Christine Lagarde - "Πρέπει να εμβολιάσουμε ολόκληρο τον κόσμο"


H  Christine Lagarde, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε μια συζήτηση με τον Klaus Schwab, ιδρυτή και εκτελεστικό πρόεδρο του World Economic Forum,  που εμφανίστηκε από το TIME την 1η Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των προγραμμάτων TIME 100 Talks, απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα για τον Covid-19, την κλιματική αλλαγή και την 4η βιομηχανική επανάσταση


-- Είμαι ο Klaus Schwab, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του World Economic Forum. Και έχω τη μεγάλη χαρά να συζητήσω σήμερα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Πρόεδρε Λαγκάρντ, νομίζω ότι συναντηθήκαμε για πρώτη φορά μόλις πριν από περίπου 20 χρόνια, και ήσασταν πολύ διακεκριμένη δικηγόρος εκείνη την εποχή. Εν τω μεταξύ, έχετε αναπτύξει επίσης καριέρα ως πολιτικός, ως οικονομολόγος, ως πολιτικός και ως τραπεζίτης.

Γνωρίζοντας και θαυμάζοντας τις παγκόσμιες προοπτικές σας και, θα έλεγα, τις παγκόσμιες ευθύνες σας, θα ήθελα να επικεντρώσω τη συζήτησή μας σε αυτές που θεωρώ ότι είναι οι τέσσερις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή: COVID-19 φυσικά, κλιματική αλλαγή, ένταξη και ιδιαίτερα η ισότητα των φύλων, και τέλος, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση - πόσο καλά μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να εξυπηρετήσουν και να μην βλάψουν την ανθρωπότητα.


Αν μπορέσω να στραφώ στο πρώτο θέμα, το COVID, το οποίο φυσικά έχει καθορίσει τη ζωή μας και είχε τραγικές συνέπειες για πολλούς ανθρώπους. Βρισκόμαστε τώρα με κάποιο τρόπο, σε ένα σταυροδρόμι γιατί ενώ υπάρχει τόσος εμβολιασμός, υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτηματικά. Η ερώτησή μου λοιπόν θα ήταν: πώς βλέπετε τον δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα, εάν υπάρχει κάποιο νέο φυσιολογικό;


Και επίσης, εάν μπορούσα να θέσω ένα θέμα που σχετίζεται με τη λειτουργία σας στον αγώνα κατά του COVID, ποιος είναι ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών; Έχουμε ακούσει για το ΔΝΤ και τα ειδικά δικαιώματα κλήρωσης που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κινητοποίηση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ποια είναι η άποψή σας για τον δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα;

 Βγαίνουμε από αυτήν την πανδημία, με σταθεροποιημένες οικονομίες, με, κατά κάποιο τρόπο, μικρή διαρκή αναστάτωση. Όταν εξετάζετε τα επίπεδα ανεργίας στις προηγμένες οικονομίες, δεν έχει απομείνει μεγάλη ζημιά από την πανδημία. Όταν κοιτάξετε το επίπεδο του ΑΕΠ, το μέγεθος των οικονομιών μας, θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν από την πανδημία στο τέλος του έτους.


--  Christine Lagarde - Έτσι, αγωνιστήκαμε πραγματικά σκληρά και ανταποκριθήκαμε καλά, και βγήκαμε τώρα με μια κατάσταση που χρειάζεται ακόμα μεγάλη προσοχή. Αλλά μου φαίνεται τώρα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να είναι σχεδόν χειρουργικοί - δεν πρόκειται πλέον για μαζική υποστήριξη, αλλά για εστιασμένη, στοχευμένη υποστήριξη στους τομείς που έχουν πληγεί σοβαρά.


Εκτός από την υποστήριξη της ανάρρωσης, πρέπει να εμβολιάσουμε. Εάν δεν εμβολιάσουμε ολόκληρο τον κόσμο, όπως πρέπει, ο COVID-19 θα επιστρέψει για να μας στοιχειώσει και θα επιστρέψει για να μας βλάψει. Για να γίνει αυτό, ο κόσμος πρέπει να είναι λίγο πιο γενναιόδωρος. Και στο να είναι γενναιόδωρος, θα εξυπηρετεί το δικό του συμφέρον. Όπως γνωρίζετε, με προβληματίζει το γεγονός ότι ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα δεν μπορεί να συγκεντρώσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αντιμετωπίσει τον εμβολιασμό σε εκείνες τις χώρες του κόσμου όπου εμβολιάζεται μόνο το 2% του πληθυσμού - εννοώ τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.


Έχουμε ξοδέψει, σε δημοσιονομική υποστήριξη, περίπου 6.000 δισεκατομμύρια δολάρια - αυτό που χρειάζεται είναι το 1% αυτών για να εμβολιαστεί ο κόσμος. Πιστεύω, λοιπόν, ότι για να μεταβούμε σε αυτό το νέο φυσιολογικό, είτε αρέσει σε κάποιον είτε όχι, πρέπει να προβλέψουμε και να εμβολιάσουμε και στη συνέχεια να πάρουμε τα διδάγματα αυτού που μόλις περάσαμε.


Νομίζω ότι ο κόσμος στον οποίο θα ζούμε θα φέρει τα στίγματα του COVID. Με αυτό, εννοώ, δεν θα ταξιδέψουμε με τον ίδιο τρόπο, τόσο καιροσκοπικά και τυχαία όσο ταξιδέψαμε. Μάλλον δεν θα κοινωνικοποιηθούμε με τον ίδιο τρόπο, τόσο κοντά ο ένας στον άλλο. Και πιθανότατα θα στραφούμε σε καλύτερη προστασία της βιοποικιλότητας και καλύτερη προστασία του κλίματος από ό, τι διαφορετικά θα είχαμε.


Ελπίζω πραγματικά και νομίζω ότι ο COVID-19, που πλήγωσε τόσους πολλούς από εμάς και έκανε τόσο μεγάλη ταλαιπωρία στον κόσμο, θα μας δώσει μερικά μαθήματα για το μέλλον και θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα σε αυτό που νομίζω είναι οι προτεραιότητες για αύριο.


πηγή WEF


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ