ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΣΕΞΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ



Ο Sadick Khan, o πρώτος μουσουλμάνος Δήμαρχος του Λονδίνου είναι αποφασισμένος να απαγορεύσει   τις «μη ρεαλιστικές» εικόνες των  μισόγυμνων γυναικών από τις διαφημίσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς.



Πρόκειται για μια από τις αυστηρότερες αποφάσεις πολιτικών στο δυτικό κόσμο.
Ο Sadiq Khan υιοθετεί μια φεμινιστική άποψη, υποστηρίζοντας ότι οι δελεαστικές-σεξιστικές εικόνες των όμορφων γυναικών, αποτελούν « προσβολή για το σώμα τους».

Κατά ειρωνικό τρόπο, η πολιτική είναι πιθανό να ευχαριστήσει τόσο τον μισογυνισμό των  ισλαμιστών και τη σεμνοτυφία τους , όσο και το  φεμινιστικό κίνημα, του οποίου τα άκρα ενστερνίζονται  παρόμοιες απόψεις.

Η ανακοίνωση έρχεται πέντε χρόνια μετά από την προσπάθεια ύποπτων ισλαμιστών που άρχισαν να ζωγραφίζουν πάνω από τις εικόνες του μπικίνι των γυναικών στο Tower Hamlets στο Ανατολικό Λονδίνο, και το περασμένο έτος όταν οι φεμινίστριες άρχισαν ομοίως να παραμορφώνουν τις εικόνες των γυναικών με μπικίνι στο Λονδίνο στα μέσα μεταφοράς.

Αριστερά: μετρό του Λονδίνου, το 2015. Δεξιά: Tower Hamlets, 2011

Οι εικόνες των γυναικών απαγορεύτηκαν σε δημόσιους χώρους σε μεγάλα τμήματα του μουσουλμανικού κόσμου, και το φαινόμενο εξαπλώνεται τώρα στον δυτικό κόσμο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Heiko Maas, πρόσφατα υποσχέθηκε να απαγορεύσει τις διαφημίσεις που «μειώνουν γυναίκες ή άνδρες σε σεξουαλικά αντικείμενα" σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια «σύγχρονη εικόνα των δύο φύλων" μετά τις μαζικές επιθέσεις σεξ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία, που διαπράχθησαν ως επί το πλείστον από μουσουλμάνους μετανάστες.

Ο Δήμαρχος του Λονδίνου επανέλαβε αυτά τα συναισθήματα. Είπε σε μια δήλωση: «Ως πατέρας δύο έφηβων κοριτσιών, ανησυχώ πολύ για αυτό το είδος της διαφήμισης που μπορεί να εξευτελίζει τους ανθρώπους, και ιδιαίτερα τις γυναίκες, και να ντροπιάζει το σώμα τους. Είναι καιρός να έρθει το τέλος της.

"Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται υπό πίεση, ενώ ταξιδεύει στο μετρό ή το λεωφορείο, με υποσχόμενες  μη ρεαλιστικές προσδοκίες γύρω από το σώμα του και θέλω να στείλω ένα σαφές μήνυμα στη βιομηχανία της διαφήμισης για αυτό."

Ο διευθυντής εμπορικής ανάπτυξης, Graeme Craig, δήλωσε σχετικά :

"Η διαφήμιση στο δίκτυό μας, είναι σε αντίθεση με τηλεόραση, online και έντυπα μέσα ενημέρωσης. Οι πελάτες μας δεν μπορούν απλά να απενεργοποιήσουν ή να ενεργοποιήσουν μια σελίδα, αν μια διαφήμιση προσβάλλει ή αναστατώνει γι αυτό, έχουμε καθήκον να εξασφαλίσουμε ώστε το προιόν  που προωθούμε να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι είναι σ΄ένα μοναδικό περιβάλλον. "

Η Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων  (ASA), είχε ήδη αρχίσει την απαγόρευση των διαφημίσεων που χαρακτηρίζονται σεξιστικές για τις γυναίκες. Μιά λογοκρισία που σύμφωνα με την ASA μπορεί τώρα να γίνει ρουτίνα. 


Διαφήμιση  εταιρείας γυμναστικής που παρουσιάστηκε σε πινακίδες στο Λονδίνο και δείχνει μια γυναίκα με μπικίνι με το σλόγκαν : «Είναι το σώμα σου έ΄τοιμο για την παραλία"
Οι φεμινίστριες  ξεκίνησαν μια επιθετική εκστρατεία κατά τις διαφήμισης, με μια αναφορά κατά της εικόνας, που συγκέντρωσε πάνω από 70000 υπογραφές. 


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ