Νεκρός ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Al-Quraishi

 

Νεκρός είναι ο ηγέτης του του Ισλαμικού Κράτους Abu Ibrahim al-Hashimi Al-Quraishi μετά από επιδρομή των ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικής επιχείρησης


Ο Abu Ibrahim al-Hashimi Al-Quraishi  σκοτώθηκε μετά από έκρηξη βόμβας που σκότωσε τον ίδιο και μέλη της οικογένειάς του καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις πλησίαζαν ένα σπίτι στην επαρχία Ιντλίμπ που ελέγχεται από τους αντάρτες, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.


Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι διεξήγαγε αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη βορειοδυτική Συρία. Ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι,  χαρακτήρισε την αποστολή επιτυχημένη λέγοντας ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν υπέστησαν απώλειες. 


Πληροφορίες  στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν για μια μεγάλη μάχη με πυροβολισμούς με θύματα τουλάχιστον 13 άμαχους πολίτες 

Ο Al-Quraishi ήταν μεταξύ τουλάχιστον 13 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων γυναικών που πέθαναν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία διήρκεσε δύο ώρες.

Τουλάχιστον έξι παιδιά ήταν επίσης μεταξύ των θυμάτων, με ένα κορίτσι να τραυματίζεται σοβαρά καθώς εξελίχθηκε η επιχείρηση, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η παιδική φιλανθρωπική οργάνωση UNICEF.

Σύμφωνα με το Associated Press η επιδρομή των ΗΠΑ είχε στόχο ένα σπίτι στο χωριό Ατμέ στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Η επιχείρηση περιελάμβανε ελικόπτερα, εκρήξεις και πυρά πολυβόλων, είπαν κάτοικοι στο πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας.


Μάρτυρες που επικαλούνται το AP και το Al Jazeera είπαν ότι η επίθεση ήταν η μεγαλύτερη από τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ιντλίμπ από την επιχείρηση του Οκτωβρίου 2019 για τη δολοφονία του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τότε ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ, πρώην ISIS).


Πηγή του AP στο Πεντάγωνο είπε ότι οι ΗΠΑ έχασαν τουλάχιστον ένα ελικόπτερο κατά τη διάρκεια της αποστολής. Το αεροσκάφος δυσλειτουργούσε και έπρεπε να καταστραφεί με την έκρηξή του για να κρατηθεί μακριά από τα χέρια των μαχητών.


Το Idlib παραμένει μια από τις λίγες περιοχές της Συρίας που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση. Η περιοχή κυριαρχείται από διάφορες δυνάμεις τζιχαντιστών και προστατεύτηκε από την τουρκική κυβέρνηση από την κατάληψη από τη Δαμασκό. Η Άγκυρα επικαλέστηκε ανησυχίες για απώλειες αμάχων και κύμα προσφύγων σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης για την ανακατάληψη της πόλης Ιντλίμπ.


Οι ΗΠΑ δεν αποκάλυψαν ποιον στόχευε η επιχείρηση το απόγευμα της Τετάρτης. Η Ουάσιγκτον διατηρεί στρατιωτική παρουσία στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητο να αποτραπεί η αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους.


Υποστηρίζει επίσης τις κατά κύριο λόγο κουρδικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία για να αρνηθεί τον έλεγχο της Δαμασκού σε αυτό το τμήμα της χώρας. Η Ουάσιγκτον επέβαλε σκληρές κυρώσεις κατά της συριακής κυβέρνησης, εμποδίζοντας τις προσπάθειες ανοικοδόμησης.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ