Πλήρως εμβολιασμένο το πρώτο κρούσμα με Omicron στις ΗΠΑ

 

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της παραλλαγής του κοροναϊού Omicron στις ΗΠΑ εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια και παρουσιάζει ήπια συμπτώματα


Την ανακοίνωση για την  πρώτη περίπτωση παραλλαγής Omicron στις ΗΠΑ έκανε ο Fauci 


Σε μια ενημέρωση στο Λευκό Οίκο, ο Δρ Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, είπε ότι το πρόκειται για ένα άτομο που ταξίδεψε από τη Νότια Αφρική στις 22 Νοεμβρίου και βρέθηκε θετικό στον Covid-19 στις 29 Νοεμβρίου.


Αυτό το άτομο, είπε ο Fauci, βρίσκεται σε καραντίνα και οι στενές επαφές του έχουν βγει αρνητικές στον κορονοϊό μέχρι στιγμής.


Το άτομο ήταν πλήρως  εμβολιασμένο και παρουσιάζει «ήπια συμπτώματα, τα οποία βελτιώνονται σε αυτό το σημείο», είπε ο Fauci.


Ερωτηθείς από το CNN εάν αυτό το άτομο έκανε αναμνηστικό εμβόλιο, ο Φάουτσι είπε: «Από όσο γνωρίζω, όχι».


Τα τμήματα δημόσιας υγείας της Καλιφόρνια και του Σαν Φρανσίσκο επιβεβαίωσαν ότι το κρούσμα προσβλήθηκε από την παραλλαγή Omicron μέσω γονιδιωματικής αλληλουχίας που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και η αλληλουχία επιβεβαιώθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ .


Η Color Health ανέφερε σε δήλωσή της ότι επέστρεψε το θετικό αποτέλεσμα του τεστ μέσω ενός προγράμματος δοκιμών Covid-19 στο Σαν Φρανσίσκο και το Omicron αναγνωρίστηκε σε λιγότερο από 30 ώρες «από τη στιγμή της συλλογής έως την επιβεβαίωση του στελέχους».


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει το Omicron ως "παραλλαγή ανησυχητική". Σε μια τεχνική ενημέρωση που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, ο ΠΟΥ σημείωσε ότι η παραλλαγή ενέχει "πολύ υψηλό" παγκόσμιο κίνδυνο. Η παραλλαγή αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από επιστήμονες στη Νότια Αφρική και έκτοτε έχει ανιχνευθεί σε πολλές χώρες.

Οι επιστήμονες εργάζονται για να προσδιορίσουν πόσο μεταδοτική είναι η παραλλαγή, πόσο αρρωσταίνει τους ανθρώπους και πόσο καλά λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια εναντίον της. Μέχρι να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για την παραλλαγή, οι Ηνωμένες Πολιτείες περιόρισαν τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική και άλλες επτά χώρες.


Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την παραλλαγή "αιτία ανησυχίας, αλλά  όχι αιτία πανικού", λέγοντας ότι "θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα απειλή όπως ακριβώς αντιμετωπίζουμε αυτές που έχουν προηγηθεί".


Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να προτρέπουν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν κατά του Covid-19 ή να λάβουν αναμνηστικό αν είναι επιλέξιμοι. Άλλα μέτρα, όπως οι μάσκες, το πλύσιμο των χεριών, η φυσική απόσταση και ο αερισμός θα εξακολουθούν να λειτουργούν έναντι της παραλλαγής Omicron.


Η παραλλαγή Delta του κοροναϊού παραμένει η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως και στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ