Απλοί τρόποι για να μειώσετε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ



Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από την ορθολογική χρήση ενέργειας είναι πολλά όπως μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, εξοικονόμηση χρημάτων, σωστή χρήση των φυσικών πόρων και αισθητή μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και προστασίας του πλανήτη.


  • Στο σαλόνι

- Όταν δεν χρησιμοποιείτε συσκευές όπως τηλεόραση, βίντεο κ.α. ιδανικό είναι να τις κλείνετε. Όταν αυτές βρίσκονται stand-by καταναλώνουν περίπου το 1,5% της ενέργειας από το ρεύμα που καταναλώνεται στην Ελλάδα.

- Επιλέξτε λαμπτήρες εξοικονόμησης αντί λαμπτήρες πυράκτωσης. Περίπου το 10% της ενέργειας που καταναλώνουν οι κοινές λάμπες χρησιμοποιείται για φωτισμό. Το 90% γίνεται θερμότητα και εξαφανίζεται.


  • Στο μπάνιο

- Προτιμήστε το ντούς από το μπάνιο στη μπανιέρα. Ξοδεύετε 3 φορές λιγότερο ρεύμα και νερό.

- Μην αφήνετε τις βρύσες σας να στάζουν και μην αφήνετε το ζεστό νερό να τρέχει άσκοπα.

- Προτιμήστε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα αντί ηλεκτρικό για τη θέρμανση του νερού (ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να καλύψει κατά 70% τις ετήσιες ανάγκες σε ζεστό νερό με αντίστοιχη μείωση στη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος). - 

- Αν μπορείτε να εγκαταστήσετε ηλιακό θερμοσίφωνα τότε θα κάνετε απόσβεση των χρημάτων σας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με τον ηλιακό θερμοσίφωνα θα μειωθεί ο λογαριασμός του ρεύματος σας έως και 25%.

- Αν τώρα δεν μπορείτε να αγοράσετε ηλιακό θερμοσίφωνα τότε ρυθμίστε τον συμβατικό στους 60 βαθμούς κελσίου για μεγαλύτερη εξοικονόμηση.

- Αντικαταστήστε το καζανάκι σας αν δουλεύει με σταθερή ροή, με ένα καζανάκι ελεγχόμενης ροής.

- Επιλέξετε ένα πλυντήριο με μικρή κατανάλωση νερού και ρεύματος. Υπάρχουν αρκετές διαφορές από συσκευή σε συσκευή.

- Επιλέξετε καινούργιο πλυντήριο τύπου Hot Fill, που έχει δυνατότητα σύνδεσης με τον ηλιακό θερμοσίφωνα.

- Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ρούχα καθαρίζουν εξίσου καλά στους 60oC όσο και στους 90oC και με τα νέα προγράμματα και καθαριστικά ακόμα και στους 40oC. Προτιμήστε λοιπόν τη λειτουργία σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

- Φροντίσετε να γεμίζετε ομοιόμορφα το πλυντήριο και προτιμάτε να βάζετε όλη τη ποσότητα που χωράει (συνήθως 5-6 κιλά ρούχα).

- Εφαρμόζετε τις οδηγίες του κατασκευαστή, προκειμένου να εξοικονομείτε ηλεκτρική ενέργεια, νερό, απορρυπαντικό και για την καλή λειτουργία της συσκευής.

- Συνδέσετε τον ηλιακό θερμοσίφωνα με το πλυντήριο σας για ζεστό νερό.

- Όταν απουσιάζετε, κλείνετε τη παροχή νερού του πλυντηρίου.


  • Στην κουζίνα

- Αν το ψυγείο σας δεν κλείνει σωστά - να σημειώσουμε ότι καταναλώνει αρκετή ενέργεια γιατί λειτουργεί όλο το 24ωρο - τότε ελέγξτε το λάστιχο. Φρονίστε να είναι καθαρό και να εφαρμόζει πολύ καλά. Αν έχει αλλοιωθεί και δεν εφαρμόζει καλά τότε αντικαταστήστε το. Με αυτόν τον τρόπο θα γλυτώσετε ενέργεια ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα καταναλώνετε τη διπλάσια.

- Μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του ψυγείου και μην κρατάτε πολλή ώρα ανοικτή. 

- Μην καλύπτετε τα κενά εξαερισμού του ψυγείου, ξεσκονίζετε καλά τις σωληνώσεις (πλέγμα) στην πίσω πλευρά του και αφήνετε τουλάχιστον 5 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο.

- Όταν απουσιάζετε από το σπίτι σας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, π.χ. σε διακοπές, βγάζετε το ψυγείο από την πρίζα, αδειάζετε το και αφήνετε την πόρτα του ανοικτή.

- Μη βάζετε ζεστά φαγητά μέσα στο ψυγείο. Καλύτερα να περιμένετε να κρυώσουν πρώτα (συνίσταται και για λόγους υγείας).

- Τοποθετήστε το ψυγείο σας μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα, το καλοριφέρ και μέρη που τα βλέπει ο ήλιος γιατί έτσι μπορεί να αυξηθεί η κατανάλωση ρεύματος μέχρι και 30%. 

- Αν το ψυγείο σας δεν έχει αυτόματη απόψυξη, φροντίστε να κάνετε τακτικά απόψυξη. Ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος.

- Αν θέλετε να αγοράσετε κάποια οικιακή συσκευή επιλέξτε ενεργειακής κλάσης Α που είναι φιλικές προς στο περιβάλλον.

- Όταν βράζετε νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Θα βράσει γρηγορότερα και με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. 

- Αποφεύγετε τις άσκοπες προθερμάνσεις και το συχνό άνοιγμα-κλείσιμο του φούρνου. Κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του φούρνου φεύγει το 20% της εσωτερικής θερμότητας. Καθαρίζετε τακτικά τα ηλεκτρικά μάτια και το φούρνο.

- Για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού προτιμήστε, εφόσον διαθέτετε, το φούρνο μικροκυμάτων γιατί εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια και χρόνο.

- Όταν χρησιμοποιείτε κάποιο σκεύος για να μαγειρέψετε επιλέξτε να έχει το ίδιο μέγεθος με το μάτι της κουζίνας, αλλιώς θα χαθεί κατά τη διάρκεια της μαγειρικής αρκετή ενέργεια.

- Όταν πλένετε τα πιάτα να κλείνετε τη βρύση κατά τη διάρκεια που τα τρίβετε για να αποφύγετε την άσκοπη κατανάλωση ζεστού νερού.


  • Στην κρεβατοκάμαρα

- Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ρυθμίστε το κλιματιστικό σας στους 25-26 βαθμούς κελσίου. Έτσι ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα είναι αισθητά μικρότερος.

- Μια καλύτερη λύση για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και χρημάτων από τα κλιματιστικά είναι οι ανεμιστήρες οροφής. Με αυτούς η ενέργεια θα μειωθεί έως και 40 % σε σχέση με το air condition

- Όταν φορτίσει το κινητό σας βγάλτε το από την πρίζα και μην το αφήνετε αρκετές ώρες ή ολόκληρο το βράδυ.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ