Τα πρώτα έξυπνα γυαλιά απ;o το Facebook



Στις 9 Σεπτεμβρίου το Facebook Inc (FB.O) σε συνεργασία με τον κατασκευαστή Ray-Ban EssilorLuxottica (ESLX.PA)  κυκλοφόρησε τα πρώτα έξυπνα γυαλιά του, την Πέμπτη πραγματοποιώντας ένα βήμα προς τον στόχο του να προσφέρει αληθινά γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας.


Τα έξυπνα γυαλιά, που δημιουργήθηκαν , επιτρέπουν στους χρήστες να ακούνε μουσική, να λαμβάνουν κλήσεις ή να τραβούν φωτογραφίες και σύντομα βίντεο και να τα μοιράζονται στις υπηρεσίες του Facebook χρησιμοποιώντας μια συνοδευτική εφαρμογή. 

Το Facebook ανακοίνωσε ότι η σειρά γυαλιών, που ονομάζεται "Ray-Ban Stories", θα ξεκινούσε από 299 $.


Ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο οποίος ανέφερε έσοδα περίπου 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, βγάζει τα περισσότερα από τα χρήματά του από τη διαφήμιση, αλλά έχει επενδύσει πολλά σε εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα , αναπτύσσοντας υλικό όπως τα ακουστικά Oculus VR και δουλεύοντας σε τεχνολογίες βραχιολιών για την υποστήριξη γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας 


Ο επικεφαλής του Facebook δήλωσε πέρυσι ότι η εταιρεία απέχει πέντε έως δέκα χρόνια από το να είναι σε θέση να φέρει στην αγορά «αληθινά» γυαλιά AR, τα οποία θα θέτουν τα εικονικά αντικείμενα στην άποψη του χρήστη για τον πραγματικό κόσμο.




Μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Amazon.com Inc (AMZN.O) , η Alphabet Inc (GOOGL.O) Google, η Microsoft Corp (MSFT.O) , η Apple Inc (AAPL.O) και η Snap Inc (SNAP.N) έχουν προσπαθήσει να αναπτύξουν διάφορα έξυπνα γυαλιά, αλλά οι πρώτες προσφορές, όπως το Google Glass, αποδείχθηκαν δύσκολο να πουληθούν σε καταναλωτές που αποσύρθηκαν λόγω της υψηλής τιμής και του  σχεδιασμού.


Η Snap, η οποία παρουσίασε τα έξυπνα Spectacles το 2016, φέτος κυκλοφόρησε γυαλιά AR αλλά δεν πωλούνται και προσφέρονται μόνο σε δημιουργούς AR. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Snap, Evan Spiegel, δήλωσε το 2019 ότι περίμενε ότι θα περάσει μια δεκαετία πριν οι καταναλωτές υιοθετήσουν ευρέως τα έξυπνα γυαλιά AR.


Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα ότι η εταιρεία δημιουργεί μια ομάδα που θα εργάζεται για την κατασκευή του metaverse , ενός κοινού εικονικού περιβάλλοντος στο οποίο στοιχηματίζει ότι θα είναι ο διάδοχος του διαδικτύου για κινητά. 


«Πιστεύαμε εδώ και πολύ καιρό ότι τα γυαλιά θα είναι ένα σημαντικό μέρος για τη δημιουργία της επόμενης πλατφόρμας υπολογιστών», δήλωσε ο Ζάκερμπεργκ σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του στο Facebook την Πέμπτη.


Το Facebook, το οποίο έχει επικριθεί για τον χειρισμό δεδομένων χρήστη , δήλωσε ότι δεν θα έχει πρόσβαση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που χρησιμοποιούν οι πελάτες των έξυπνων γυαλιών χωρίς τη συγκατάθεσή τους.


Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το περιεχόμενο των φωτογραφιών ή των βίντεο που τραβήχτηκαν με τα γυαλιά και αποθηκεύτηκαν στην εφαρμογή Facebook View για εξατομίκευση διαφημίσεων και είπε ότι τα γυαλιά θα ήταν μια "εμπειρία χωρίς διαφημίσεις".


Τα γυαλιά περιλαμβάνουν έναν προαιρετικό εικονικό βοηθό, ώστε οι φωτογραφίες και τα βίντεο να μπορούν να τραβηχτούν χωρίς χέρια μέσω φωνητικών εντολών. Το Facebook είπε ότι μια λυχνία LED στα γυαλιά θα εμφανιστεί όταν η κάμερα είναι ενεργοποιημένη, για να ενημερώσει τους άλλους όταν ένας χρήστης τραβάει μια φωτογραφία ή ένα βίντεο.


Δημοσίευσε επίσης έναν οδηγό που περιγράφει πώς να χρησιμοποιείτε τα γυαλιά με υπευθυνότητα, για παράδειγμα να τα απενεργοποιείτε σε ιδιωτικούς χώρους όπως δημόσια μπάνια και να μην τα χρησιμοποιείτε για παράνομες ενέργειες όπως παρενόχληση ή συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών, όπως κωδικούς PIN.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ