Ο Trudeau κήρυξε Κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης στον Καναδά

 

O πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό επικαλέστηκε σήμερα τον Νόμο Έκτακτης Ανάγκης για να σταματήσει τις διαμαρτυρίες των Καναδών κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.


Ο νόμος για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης θα δώσει στον Τριντό σχεδόν απεριόριστη εξουσία να αναστείλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να καταπνίξει τους ανυπάκουους διαδηλωτές στην περιοχή της πρωτεύουσας και σε ολόκληρο το έθνος. 


Οι φήμες ότι μπορεί να γίνει επίκληση του νόμου περί έκτακτων αναγκών άρχισαν να κυκλοφορούν από την Κυριακή μετά την ανακοίνωση για επικείμενη  συνάντηση με τους πρωθυπουργούς  νωρίς το πρωί της Δευτέρας.


Ο συγκεκριμένος νόμος ήταν μέχρι σήμερα γνωστός , ως νόμος για περίπτωση πολέμου. Ο νόμος για τα έκτακτα περιστατικά εκχωρεί στον επικεφαλή του Καναδά εξουσίες άνευ προηγουμένου που θα πρέπει να διατηρηθούν για μια πραγματική κρίση — είτε εμφύλιο πόλεμο είτε για επισιτιστική κρίση. Με απλά λόγια, ο νόμος υπάρχει ως η τελευταία λύση του Καναδά για την αντιμετώπιση μιας υπαρξιακής απειλής για την ευημερία των Καναδών, όχι ως έσχατη λύση για την αντιμετώπιση μιας απειλής για την εξουσία των κατεστημένων υπαλλήλων.


Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Καναδά, «ο νόμος εξουσιοδοτεί την Οττάβα να κάνει σχεδόν οτιδήποτε θεωρεί απαραίτητο για να αντιμετωπίσει μια κρίση».


Συγκεκριμένα, ο νόμος παρέχει στον Κυβερνήτη στο Συμβούλιο, ο οποίος επιλέγεται από τον Γενικό Κυβερνήτη (πιθανώς ο Πρωθυπουργός), τη δυνατότητα να κατευθύνει προσωπικά τον στρατό και άλλες δυνάμεις στο καναδικό έδαφος για να επιβάλει διάφορα κατά τα άλλα αντισυνταγματικά, παράνομα μέτρα.


Σύμφωνα με την Ενότητα 8 του Νόμου περί Έκτακτης Ανάγκης, εάν γίνει επίκληση, ο Τριντό θα μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε από τους ακόλουθους κανονισμούς που κρίνει κατάλληλους για να αντιμετωπίσει τους λάτρεις της ελευθερίας:


 α) τη ρύθμιση ή την απαγόρευση ταξιδιών προς, από ή εντός οποιασδήποτε καθορισμένης περιοχής, όπου είναι απαραίτητο για την προστασία της υγείας ή της ασφάλειας των ατόμων·


(β) την εκκένωση προσώπων και την απομάκρυνση της προσωπικής περιουσίας από οποιαδήποτε καθορισμένη περιοχή και τη λήψη μέτρων για την επαρκή φροντίδα και προστασία των προσώπων και της περιουσίας·


(γ) την επίταξη, χρήση ή διάθεση περιουσίας·


(δ) την εξουσιοδότηση ή την οδηγία σε οποιοδήποτε πρόσωπο  μιας κατηγορίας προσώπων, να παρέχει βασικές υπηρεσίες του είδους που αυτό το πρόσωπο ή πρόσωπο αυτής της κατηγορίας είναι αρμόδιο να παρέχει και η παροχή εύλογης αποζημίωσης σε σεβασμό των υπηρεσιών που παρέχονται με αυτόν τον τρόπο·


ε) τη ρύθμιση της διανομής και της διαθεσιμότητας βασικών αγαθών, υπηρεσιών και πόρων·


στ) την έγκριση και την πραγματοποίηση πληρωμών έκτακτης ανάγκης·


(η) την εκτίμηση ζημιών σε οποιαδήποτε έργα ή επιχειρήσεις και την επισκευή, αντικατάσταση ή αποκατάστασή τους·


(i) την εκτίμηση της ζημίας στο περιβάλλον και την εξάλειψη ή την άμβλυνση της ζημίας· και


(ι) την επιβολή


(i) σε περίπτωση συνοπτικής καταδίκης, για πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τα πεντακόσια δολάρια ή φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή και για το πρόστιμο και τη φυλάκιση, ή


(ii) σε κατηγορητήριο, για πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες δολάρια ή φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα πέντε χρόνια ή και για το πρόστιμο και τη φυλάκιση, για παράβαση οποιασδήποτε διαταγής ή κανονισμού που εκδόθηκε σύμφωνα με αυτό το τμήμα.


Με άλλα λόγια, ο νόμος για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δίνει στον Τριντό την εξουσία να φυλακίζει, να εκδιώκει και να δημεύει την περιουσία οποιουδήποτε θεωρεί ότι απειλεί το καθεστώς του.


Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η τελευταία φορά (στην πραγματικότητα, η μοναδική φορά) που ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τον νόμο περί πολεμικών μέτρων σε καιρό ειρήνης ήταν υπό τον πατέρα του Τζάστιν, Πιερ Τριντό, κατά τη διάρκεια της Κρίσης της Οκτωβριανής κρίσης το 1970, μετά τις απαγωγές από μαχητές αυτονομιστές ενός Βρετανού εμπορικού ακόλουθου και ενός υπουργού του Κεμπέκ, του Pierre Laporte, ο οποίος βρέθηκε στραγγαλισμένος μέχρι θανάτου στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου.


Το «Freedom Convoy» ξεκίνησε με Καναδούς φορτηγατζήδες να διαμαρτύρονται για τα υποχρεωτικά εμβόλια για να περάσουν τα σύνορα μεταξύ Καναδά και Ηνωμένων Πολιτειών.


Τα αιτήματά τους περιλαμβάνουν τον τερματισμό όλων των μέτρων υγείας για τον COVID-19 και, για πολλούς από τους διαδηλωτές, την ανατροπή της φιλελεύθερης κυβέρνησης του Τριντό -- μόνο πέντε μήνες μετά την επανεκλογή του.


Οι φορτηγατζήδες βρήκαν υποστήριξη μεταξύ των συντηρητικών και των αντιπάλων της εντολής εμβολίων σε όλο τον κόσμο, ακόμη και όταν τα μέτρα για τον COVID-19 ανατρέπονται σε πολλά μέρη.


Ομως και στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο, επιστρατεύτηκε ο στρατός κατά των διαδηλωτών ενώ η αστυνομία και  εκτόξευσε δακρυγόνα και επέβαλε εκατοντάδες πρόστιμα σε μια προσπάθεια να διαλύσει νηοπομπές που έρχονταν από όλη τη Γαλλία.



Η Ολλανδία, η Ελβετία και η Αυστρία είδαν επίσης κινήσεις αντιγραφής και οι βελγικές αρχές δήλωσαν τη Δευτέρα ότι αναχαίτησαν 30 οχήματα καθώς η αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει μια συνοδεία φορτηγών.





 

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ