Τι προκαλούν τα ενεργειακά ποτά στα παιδιά



 Έως και ένα στα τρία παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο που καταναλώνει ενεργειακά ποτά με καφεΐνη παρουσιάζει αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως διαπιστώνει νέα μελέτη


Σύμφωνα με τη μελέτη πολλά άτομα κάτω των 18 ετών απολαμβάνουν τα ποτά με καφεΐνη, ενώ μερικά από αυτά τα καταναλώνουν για τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα.


Η έρευνα ξεκίνησε αφού η Βρετανική κυβέρνηση διεξήγαγε μια διαβούλευση για την απαγόρευση της πώλησης ενεργειακών ποτών σε παιδιά το 2018 - αλλά μόνο δύο μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα ήταν διαθέσιμες εκείνη την εποχή.


Στη συνέχεια, οι υπουργοί πρότειναν την απαγόρευση πώλησης των ποτών σε παιδιά - αλλά αυτό δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.


Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ και το University College του Λονδίνου (UCL) εξέτασαν τι είδους και πόσα ενεργειακά ποτά κατανάλωναν τα παιδιά για τη μελέτη στο BMJ Open.


Εξέτασαν επίσης τυχόν πιθανές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των νέων και στη συμπεριφορά τους.


Διαπίστωσε ότι μεταξύ 13% και 67% των παιδιών σε όλο τον κόσμο είχαν καταναλώσει ενεργειακά ποτά τον περασμένο χρόνο.


Μια ανασκόπηση μελετών και συνόλων δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο που περιελάμβανε χιλιάδες νέους διαπίστωσε ότι μεταξύ 3% και 32% των παιδιών κατανάλωναν ενεργειακά ποτά τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα.


Μια μεγάλη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε επίσης ότι περίπου το ένα τέταρτο των εφήβων ηλικίας 13 και 14 ετών έπιναν ένα ενεργειακό ποτό ή περισσότερο κάθε εβδομάδα, κάτι που ανέρχεται σε ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 15 έως 16 ετών.


  • Σωματικά συμπτώματα που συνδέονται με τα ενεργειακά ποτά


Ξεχωριστά, μια μελέτη από την Ουαλία, Health Behavior in School Children, ανακάλυψε ότι οι νέοι που κατανάλωναν το ποτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν σωματικά συμπτώματα, όπως προβλήματα ύπνου, πονοκεφάλους και στομαχικά προβλήματα, σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου.


Τα συνολικά αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση ποτών πέντε ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλή ψυχολογική, σωματική, εκπαιδευτική και γενική ευεξία.


Οι ειδικοί διαπίστωσαν επίσης ότι τα αγόρια έπιναν περισσότερο από τα κορίτσια, ενώ η κατανάλωση ενεργειακών ποτών συσχετίστηκε με περισσότερους πονοκεφάλους, προβλήματα ύπνου, χρήση αλκοόλ, κάπνισμα, ευερεθιστότητα και αποκλεισμό από το σχολείο.


Η επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας, Claire Khouja, από το Πανεπιστήμιο του York, δήλωσε: «Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την παρακολούθηση των επιδράσεων των ενεργειακών ποτών στα παιδιά που τα πίνουν, η έρευνά μας έχει αποκαλύψει σταθερές ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης αυτών. ποτά και επιβλαβείς επιπτώσεις στη γενική ευημερία των παιδιών.


«Αυτά τα ευρήματα προσφέρουν υποστήριξη για μια κυβερνητική πολιτική που απαγορεύει την πώληση ενεργειακών ποτών σε παιδιά.


«Η μελέτη μας δείχνει επίσης ότι τα παιδιά που είναι καλύτερα ενημερωμένα για το περιεχόμενο των ενεργειακών ποτών, πίνουν λιγότερο, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια εκπαιδευτική εκστρατεία ή/και πιο εμφανείς προειδοποιήσεις στις συσκευασίες θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση».


Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν καφεΐνη καθώς και άλλα συστατικά όπως βιταμίνες, ζάχαρη, γκουαράνα και ρίζα τζίνσενγκ, και έχουν κυκλοφορήσει στο εμπόριο με τα χρόνια ως ένας καλός τρόπος για να πάρετε μια ώθηση.


Η νέα έρευνα έρχεται μετά την προειδοποίηση των γιατρών για τους κινδύνους των ενεργειακών ποτών στο British Medical Journal (BMJ) πέρυσι όταν ένας φοιτητής πανεπιστημίου εμφάνισε καρδιακή ανεπάρκεια.


Ο 21χρονος πέρασε 58 ημέρες στο νοσοκομείο αφού κατανάλωνε τέσσερα ενεργειακά ποτά των 500 ml κάθε μέρα για δύο χρόνια και στη συνέχεια εισήχθη στην εντατική.


Αρρώστησε τόσο πολύ που οι γιατροί σκέφτηκαν αν χρειαζόταν μεταμόσχευση οργάνου.


  • «Δεν συνιστάται για παιδιά»


Οι ερευνητές για την τελευταία μελέτη δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους βασίστηκαν σε έρευνες - επομένως δεν μπορούν να αποδείξουν ότι τα ενεργειακά ποτά προκαλούν προβλήματα στα παιδιά.


Πρόσθεσαν ότι τα συνολικά στοιχεία ήταν αδύναμα, αν και ήταν συνεπή, και θα μπορούσαν να χρειαστούν περαιτέρω μελέτες.


Ο γενικός διευθυντής της British Soft Drinks Association, Gavin Partington, δήλωσε: «Τα μέλη μας δεν εμπορεύονται ούτε προωθούν ενεργειακά ποτά σε άτομα κάτω των 16 ετών, ούτε δοκιμάζουν προϊόντα αυτής της ηλικιακής ομάδας.


«Επιπλέον, τα ενεργειακά ποτά φέρουν μια συμβουλευτική σημείωση που αναφέρει «δεν συνιστάται για παιδιά».


"Ο Κώδικας Πρακτικής της BSDA για τα ενεργειακά ποτά εισήχθη από και για τα μέλη μας το 2010 και περιέχει μια σειρά αυστηρών σημείων σχετικά με το υπεύθυνο μάρκετινγκ. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υποστήριξη της υπεύθυνης πώλησης ενεργειακών ποτών."


SkyNews

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ