O Covid-19 παραμένει στον εγκέφαλο των ασθενών για μήνες



Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ο ιός Covid-19 παραμένει στον εγκέφαλο και σε άλλα μέρη του σώματος για μήνες, αναφέρει η σχετική μελέτη


Οι ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH) εξέτασαν δείγματα από αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021.


Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, έδειξε ότι ο SARS-CoV-2 μόλυνε κυρίως και κατέστρεψε τον ιστό των αεραγωγών και των πνευμόνων. 


Ο ιός SARS-CoV-2 εξαπλώνεται σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, και παραμένει για σχεδόν οκτώ μήνες, δείχνει μια ανάλυση δειγμάτων ιστού από αυτοψίες ανθρώπων που πέθαναν λόγω COVID-19 . 


Διεξήγαγαν εκτεταμένη δειγματοληψία του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, σε 11 από τους ασθενείς. Όλοι οι ασθενείς πέθαναν με COVID-19 και κανένας δεν εμβολιάστηκε.


Το πλάσμα αίματος 38 ασθενών ήταν θετικό για SARS-CoV-2, τρεις ήταν αρνητικοί και το πλάσμα δεν ήταν διαθέσιμο για τους άλλους τρεις. Το 30% των ασθενών ήταν γυναίκες και η διάμεση ηλικία ήταν 62,5 έτη. Είκοσι επτά ασθενείς (61,4 τοις εκατό) είχαν τρεις ή περισσότερες συννοσηρότητες.


Το διάμεσο διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων έως το θάνατο ήταν 18,5 ημέρες. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, έδειξε ότι ο SARS-CoV-2 μόλυνε κυρίως και κατέστρεψε τον ιστό των αεραγωγών και των πνευμόνων. Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν επίσης ιικό RNA σε 84 διακριτές τοποθεσίες του σώματος και σωματικά υγρά, και σε μία περίπτωση απομόνωσαν το ιικό RNA 230 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ενός ασθενούς.


Οι ερευνητές ανίχνευσαν RNA και πρωτεΐνη του SARS-CoV-2 στον υποθάλαμο και την παρεγκεφαλίδα ενός ασθενούς και στο νωτιαίο μυελό και τα βασικά γάγγλια δύο άλλων ασθενών. Ωστόσο, η μελέτη βρήκε μικρή βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό, «παρά το σημαντικό ιικό φορτίο».


Οι ερευνητές απομόνωσαν επίσης βιώσιμο ιό SARS-CoV-2 από διάφορους ιστούς εντός και εκτός της αναπνευστικής οδού, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, της καρδιάς, των λεμφαδένων, του γαστρεντερικού σωλήνα, των επινεφριδίων και του οφθαλμού. Απομόνωσαν τον ιό από 25 από τα 55 δείγματα που δοκιμάστηκαν (45%). Επιδείξαμε αναπαραγωγή του ιού σε πολλαπλές μη αναπνευστικές θέσεις κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο εβδομάδων μετά την έναρξη των συμπτωμάτων», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. 


Πριν από αυτή τη μελέτη, «η σκέψη στο πεδίο ήταν ότι ο SARS-CoV-2 ήταν κυρίως ένας ιός του αναπνευστικού», πρόσθεσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Daniel Chertow από το NIH.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ