Η ζωή στην Κίνα ένα χρόνο μετά

 

Ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του κορονοϊού, η ζωή στην Κίνα, φαίνεται να έχει σχεδόν επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς στην πόλη.  Υπάρχει η αίσθηση ότι η Κίνα έχει χειριστεί την πανδημία καλύτερα από τους περισσότερους, όπως ανέφεραν στο BBC ορισμένοι κάτοικοι του Πεκίνου.

 

Την περασμένη εβδομάδα το BBC βρέθηκε στην πόλη και μίλησε σε ανθρώπους για το πώς είναι η ζωή τους τώρα.

«Πριν από την πανδημία, όλοι φαίνονταν λίγο γκρινιάρηδες, συχνά βιαστικοί... αλλά μετά την πανδημία, έγιναν πιο ευγνώμονες για τη ζωή και πολύ πιο ζεστοί. ." είπε  ένας μαθητής της Γουχάν ενώ για άλλους, υπάρχει τώρα μια μεγαλύτερη αίσθηση ενότητας και σύνδεσης στους ανθρώπους.

«Αυτό το είδος της καταστροφής έχει φέρει στην πραγματικότητα περισσότερους ανθρώπους πιο κοντά», είπε ο Χαν. «Αν οι άνθρωποι είναι εκεί, η πόλη είναι ακόμα εκεί».


Οι αξιωματούχοι επικεντρώνονται τώρα στα βορειοανατολικά, με περίπου 19 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται επί του παρόντος σε lockdown στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Shijiazhuang καθώς και σε τμήματα των επαρχιών Hebei, Jilin και Heilongjiang.


Πέρα από μικρές, σποραδικές εστίες, η Κίνα κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού στο έδαφός της ήδη από την άνοιξη του 2020. Έκτοτε οι Κινέζοι έχουν επιστρέψει σχεδόν σε έναν κανονικό τρόπο ζωής.


Ο ασιατικός γίγαντας καταγράφει καθημερινά μόλις μερικές δεκάδες κρούσματα, την ώρα που άλλες χώρες του κόσμου μετρούν χιλιάδες νέες μολύνσεις.


Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα 77 νέα κρούσματα covid-19 σε εθνικό επίπεδο, ανεβάζοντας σε 100.000 τον συνολικό, επίσημο αριθμό ασθενών που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας.


Ωστόσο αντίθετα με τις περισσότερες χώρες, οι Κινέζοι δεν περιλαμβάνουν τους ασυμπτωματικούς ασθενείς στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων. Τους μετρούν ξεχωριστά, ανακοινώνοντας τον αριθμό τους κάθε 15 ημέρες περίπου.


Στην Κίνα έχουν πεθάνει 4.636 άνθρωποι λόγω της covid-19 από την αρχή της πανδημίας, ενώ από τον Μάιο του 2020 επισήμως έχουν πεθάνει λόγω της νόσου μόνο δύο ασθενείς στη χώρα.


Η πανδημία και τα περιοδικά lockdown είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία, εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν και η Κίνα είδε τη χαμηλότερη ανάπτυξή της σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, αν και άρχισε να ανακάμπτει γρήγορα και ήταν η μόνη μεγάλη παγκόσμια οικονομία που αναπτύχθηκε το 2020. .


Αλλά θεωρητικά, η ζωή έχει σχεδόν επιστρέψει στο φυσιολογικό σε τεράστιες εκτάσεις της Κίνας και - ένα χρόνο μετά - το επίκεντρο είναι για άλλη μια φορά στην Κινεζική Πρωτοχρονιά και στο γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στα σπίτια τους.


Υπάρχουν, φυσικά, φόβοι ότι το chunyun, η περίοδος μαζικών ταξιδιών λόγω της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς, θα γίνει ένα γεγονός υπερδιάδοσης  όταν ξεκινήσει επίσημα στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.


Ως αποτέλεσμα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα επί του παρόντος στο πρόγραμμα εμβολιασμού.  Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχουν χορηγηθεί 2,63 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων στη χώρα που έχει 1,4 δισεκατομμύριο κατοίκους.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ