Τύμπανα πολέμου στα σύνορα Σερβίας Κοσόβου



 Τύμπανα πολέμου ήχησαν στα σύνορα Σερβίας Κοσόβου το βράδυ της Κυριακής 31 Ιουλίου 2022.


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες  υπάρχουν ένοπλες συγκρούσεις στα σύνορα Κόσοβου και Σερβίας, ενώ γίνονται αναφορές για τους πρώτους τραυματίες . 

Στο Κοσσυφοπέδιο ακούγονται σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ενώ οι ειδικές δυνάμεις έχουν κλείσει τα σύνορα με τη Σερβία. 

Τα τοπικά μέσα κάνουν λόγο για πυροβολισμούς στην περιοχή του Νόβι Παζάρ της Σερβίας κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο

Ολα ξεκίνησαν καθώς αξιωματούχοι του Κοσσυφοπεδίου ετοιμάζονται να απαιτήσουν από τους Σέρβους που επισκέπτονται το Κοσσυφοπέδιο να αντικαταστήσουν τα σερβικά διαβατήριά τους με προσωρινή ταυτότητα ενώ βρίσκονται στη χώρα και να απαιτήσουν την αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας στη χώρα με πινακίδες κυκλοφορίας του Κοσσυφοπεδίου. Η απόφαση ελήφθη ως μια ανταποδοτική κίνηση σε παρόμοιες απαιτήσεις που έχουν ήδη εκδοθεί για τους Κοσοβάρους όταν εισέρχονται στη Σερβία.

Οι δύο πλευρές επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη της έντασης ενώ θέση σε πιθανή σύρραξη, παίρνουν με δηλώσεις τους ΗΠΑ και Ρωσία

Σε διάγγελμά του ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούσιτς αναφέρει ότι το Κόσοβο ετοιμάζεται να επιτεθεί στη Σερβία τα μεσάνυχτα της 1ης Αυγούστου και η Σερβία θα απαντήσει

«Σε περίπτωση επιθετικών ενεργειών κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, «η Σερβία θα κερδίσει»Η Δύση θέλει να τιμωρήσει τη Σερβία με τα χέρια των Αλβανών για τον φιλορωσισμο της,αλλά οι Σέρβοι,ακόμη και υπό την απειλή της γενοκτονίας, δεν θα προδώσουν τη Ρωσία»! είπε ο Σέρβος πρόεδρος.



Στο Κοσσυφοπέδιο  βρίσκονται  περισσότεροι από 3.700 στρατιώτες του ΝΑΤΟ από 28 χώρες , που έχουν εντολή να το υπερασπιστούν, από το 1999, ενώ 350 από αυτούς είναι Τούρκοι στρατιώτες

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγραψε στο twitter : "Μίλησα με τους ομολόγους μου Σέρβους και Κοσοβάρους σχετικά με την πρόσφατη ένταση. Η ειρήνη και η σταθερότητα στα Βαλκάνια ήταν πάντα προτεραιότητα για την Τουρκία. Οι νέες εντάσεις δεν θα βοηθήσουν κανέναν. Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να μειώσει την ένταση".

Τα στρατεύματα της KFOR του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην περιοχή,  βρίσκονται ήδη σε κατάσταση συναγερμού. 





Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ