Το Facebook πουλά διαφημίσεις που συγκρίνουν τα εμβόλια με το Ολοκαύτωμα



 Το Facebook πούλησε διαφημίσεις που προωθούν μηνύματα κατά των εμβολίων συγκρίνοντας την απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης στον Covid-19 με τη Ναζιστική Γερμανία, θέτοντας αμφιβολίες για το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 και ακόμη και προωθώντας πολιτική βία.


Οι διαφημίσεις προβλήθηκαν από εταιρείες εμπορευμάτων που έχουν ξοδέψει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στο Facebook τα τελευταία χρόνια.

Τη Δευτέρα, η προσωπικότητα του Fox News, Λάρα Λόγκαν, προκάλεσε οργή συγκρίνοντας τον Δρ Άντονι Φάουτσι με έναν διαβόητο γιατρό των Ναζί, γνωστό ως «Άγγελος του Θανάτου» — περίπου την ίδια στιγμή που προβάλλονταν διαφημίσεις στο Facebook που προωθούσαν ένα πουλόβερ με τις λέξεις «Εγώ» κατάγομαι από την Αμερική, αλλά επί του παρόντος διαμένω στη Γερμανία το 1941."

Μια άλλη διαφήμιση συνέκρινε την κυκλοφορία των εμβολίων με το Ολοκαύτωμα — υπονοώντας ψευδώς και γελοία ότι αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας σφαγής ανθρώπων σε μαζική κλίμακα.

Η διαφήμιση προβλήθηκε από μια σελίδα στο Facebook με το όνομα "Ride the Red Wave". Νωρίτερα φέτος, η σελίδα δημοσίευσε διαφημίσεις για ένα μπλουζάκι με τις λέξεις, "Κάντε τους απαγχονισμένους προδότες και πάλι σπουδαίους".

Το Facebook έχει κερδίσει περισσότερα από 280.000 δολάρια από διαφημίσεις που προβάλλονται από το «Ride the Red Wave» από τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που εξέτασε το CNN. Η σελίδα έχει λιγότερους από 10.000 ακόλουθους, αλλά πληρώνοντας το Facebook οι άνθρωποι που διευθύνουν τη σελίδα μπορούν ενδεχομένως να προσεγγίσουν εκατομμύρια Αμερικανούς.

Το "Next Level Goods", μια άλλη σελίδα, που διευθύνεται από διαφορετική εταιρεία, έχει ξοδέψει περισσότερα από 500.000 $ σε διαφημίσεις στο Facebook από το 2019. Η εταιρεία χρησιμοποιεί τακτικά το Facebook για να διαφημίζει μπλουζάκια κατά των εμβολίων.

Μια αγορά διαφήμισης στα τέλη Αυγούστου προώθησε ένα μπλουζάκι που έγραφε "Pudly Unpoisoned" δίπλα σε μια εικόνα μιας σύριγγας. Η εταιρεία πλήρωσε στο Facebook περίπου 2.500 δολάρια για να προσεγγίσει έως και 450.000 χρήστες του Facebook με τη διαφήμιση κατά του εμβολίου. Σύμφωνα με στοιχεία του Facebook, οι διαφημίσεις προβλήθηκαν περισσότερο από χρήστες του Facebook στο Τέξας, τη Φλόριντα και την Καλιφόρνια.

Εκπρόσωπος της Meta, της μητρικής εταιρείας του Facebook, είπε ότι οι διαφημίσεις που συνέκριναν την απόκριση του Covid-19 στις ΗΠΑ με τη Ναζιστική Γερμανία, συγκρίνοντας τα εμβόλια με το Ολοκαύτωμα και η διαφήμιση που υποδηλώνει ότι το εμβόλιο ήταν δηλητήριο, αντίκεινται στις πολιτικές παραπληροφόρησης του Facebook για τα εμβόλια.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παραβιαστικές διαφημίσεις που προβλήθηκαν στην πλατφόρμα του, τα συστήματα ανίχνευσης του Facebook φαινομενικά τις έχασαν.

Το CNN ρώτησε επίσης για τη διαφήμιση που έγραφε «Κάντε τους κρεμασμένους προδότες πάλι σπουδαίους», αλλά το Facebook δεν είπε ότι η διαφήμιση παραβίασε τις πολιτικές του.

Δημόσια, το Facebook έχει διαφημίσει τον υποτιθέμενο θετικό ρόλο που παίζει στην ενθάρρυνση των Αμερικανών να εμβολιαστούν. Ο Γκάι Ρόζεν, ο αντιπρόεδρος ακεραιότητας της εταιρείας, έγραψε μια ανάρτηση στο blog τον Ιούλιο επιπλήττοντας τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τον ισχυρισμό ότι πλατφόρμες όπως το Facebook σκοτώνουν ανθρώπους. Ο Μπάιντεν αργότερα υπαναχώρησε από τον ισχυρισμό.

Η Laura Edelson, ερευνήτρια στο NYU που παρακολουθεί τις διαφημίσεις στο Facebook, είπε στο CNN ότι το Facebook δεν ελέγχει με μη αυτόματο τρόπο όλες τις διαφημίσεις που πουλά — μέρος του λόγου για τον οποίο οι διαφημίσεις που παραβιάζουν τους κανόνες του επιτρέπεται να προβάλλονται στην πλατφόρμα.

Το Facebook, είπε, φαίνεται επίσης να έχει μια πιο ελαφριά προσέγγιση συγκράτησης στις διαφημίσεις από φαινομενικά εμπορικές σελίδες, όπως αυτές που πωλούν μπλουζάκια, σε σύγκριση με σελίδες που σχετίζονται με πολιτικές εκστρατείες.

«Θα βρείτε πολύ περισσότερη από την πραγματικά ισχυρή ρητορική τυπωμένη σε ένα t-shirt, πολύ περισσότερα από όσα θα δείτε σε μια απευθείας διαφήμιση πειθούς», είπε στο CNN.


CNN


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ