Unesco - Το τσάϊ, ο Χότζας, και το μετάξι στην Πολιτιστική Κληρονομιά της Τουρκίας

 

Τρεις πολυεθνικές αξίες της Τουρκίας –το τσάι ως πολιτιστικό σύμβολο, η αφηγηματική παράδοση του Νασρεντίν Χότζα και η υφαντουργία του μεταξιού– προστέθηκαν στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO την Πέμπτη.


Ο Nasreddin Hodja είναι ένας μοναδικός και διασκεδαστικός χαρακτήρας από την τουρκική λαογραφία. Γεννημένος το 1208 στο Sivrihisar, ο Nasreddin Hodja ήταν Σελτζούκος σατιρικός γνωστός για την εμφάνισή του σε χιλιάδες πνευματώδεις ιστορίες, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν παιδαγωγικό χαρακτήρα. Θεωρούμενος σοφός και φιλόσοφος με έντονη αίσθηση εξυπνάδας και χιούμορ, ο Nasreddin Hodja υπηρέτησε ως καδής, ο οποίος ήταν μουσουλμάνος δικαστής, μέχρι το θάνατό του στο Akşehir του Ικονίου το 1284. Αναφέρεται ως ο Τούρκος γελωτοποιός, υπάρχουν 350 ανέκδοτα που αποδίδονται στο όνομά του και κάθε καλοκαίρι γίνεται ένα φεστιβάλ προς τιμήν του στη γενέτειρά του.


Το τσάι, από την άλλη πλευρά, κατέχει την πρώτη θέση στην Τουρκία κατά κεφαλήν όσον αφορά την κατανάλωση, ενώ η ιστορία της υφαντικής μεταξιού είναι μια από τις παλαιότερες παραδόσεις που χρονολογούνται πάνω από 4.600 χρόνια στην Ανατολική Ασία.


«Τα πολυεθνικά μας αρχεία υποψηφιοτήτων με τίτλο «Telling παράδοση του Nasreddin Hodja/Molla Nasreddin/ Molla Ependi/Apendi/Afendi Kozhanasyr Anecdotes» υποβλήθηκαν με το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν και το «Culture of Çay (Τσάι), ένα σύμβολο του 

Η ταυτότητα, η φιλοξενία και η κοινωνική αλληλεπίδραση, η σηροτροφία και η παραδοσιακή παραγωγή μεταξιού για ύφανση» που υποβλήθηκαν με το Αζερμπαϊτζάν έχουν εγγραφεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO κατά τη διάρκεια της 17ης συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς », ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.


Η 17η σύνοδος της συνάντησης πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Μαρόκου Ραμπάτ μεταξύ 28 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου.


Το τουρκικό υπουργείο πρόσθεσε ότι ο αριθμός των πολιτιστικών στοιχείων της Τουρκίας που έχουν εγγραφεί στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς έφτασε τα 25.


«Θα συνεχίσουμε να αγαπάμε και να μεταφέρουμε τις πλούσιες προφορικές παραδόσεις και εκφράσεις μας στο μέλλον και να προωθούμε τα κοινωνικά ενσωματωμένα πολιτιστικά μας στοιχεία που έχουν μια ισχυρή και βαθιά ριζωμένη παράδοση», πρόσθεσε.


Νωρίτερα την ίδια ημέρα, το τουρκικό υπουργείο ανακοίνωσε την ένταξη της πολυεθνικής του «Σηροτροφία και Παραδοσιακή Παραγωγή Μεταξιού για Υφαντική» στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Daily Sabah






Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ