Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αίρει τα δικαιώματα της άμβλωσης

 

Εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ ενδέχεται σύντομα να χάσουν το νόμιμο δικαίωμα στην άμβλωση, σύμφωνα με έγγραφο του Ανωτάτου Δικαστηρίου που διέρρευσε.


Το έγγραφο, που δημοσιεύτηκε από το Politico, υποδηλώνει ότι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας είναι έτοιμο να ανατρέψει την απόφαση του 1973 που νομιμοποιούσε τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο.


Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο καταργήσει την απόφαση Roe v Wade, τότε η άμβλωση θα μπορούσε να απαγορευτεί σχεδόν στις μισές πολιτείες των ΗΠΑ.


Οι δικαστές αναμένεται να εκδώσουν απόφαση στα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου.


Το Roe v Wade το 1973 έδωσε στις γυναίκες στις ΗΠΑ απόλυτο δικαίωμα στην άμβλωση τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης και περιορισμένα δικαιώματα στο δεύτερο τρίμηνο.


Όμως, τις δεκαετίες από τότε, οι αποφάσεις κατά των αμβλώσεων έχουν σταδιακά περιορίσει την πρόσβαση σε περισσότερες από δώδεκα πολιτείες.


Μόνο το 2021, σχεδόν 600 περιορισμοί στις αμβλώσεις εισήχθησαν σε εθνικό επίπεδο, με 90 να έχουν τεθεί σε νόμο. Αυτό είναι περισσότερο από κάθε χρόνο από την εφαρμογή του Roe.


Θεωρείται ότι η εξάλειψη της πρόσβασης στην άμβλωση θα επηρεάσει πιο έντονα τις φτωχές γυναίκες - οι οποίες είναι ήδη πιο πιθανό να αναζητήσουν άμβλωση στην πρώτη θέση.


Οι γυναίκες στα 20 τους αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των αμβλώσεων - το 2019 περίπου το 57% ήταν σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Οι μαύροι Αμερικανοί κάνουν αμβλώσεις με το υψηλότερο ποσοστό - 27 ανά 1.000 γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών.


Η δημοσίευσή του προσχεδίου το βράδυ της Δευτέρας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς, καθώς και διαμαρτυρίες τόσο υπέρ της επιλογής όσο και κατά των αμβλώσεων έξω από το δικαστήριο στην Ουάσιγκτον.


Ομάδες κατά των αμβλώσεων όπως η Susan B. Anthony List χαιρέτησαν τα νέα. «Εάν όντως ανατραπεί το Roe, η δουλειά μας θα είναι να οικοδομήσουμε συναίνεση για την ισχυρότερη δυνατή προστασία για τα αγέννητα παιδιά», ανέφερε.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ