Η "ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ" ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ

Στις 20 Αυγούστου του 1950 ο 34χρονος Κώστας «κλέβει» την 20χρονη Τασούλα από τον κινηματογράφο «Οασις» στο Ηράκλειο της Κρήτης, αναστατώνοντας την πολιτική ζωή της Κρήτης αλλά και του τόπου...




Η ρομαντική ερωτική ιστορία στην Κρήτη, έμελλε να συνταράξει ολόκληρη τη χώρα φέρνοντάς την Κρήτη στα πρόθυρα του εμφυλίου και να κάνει τον Μυλοπόταμο γνωστό  δεθνώς...


Η ιστορία απαγωγής της Τασούλας.

Το 1950 ο Κώστας Κεφαλογιάννης, αδελφός του βουλευτή του Λαικού Κόμματος Μανόλη Κεφαλογιάννη, «κλέβει» την Τασούλα, τρίτη κόρη του βουλευτή των Φιλελευθέρων  του Σοφοκλή Βενιζέλου, Γιώργη Πετρακογιώργη.

Ο απαγωγέας, ψηλός, γεροδεμένος, με πράσινα μάτια, παλικάρι με τα όλα του, το καμάρι των Ανωγείων, ηρωικός αντάρτης της ομάδας Aνωγείων επί Kατοχής, σφόδρα ερωτευμένος με την Τασούλα αποφασίζει να την «κλέψει» ένα βράδυ όταν μαθαίνει ότι της κάνουν προξενιό.




Καθώς η Τασούλα με την παρέα της έβγαινε από τον κινηματογράφο «Οασις», ο Κεφαλογιάννης, την άρπαξε με άλλους πέντε οπλοφόρους και την μετέφερε με νοικιασμένο αυτοκίνητο και οδηγό στον Ψηλορείτη.
Το ζευγάρι κρύβεται  εκεί όπου Κρήτες και Βρετανοί αντάρτες είχαν κρύψει τον Γερμανό στρατηγό Κράιπε κατά τη διάρκεια της Κατοχής, τον οποίο είχαν απαγάγει και οδηγήσει στη Μέση Ανατολή. Παντρεύεται κρυφά. Η γαμήλια τελετή γίνεται στη Μονή Δισκουρίου.





Η απαγωγή από απλώς οικογενειακή, μετατρέπεται σε πολιτική...


Ο Πετρακογιώργης  που αρνείται να δεχθεί τον γάμο  «αστράφτει και βροντάει» για την απαγωγή της θυγατέρας του, θεωρώντας τη βαριά προσβολή. Πάνω από χίλιοι πιστοί οπλοφόροι του Πετρακογιώργη ανεβαίνουν στον Ψηλορείτη και ετοιμάζονται να επιτεθούν σε ισάριθμους Ανωγειανούς των Κεφαλογιάννηδων για να πάρουν πίσω την Τασούλα.



Οι οπαδοί του Πετρακογιώργη ξεσηκώνονται. Μαζί τους και πολλοί Κρητικοί που πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση. 
Πραγματοποιούν μεγάλο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο στο οποίο εκδίδεται και ψήφισμα που στέλνεται στον πρωθυπουργό.

Ο ίδιος ο Πετρακογιώργης μεταβαίνει στην Αθήνα και αξιώνει από τις αστυνομικές Αρχές και τον μόλις ορκισθέντα πρωθυπουργό Σοφοκλή Βενιζέλο να βρει και να συλλάβει τον απαγωγέα και να του φέρουν πίσω το κορίτσι.





Οι αστυνομικές Αρχές αρχίζουν να ανησυχούν όταν πληροφορούνται οτι περίπου χίλιοι οπλισμένοι πετρακογιωργικοί ετοιμάζονται να εκστρατεύσουν στα Ανώγεια για να συλλάβουν τον απαγωγέα και να απελευθερώσουν την Τασούλα.

Μόλις το μαθαίνουν οι Ανωγειανοί ξεσηκώνονται κι εκείνοι. Κτυπούν τις καμπάνες και πιάνουν θέσεις μάχης. Μαζί τους και οι γυναίκες που φανατίζονται ακόμα περισσότερο. Αρκούσε η πρώτη πιστολιά, οι άλλες που θ’ ακολουθούσαν δεν θα είχαν σταματημό.


Στρατιωτικός Νόμος και λογοκρισία

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να αποφευχθεί ο εμφύλιος σπαραγμός, η μόλις ορκισθείσα κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στο νησί, αναστέλλοντας την ισχύ εννέα άρθρων του Συντάγματος. Ταυτόχρονα στέλνει ένα τάγμα της Χωροφυλακής κι ένα τάγμα Στρατού, τα οποία εγκαταστάθηκαν στον Ψηλορείτη, κηρύσσοντάς τον «Νεκρή Ζώνη». Αλλά η έρευνα για τον εντοπισμό του ζευγαριού παραμένει άκαρπη.

Στις 26 Αυγούστου πια οι τίτλοι είναι πηχυαίοι: «Διετάχθη σύλληψις του Κεφαλογιάννη – Θα αφοπλισθούν αι ένοπλοι δυνάμεις», λέει η «Ελευθερία». «Ηρχισεν η εκστρατεία προς ανακάλυψιν του κρησφύγετου του Κεφαλογιάννη και της Τασούλας», γράφει το «Εθνος». Λίγες ημέρες μετά η κυβέρνηση επέβαλε λογοκρισία, σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κρίση.

Το ζευγάρι παραδόθηκε τελικά στον αρχηγό της Χωροφυλακής Σμπώκο για να τελειώσει η ομηρεία της περιοχής, που ήταν ζωσμένη από δύο χιλιάδες στρατιώτες και χωροφύλακες.


Ο Κουντόκωστας όπως ήταν το παρατσούκλι του, συλλαμβάνεται, δικάζεται και καταδικάζεται σε φυλάκιση δύο ετών για σύσταση συμμορίας και οπλοφορία. 


Ολο το διάστημα που ο άντρας της είναι στη φυλακή, η Τασούλα περιμένει. Δεν θα χωρίσουν παρά 3 μήνες μετά την αποφυλάκισή του, οπότε θα πάρουν διαζύγιο, θα βρουν νέους συντρόφους, με τους οποίους θα αποκτήσουν παιδιά και δεν θα ξανασυναντηθούν πια ποτέ ξανά έως το θάνατό τους.




Για την απαγωγή της Τασούλας, γράφτηκαν δύο βιβλία από τον Τάσο Κοντογιαννίδη και τη Ρέα Γαλανάκη. 
Το γεγονός προκάλεσε το διεθνές ενδιαφέρον από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία που μετέδιδαν συστηματικά τις εξελίξεις για το θέμα (κατά πολύ εκτενέστερα από τις σημερινές ανταποκρίσεις του «Ρόιτερ» και των άλλων).




Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ