Συναγερμός στην Ευρώπη από νέα παραλλαγή του ιού HIV



 Ανησυχία έχει προκαλέσει η εμφάνιση μιας νέας και άκρως παθογόνας παραλλαγής του ιού HIV στην Ευρώπη. 


Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η παραλλαγή προέκυψε τη δεκαετία του 1990 στην Ολλανδία και εξαπλώθηκε γρήγορα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000. Η κυκλοφορία του μειώνεται από το 2010 περίπου - πιθανώς ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της χώρας να περιορίσει τη μετάδοση του HIV, λέει ο Wymant. Δύο άτομα σε άλλες χώρες βρέθηκαν να έχουν την παραλλαγή - ένα στην Ελβετία και ένα στο Βέλγιο - αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα μακρύτερα.


Μια ανάλυση περισσότερων από 100 μολυσμένων ατόμων δείχνει ότι η παραλλαγή ενισχύει τον αριθμό των ιικών σωματιδίων στο αίμα ενός ατόμου, καθιστώντας το πιο πιθανό να μεταδώσει τον ιό. Η παραλλαγή φαίνεται επίσης να οδηγεί σε μείωση των ανοσοκυττάρων που ονομάζονται CD4 Τ κύτταρα, επομένως τα μολυσμένα άτομα κινδυνεύουν να αναπτύξουν AIDS πολύ πιο γρήγορα από εκείνα με άλλες εκδοχές του HIV.


Μάλιστα, δεν αποκλείουν να υπάρχουν και άλλοι στην Ευρώπη, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί, κάτι που απαιτεί νέες γενετικές αναλύσεις με βάση το γονιδίωμα του στελέχους VB που οι ερευνητές έκαναν ελεύθερα διαθέσιμο ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο.


Η εμφάνιση μιας πιο μολυσματικής μορφής HIV είναι «ένας λόγος για να παραμείνουμε σε εγρήγορση», αλλά δεν είναι μια κρίση δημόσιας υγείας. Οι μεταλλάξεις που βρέθηκαν στη νέα παραλλαγή δεν την καθιστούν ανθεκτική στα υπάρχοντα φάρμακα για τον HIV, λέει ο Joel Wertheim, εξελικτικός βιολόγος και μοριακός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. «Όλα τα εργαλεία στο οπλοστάσιό μας θα πρέπει να λειτουργούν ακόμα»,


Η νέα παραλλαγή φαίνεται πως κυκλοφορούσε στη ήδη από τη δεκαετία του 1990, αλλά βρέθηκε τώρα.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ