Το Facebook αλλάζει όνομα ανακοίνωσε ο Mark Zuckerberg



 Ο Mark Zuckerberg, διευθύνων σύμβουλος του Facebook  αναμένεται να αποκαλύψει το νέο όνομα της εταιρείας καθώς και την αναδιάρθρωσή της στο ετήσιο Συνέδριο Connect του Facebook , το οποίο θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 


Πολλοί πιστεύουν ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Facebook, καθώς και το νέο του όνομα, είναι μια προσπάθεια για την εταιρεία να αποστασιοποιηθεί από την πρόσφατη διαμάχη σχετικά με τη συλλογή δεδομένων χρηστών, τον ρόλο της στη δημιουργία πολιτικής αστάθειας και τις επιζήμιες επιπτώσεις της στους νέους χρήστες και ιδιαίτερα τα κορίτσια.


Το Facebook αναμένεται να αναδιαρθρώσει το τρέχον μοντέλο του τοποθετώντας τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης και όλες τις θυγατρικές του, συμπεριλαμβανομένων των Instagram και WhatsApp, σε μια νέα, μετονομασμένη μητρική εταιρεία.


Η ανακοίνωση γίνεται μόλις μια εβδομάδα αφότου το Facebook αποκάλυψε το σχέδιό του να περάσει από τους τυπικούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και στη σφαίρα της εικονικής πραγματικότητας με την πλατφόρμα «metaverse» .


Η έννοια του metaverse περιλαμβάνει τους χρήστες που εργάζονται, παίζουν και επικοινωνούν σε έναν εικονικό κόσμο με τη χρήση ακουστικών VR.


Ο Zuckerberg, ο οποίος ηγήθηκε της στροφής προς την εικονική πραγματικότητα, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η εταιρεία θα προσλάβει 10.000 ειδικευμένους εργάτες από την ΕΕ για να βοηθήσουν στην κατασκευή της πλατφόρμας metaverse.


«Το metaverse έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στο ξεκλείδωμα της πρόσβασης σε νέες δημιουργικές, κοινωνικές και οικονομικές ευκαιρίες. Και οι Ευρωπαίοι θα το διαμορφώσουν από την αρχή», ανέφερε το Facebook σε μια ανάρτηση στο blog.


Οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια θα περιλαμβάνουν «υψηλά εξειδικευμένους μηχανικούς», ανέφερε η εταιρεία. Το Facebook έχει καταστήσει την κατασκευή του μετασύμπαντος μία από τις κύριες προτεραιότητές του.


Παρά την ιστορία του να εξαγοράζει ανταγωνιστές, το Facebook ισχυρίζεται ότι το metaverse «δεν θα κατασκευαστεί εν μία νυκτί από μία μόνο εταιρεία» και έχει υποσχεθεί να συνεργαστεί. Πρόσφατα επένδυσε 50 εκατομμύρια δολάρια στη χρηματοδότηση μη κερδοσκοπικών ομάδων για να βοηθήσει στην «υπεύθυνη οικοδόμηση του μετασύμπαντος».


Αλλά το Facebook πιστεύει ότι η αληθινή ιδέα του μετασύμπαντος θα χρειαστεί άλλα 10 με 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Σε αντίθεση με τα τρέχοντα έργα Εικονικής Πραγματικότητας (VR), τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για παιχνίδια, ο εικονικός κόσμος του metaverse θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σχεδόν για οτιδήποτε: δουλειά, παιχνίδι, συναυλίες, ταξίδια στον κινηματογράφο – ή απλώς για παρέα.


  • Η αλλαγή στο όνομα του Facebook θεωρείται ως προσπάθεια να παρακάμψει τις αντιπαραθέσεις


Αυτή η αναταραχή νέων ανακοινώσεων και αλλαγών στο Facebook μπορεί να είναι μια απάντηση στην αυξανόμενη κριτική και τον έλεγχο της κυβέρνησης για τις πρακτικές της εταιρείας.


Η πληροφοριοδότης του Facebook Frances Haugen, η πρώην υπάλληλος της εταιρείας που κυκλοφόρησε μια βόμβα στις αρχές Οκτωβρίου όταν μίλησε ελεύθερα στο "60 Minutes" για τις πολιτικές του μεγαθήρου των μέσων ενημέρωσης, κατηγορήθηκε σε μαρτυρία του Κογκρέσου ότι η εταιρεία "λειτουργεί στη σκιά, κρύβοντας την έρευνά της από τον δημόσιο έλεγχο».


Συνέχισε δηλώνοντας ότι ο πρώην εργοδότης της γνωρίζει καλά τη ζημιά που έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί στον κοινωνικό ιστό, λέγοντας στην Υποεπιτροπή Εμπορίου: «Είμαι εδώ σήμερα γιατί πιστεύω ότι τα προϊόντα του Facebook βλάπτουν τα παιδιά, προκαλούν διαίρεση και αποδυναμώνουν η δημοκρατία μας».


Η Haugen, η οποία μοιράστηκε δεκάδες χιλιάδες σελίδες της ίδιας της έρευνας του Facebook που έδειχνε ότι η εταιρεία γνώριζε για μια σειρά προβλημάτων που προκαλούνται από τις δικές της εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της ονομαζόμενης «τοξικής» επίδρασής της σε έφηβα κορίτσια που στόχευαν περιεχόμενο διατροφικών διαταραχών στο Instagram. — την οποία επίσης κατέχει.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ