωστες ασθένειες που δεν υπήρχαν στην Αμερική. Πέθανε τον Μάρτη του 1617 σε ένα πανδοχείο στην πόλη Gravesend, και τάφηκε εκεί. Ο νέος  Θωμάς ήταν  επίσης άρρωστος, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε. Έμεινε στην Αγγλία με τον αδελφό του Rolfe και δεν επιστρέψε στην Αμερική παρά μόνο πολλά χρόνια αργότερα, σε ηλικία 23 όταν ο πατέρας του είχε πεθάνει


Ο Rolfe ποτέ δεν θα δει τον γιο του και πάλι. Επλευσε πίσω στη Βιρτζίνια και αργότερα ξαναπαντρεύτηκε την Joan Πιρς (ή Pearce), την κόρη ενός από τους άλλους αποίκους. Το 1621, ο Rolfe διορίστηκε στο Συμβούλιο του κράτους της Βιρτζίνια , ως μέρος μιας αναδιοργανωμένης αποικιακής κυβέρνησης.


Με το θάνατο του Powhatan το 1618, η ασταθής ειρήνη μεταξύ των Αγγλων  και των  ιθαγενών Αμερικανών θα διαλυθεί. Οι Algonquian φυλές γινόταν όλο και πιο θυμωμένες πάνω από την ακόρεστη ανάγκη των αποίκων για τη γη, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιθυμία τους να καλλιεργούν καπνό. Τον Μάρτιο του 1622, οι Algonquians (υπό τον διάδοχο του Powhatan, Opechankeno) έκανε μια μεγάλη επίθεση στην αγγλική αποικία, σκοτώνοντας περίπου από 350 έως 400 κατοίκους, ή ένα τέταρτο του πληθυσμού.

Ο John Rolfe πέθανε την ίδια χρονιά, αν και δεν είναι γνωστό αν σκοτώθηκε στη σφαγή ή πέθανε κάτω από άλλες συνθήκες.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ