Μέρος των γλυπτών του Παρθενώνα δανεικά και με ανταλλαγή δίνουν στην Ελλάδα οι Βρετανοί



Σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο, στα σκαριά βρίσκεται συμφωνία της Αθήνας με το Βρετανικό Μουσείο για δανεισμό και ανταλλαγή, μέρους των γλυπτών του Παρθενώνα.


Σύμφωνα με το Parthenon Project, ενός φορέα με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας, Εντ Βέιζι, το οποίο συνεργάζεται με το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης για την εξεύρεση λύσης, μια λύση είναι «επιτέλους εφικτή».


Η συμφωνία που θα είναι στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής και όχι επιστροφής, θα προβλέπει ένα μέρος των Γλυπτών να αποστέλλεται από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα εκ περιτροπής σταδιακά, τονίζουν στο Bloomberg άτομα με γνώση του θέματος, τα οποία αρνήθηκαν να κατονομαστούν.


Σε αντάλλαγμα, το Μουσείο της Ακρόπολης θα μπορούσε να δανείζει άλλα αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο ενώ η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει και γύψινα αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα.


Ένας εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου τόνισε στο Bloomberg ότι η συμφωνία θα «λειτουργήσει στο πλαίσιο του νόμου» αναφορικά με μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και ότι «δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας καθώς αυτή αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ιστορίας της ανθρωπότητας».


Οπως αναφέρει η βρετανική Daily Telegraph είχε συναφθεί συμφωνία μεταξύ του προέδρου του Μουσείου, πρώην υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή των γλυπτών στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής.


Η Daily Telegraph  αναφέρει ακόμα, ότι μια τέτοια συμφωνία, η οποία στην πραγματικότητα θα ήταν μια συμφωνία δανείου, θα μπορούσε να συναφθεί σύντομα.  Ωστόσο, Έλληνες αξιωματούχοι είπαν ότι οι συζητήσεις ήταν σε προκαταρκτικό στάδιο.


Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως ζητήσει την οριστική επιστροφή των Γλυπτών που ο Βρετανός διπλωμάτης Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε από τον Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.


Το Βρετανικό Μουσείο, στην κατοχή του οποίου βρίσκεται περίπου το ήμισυ της ζωφόρου μήκους 160 μέτρων που κοσμούσε τον Παρθενώνα, απέκλειε πάντα το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής για τα Γλυπτά, λέγοντας ότι αποκτήθηκαν νόμιμα και η βρετανική νομοθεσία το εμπόδιζε από το να διαλύσει τη συλλογή του.


  • Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης

«Δεν έχει υπάρξει νέα εξέλιξη σε αυτό το μέτωπο. Η κυβέρνηση με επαγγελματισμό και απόλυτο σεβασμό σε όλες τις παραμέτρους αυτού του θέματος θα συνεχίσει να επιδιώκει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με στόχο την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», τόνισε  εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης 


  • Το σχέδιο «Rosetta»

Το Βρετανικό Μουσείο πρόκειται να ανακοινώσει σύντομα τις λεπτομέρειες ενός μακροχρόνιου σχεδίου εκσυγχρονισμού ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών, του περίφημου σχεδίου «Rosetta», στο πλαίσιο του οποίου θα ανακαινιστούν πολλές από τις αίθουσές του, ανάμεσά τους συγκαταλέγονται  και  οι αίθουσες που φιλοξενούνται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, οι οποίες βρίσκονται σε κακή κατάσταση εδώ και αρκετό καιρό.


Βρετανικό Μουσείο - Τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν ανήκουν στην Ελλάδα


Οι αίθουσες αυτές  θα ανακαινιστούν κατά προτεραιότητα βάσει του νέου σχεδίου, γεγονός που προσφέρει μια βολική στιγμή ώστε πραγματοποιηθεί ο δανεισμός κάποιων από τα αντικείμενα στην Ελλάδα, εάν επιτευχθεί συμφωνία.


  • Η Ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων 

«Τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν αποτελούν μέρος της εθνικής κληρονομιάς της Βρετανίας, αλλά της Ελλάδας, αναπόσπαστο μέρος ενός ενιαίου μνημειακού συνόλου. Σκέψεις για τυχόν ανταλλαγή αρχαιοτήτων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία αποτελούν υποχώρηση απέναντι στη γραμμή της ηθικής και νομιμοποιούν την αρπαγή» επισημαίνει επίσης ο ΣΕΑ και προσθέτει: «Εξάλλου, η όποια ”ανταλλαγή” αποτελεί παραβίαση του ίδιου του αρχαιολογικού νόμου, ο οποίος αποκλείει την συναλλαγή, άρα και την ανταλλαγή, των ελληνικών αρχαιοτήτων».


Ανταλλάγματα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα


H ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι «το ΥΠΠΟΑ οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση της διάταξης για μακροχρόνια εξαγωγή ευρημάτων από αρχαιολογικά μουσεία στο εξωτερικό (η διάταξη του Ν. 4761 που επιτρέπει την εξαγωγή συλλογών Μουσείων για 50 έτη) και να προχωρήσει άμεσα στην κατάρτιση και έγκριση του καταλόγου με τα αμετακίνητα ευρήματα των ελληνικών κρατικών αρχαιολογικών Μουσείων, όπως προβλέπει ο Αρχαιολογικός Νόμος και ζητεί με ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων της 13/5/2022».
















Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ