Τα δίδυμα είναι παρόμοια αλλά όχι ακριβώς ίδια

 

Τα ίδια δίδυμα δεν είναι ακριβώς γενετικά τα ίδια, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Οι επιστήμονες στην Ισλανδία εξέτασαν DNA από 387 ζεύγη πανομοιότυπων διδύμων - αυτά που προέρχονται από ένα γονιμοποιημένο ωάριο - καθώς και από τους γονείς, τα παιδιά και τους συζύγους τους. 

Αυτό τους επέτρεψε να βρουν «πρώιμες μεταλλάξεις που διαχωρίζουν πανομοιότυπα δίδυμα», δήλωσε η Kari Stefansson, γενετιστής στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας και η εταιρεία deCODE genetics και συν-συγγραφέας της εφημερίδας που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Nature Genetics.


Μια μετάλλαξη σημαίνει μια αλλαγή σε μια ακολουθία DNA - μια μικρή αλλαγή που δεν είναι εγγενώς καλή ή κακή, αλλά μπορεί να επηρεάσει τα φυσικά χαρακτηριστικά ή την ευαισθησία σε ορισμένες ασθένειες. Μπορούν να συμβούν όταν ένα κύτταρο διαιρείται και κάνει ένα μικρό σφάλμα στην αναπαραγωγή του DNA.


Κατά μέσο όρο, τα ίδια δίδυμα έχουν 5,2 από αυτές τις πρώτες γενετικές διαφορές, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αλλά περίπου το 15 τοις εκατό των ίδιων δίδυμων ζευγαριών έχουν περισσότερες γενετικές διαφορές, μερικές από αυτές έως και 100, δήλωσε ο Stefansson.


Αυτές οι διαφορές αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέρος του γενετικού κώδικα κάθε δίδυμου, αλλά θα μπορούσαν να επηρεάσουν γιατί ένα δίδυμο είναι ψηλότερο ή γιατί ένα δίδυμο κινδυνεύει περισσότερο για ορισμένους καρκίνους.


Προηγουμένως, πολλοί ερευνητές πίστευαν ότι οι φυσικές διαφορές μεταξύ πανομοιότυπων διδύμων σχετίζονται κυρίως με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η διατροφή ή ο τρόπος ζωής.


Ο Jan Dumanski, γενετιστής στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα εργασία, το επαίνεσε ως «μια σαφή και σημαντική συμβολή» στην ιατρική έρευνα.


«Η συνέπεια είναι ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε τα δίδυμα ως μοντέλο» για να πειράξουμε τις επιρροές της φύσης και της ανατροφής, είπε.


Προηγούμενες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας εργασίας του 2008 στο The American Journal of Human Genetics, έχουν εντοπίσει ορισμένες γενετικές διαφορές μεταξύ πανομοιότυπων διδύμων.


Η νέα μελέτη ξεπερνά την προηγούμενη δουλειά συμπεριλαμβάνοντας το DNA γονέων, παιδιών και συζύγων πανομοιότυπων διδύμων. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να εντοπίσουν πότε σημειώθηκαν γενετικές μεταλλάξεις σε δύο διαφορετικά είδη κυττάρων - αυτά που υπάρχουν σε ένα μόνο άτομο και σε αυτά που κληρονομήθηκαν από τα παιδιά αυτού του ατόμου. Βρήκαν επίσης μεταλλάξεις που συνέβησαν πριν το αναπτυσσόμενο έμβρυο χωριστεί σε δύο, θέτοντας το στάδιο για τα δίδυμα.


Ο Stefansson είπε ότι η ομάδα του είχε βρει ζευγάρια διδύμων όπου υπάρχει μετάλλαξη σε όλα τα κύτταρα του σώματος ενός δίδυμου, αλλά δεν βρέθηκε καθόλου στο άλλο δίδυμο. Ωστόσο, «μερικές φορές το δεύτερο δίδυμο μπορεί να δείχνει τη μετάλλαξη σε ορισμένα κύτταρα, αλλά όχι σε όλα τα κύτταρα», είπε.


Η Νανσί Σεγκάλ, ψυχολόγος που σπουδάζει τα δίδυμα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Φούλερτον και δεν συμμετείχε στην έρευνα, χαρακτήρισε την έρευνα «ηρωική και πραγματικά σημαντική».


«Αυτό θα αναγκάσει τους επιστήμονες να βελτιώσουν τη σκέψη μας για τις επιρροές της γενετικής και του περιβάλλοντος», είπε. «Τα δίδυμα είναι παρόμοια, αλλά δεν είναι τέλεια ομοιότητα.»



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ