THE LOST FILM OF DIAN FOSSEY (BIO)


Η ζωή της Δρ Dian Fossey  σημαδεύτηκε από πολλές προκλήσεις και τις επιτυχίες. Γνωστή  στη Ρουάντα ως Nyiramachabelli - "η γυναίκα που ζει μόνη στο βουνό" - έχει μείνει γνωστή σε όλο τον κόσμο για τον ηρωικό αγώνα της για τη διατήρηση, την προστασία και τη μελέτη του γορίλλα στο βουνό. 


Ιδρυτής του Ταμείου  Dian Fossey Gorilla International, δήλωσε τη σταθερή δέσμευσή της για τη διατήρηση της άγριας ζωής, ειδικά αυτή του γορίλλα βουνού, που την οδήγησε σε μια πραγματικά αξιόλογη καριέρα που διήρκεσε δύο δεκαετίες.

Από νωρίς το ενδιαφέρον της Dian Fossey για τα  ζώα και το παιδικό όνειρο της να γίνει  κτηνίατρος την οδήγησε στο San Jose State College.  Το 1963, ενώ ήταν σε εκπαιδευτική άδεια έξι εβδομάδων στην Αφρική, η Fossey συναντήθηκε με τον Δρ Louis Leakey, ο οποίος μίλησε για την επείγουσα ανάγκη μιας έρευνας σχετικά με τους μεγάλους πιθήκους. 
Υπό τη διεύθυνση του Leakey, η Fossey συμφώνησε να αναλάβει μία μακροχρόνια μελέτη στον τομέα των γορίλων του βουνού.

Το 1966, η  Fossey κέρδισε την υποστήριξη και χρηματοδότηση του  National Geographic Society και του Ιδρύματος του Wilkie Brothers »για ένα ερευνητικό πρόγραμμα στο Κονγκό (τότε Ζαΐρ). 
Λόγω έντονων πολιτικών ανακατατάξεων και την εξέγερση στο Ζαΐρ, η Fossey ως αριστερή και μετακόμισε στη Ρουάντα. 
Το 1967, ίδρυσε το Karisoke Research Center στη Ρουάντα στο Εθνικό Parc des Volcans , μεταξύ των δύο ηφαιστείων: Mt. Karisimbi και Mt. Visoke.

Για πολλά χρόνια, Fossey διεξήγαγε έρευνα από την κατασκήνωση της βάσης της στα βουνά, που βρίσκεται περίπου 10.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αγωνίστηκε με την υψοφοβία σε απότομες πλαγιές, και μαχόταν τις νόσους,  τις καταρρακτώδεις βροχές, τους λαθροθήρες, τη μαγεία και την επανάσταση. 

Ωστόσο, τις άοκνες προσπάθειές της στη μελέτη των συνηθειών του γορίλα,  ανταμείφθηκαν όταν ένας ενήλικος αρσενικός γορίλλας , τον οποίο είχε ονομάσει Φιστίκι, άγγιξε το χέρι της. Αυτή η χειρονομία ήταν το πρώτο καταγεγραμμένο παράδειγμα ειρηνικής επαφής γορίλα σε άνθρωπο.



  
Οι έντονες παρατηρήσεις του αγαπημένου gorilla της Dian Fossey   και η μελέτες χιλιάδων ωρών των γορίλων του βουνού  έφεραν νέα στοιχεία στην επιστημονική κοινότητα. 
Η δέσμευσή της Fossey κέρδισε επίσης  την πλήρη εμπιστοσύνη των άγριων γορίλων του βουνού . 

Ακόμα κι αν φρόντισε βαθιά για κάθε γορίλλα, η Fossey συνδέθηκε ιδιαίτερα  με ένα νεαρό αρσενικό γορίλα που ονόμασε Digit. Το 1977, η φιλία τους πήρε  τραγικό τέλος,  όταν λαθροκυνηγοί επιτέθηκαν και σκότωσαν το νεαρό γορίλα. Η Fossey αντέδρασε με οργή και ακόμη μεγαλύτερη δέσμευση. Αρκετές μεγάλες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένου του περιοδικού National Geographic, εισακούσαν τις εκκλήσεις της  για δικαιοσύνη με την έρευνα σε βάθος, με χαρακτηριστικά άρθρα . Η κάλυψη αυτή προωθησε τα δεινά των γορίλων του βουνού στο διεθνές προσκήνιο. Ήταν λίγο μετά το θάνατο του DIGIT που η Fossey ίδρυσε το Ιδρυμα Digit για να βοηθήσει στη συγκέντρωση χρημάτων για την προστασία των γορίλων.

Το 1983, η Fossey δημοσίευσε τους Γορίλες στην ομίχλη, έναν απολογισμό της ζωής και του έργου της στο Karisoke. Το βιβλίο έγινε ένα διεθνές best seller. Μια ταινία βασισμένη στο βιβλίο κυκλοφόρησε το 1988. Η ταινία, με πρωταγωνιστή τη Σιγκούρνι Γουίβερ, ως Dian Fossey, εγινε μεγάλη λαϊκή επιτυχία και βοήθησε να προσελκύσει την υποστήριξη του κοινού για το έργο της Fossey.



Η Fossey σκοτώθηκε το 1985 στη σκηνή της στο Karisoke. Το όνομα του Ιδρύματος Digit άλλαξε μετά το θάνατό της σε Dian Fossey Gorilla  Fund International . Κατά τα επόμενα χρόνια η κληρονομιά της έχει αυξηθεί μέσω των προγραμμάτων του Ιδρύματος Fossey το οποίο είναι αφιερωμένο στη διατήρηση και την προστασία των γοριλών και των βιοτόπων τους στην Αφρική.














Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ