Το Βέλγιο σταματά το εμβόλιο της Moderna λόγω παρενεργειών μυοκαρδίτιδας

 

Το Βέλγιο σταματά τη χορήγηση του εμβολίου της  Moderna σε άτομα κάτω των 31 ετών λόγω αυξημένων παρενεργειών μυοκαρδίτιδας


Το εμβόλιο της Moderna δεν θα χορηγείται πλέον σε άτομα κάτω των -31 ετών για τις δύο πρώτες δόσεις. 

Μια πολύ σπάνια παρενέργεια μεταξύ των κάτω των 31 ετών του εμβολίου για τον κορωνοϊό Moderna σήμαινε ότι το Βέλγιο σταμάτησε να χρησιμοποιεί αυτό το εμβόλιο τον περασμένο μήνα για τις δύο πρώτες δόσεις εμβολίου σε άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας.


Οι νεότεροι μπορούν ακόμη να λάβουν το εμβόλιο για το αναμνηστικό τους εμβόλιο (μισή δόση αντί για πλήρη) αλλά το εμβόλιο Pfizer συνιστάται πλέον για τις δύο πρώτες δόσεις για όλα τα άτομα ηλικίας κάτω των 31 ετών, με βάση τη συμβουλή του Ανώτερου Συμβουλίου Υγείας .


«Η απόφαση για τον βασικό εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 18 έως 30 ετών βασίζεται στη διεθνή γνώση για πιθανές παρενέργειες που είναι πολύ σπάνιες. Πήραμε αυτή την απόφαση ως προληπτικό μέτρο», δήλωσε στους The Brussels Times η Γκούντρουν Μπριάτ, εκπρόσωπος της Ομάδας Εργασίας Εμβολιασμού.


Τα προκαταρκτικά ευρήματα από τη δανική έρευνα έδειξαν ότι ο εμβολιασμός με το Moderna είχε ως αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο φλεγμονής του καρδιακού μυός σε νεαρούς άνδρες μετά την πρώτη ή τη δεύτερη δόση σε σύγκριση με το εμβόλιο Pfizer.


«Συνήθως η φλεγμονή είναι αβλαβής και υποχωρεί χωρίς να γίνει αντιληπτή, αλλά εάν υπάρχει διαθέσιμο εναλλακτικό εμβόλιο, είναι πιο λογικό να μην αναλάβουμε κανέναν κίνδυνο», είπε ο Μπριάτ.


Τόνισε ότι οι νεότεροι που έλαβαν το εμβόλιο για τον βασικό τους εμβολιασμό δεν πρέπει να ανησυχούν, ειδικά αν είχαν κάνει τα εμβόλια πριν από μήνες. «Αυτή η παρενέργεια εκδηλώνεται το πολύ δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό».


Ορισμένες χώρες επέκτειναν το όριο ηλικίας στο Moderna και για αναμνηστικές δόσεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία αυτής της παρενέργειας για τις μισές δόσεις, σύμφωνα με αναφορές του De Standaard .


«Το Moderna θα χρησιμοποιηθεί για την υπόλοιπη εκστρατεία αναμνηστικού εμβολιασμού, εκτός εάν αλλάξουν οι επιστημονικές γνώσεις σχετικά με τη χρήση του», δήλωσε ο Τζόρις Μούνενς, εκπρόσωπος του Οργανισμού Φροντίδας και Υγείας.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ