Η Pfizer εξαγοράζει την Arena Pharmaceuticals σε συμφωνία 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων

 

Ο γίγαντας φαρμάκων Pfizer υπέγραψε συμφωνία για την αγορά της Arena Pharmaceuticals σε μια συμφωνία με μετρητά αξίας 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων — ενισχύοντας τις δυνατότητές της να αναπτύξει θεραπείες που στοχεύουν την ελκώδη κολίτιδα, τη νόσο του Crohn και άλλες παθήσεις γύρω από την ανοσοφλεγμονή.


Τα εκτελεστικά γραφεία της Arena εδρεύουν στο Park City της Γιούτα. Αλλά ένας από τους κύριους κλινικούς κόμβους της εταιρείας βρίσκεται στο Σαν Ντιέγκο. Για χρόνια, το Arena είχε την έδρα του σε τοπικό επίπεδο, αλλά μεταφέρθηκε καθώς επανατοποθετήθηκε αφού ένα φάρμακο κατά της παχυσαρκίας απέτυχε να κερδίσει την έλξη της αγοράς.


Η Arena, η οποία ιδρύθηκε το 1997, απασχολεί περίπου 360 εργαζόμενους, κυρίως στο Σαν Ντιέγκο, τη Βοστώνη και την Ελβετία. Σύμφωνα με τους όρους της εξαγοράς, η Pfizer θα πληρώσει 100 δολάρια ανά μετοχή για την Arena. Ο φαρμακευτικός γίγαντας έχει σχεδόν 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, καθώς οι πωλήσεις του εμβολίου του για τον COVID-19 έχουν αυξήσει τα έσοδα.


Τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών ενέκριναν ομόφωνα τη συναλλαγή. Αλλά πρέπει ακόμα να εκκαθαριστεί από τις ρυθμιστικές αρχές, όπου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εμπόδια. Οι μέτοχοι της Arena πρέπει επίσης να εγκρίνουν τη συμφωνία.


Οι μετοχές της Arena εκτινάχθηκαν στα ύψη στις ειδήσεις. Τελείωσαν τη διαπραγμάτευση την Παρασκευή 49,94 $, αλλά έκλεισαν τη Δευτέρα στα 90,08 $ — ένα κέρδος 80%. Οι μετοχές της Pfizer σημείωσαν επίσης άνοδο σχεδόν 5%.


Μολονότι ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έχει διαφημίσει τη στενή του σχέση με τον CEO της Pfizer Albert Bourla (στις 23 Απριλίου), ο Levy ήταν αυτός που υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο για οκτώ εκατομμύρια δόσεις.  (πίστωση: JOHN THYS/POOL VIA REUTERS)


Σύμφωνα με την Pfizer , η Arena της φέρνει ένα χαρτοφυλάκιο υποψηφίων φαρμάκων διαφορετικών σταδίων ανάπτυξης στη γαστρεντερολογία, τη δερματολογία και την καρδιολογία.


Ο κορυφαίος υποψήφιος του Arena είναι η etrasimod, μια στοματική θεραπεία για ανοσοφλεγμονώδεις ασθένειες. Είναι σε μελέτες Φάσης 3 τώρα για ελκώδη κολίτιδα και πρόγραμμα Φάσης 2/3 στη νόσο του Crohn.

Υπάρχει επίσης ένα προγραμματισμένο πρόγραμμα Φάσης 3 στην ατοπική δερματίτιδα. Και οι μελέτες Φάσης 2 βρίσκονται σε εξέλιξη για την ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα, η οποία μπορεί να βλάψει το λαιμό και να οδηγήσει σε δυσκολία στην κατάποση, και την γυροειδή αλωπεκία, η οποία προκαλεί απώλεια μαλλιών σε συστάδες.


«Χρησιμοποιώντας τις κορυφαίες δυνατότητες έρευνας και παγκόσμιας ανάπτυξης της Pfizer, σχεδιάζουμε να επιταχύνουμε την κλινική ανάπτυξη της ετρασιμόδης για ασθενείς με ανοσοφλεγμονώδεις ασθένειες», δήλωσε ο Mike Gladstone, παγκόσμιος επικεφαλής της Pfizer Inflammation and Immunology.


Επιπλέον, ο αγωγός της Arena περιλαμβάνει δύο καρδιαγγειακές θεραπείες πρώιμου σταδίου. Η πρώτη, η τεμανογρέλη, βρίσκεται σε μελέτες Φάσης 2 για τη θεραπεία της απόφραξης μικρότερων αρτηριών και του φαινομένου Raynaud, που μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα στα δάκτυλα των χεριών, των ποδιών και άλλων άκρων. Ένας άλλος υποψήφιος, το APD418, βρίσκεται σε μελέτες Φάσης 2 για οξεία καρδιακή ανεπάρκεια.


«Οι δυνατότητες της Pfizer θα επιταχύνουν την αποστολή μας να παραδίδουμε τα σημαντικά φάρμακά μας στους ασθενείς», δήλωσε ο Amit D. Munshi, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Arena. «Πιστεύουμε ότι αυτή η συναλλαγή αντιπροσωπεύει το καλύτερο επόμενο βήμα τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους μετόχους».


Jerusalempost

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ