Χειρουργικές και υφασμάτινες μάσκες προσφέρουν προστασία μόλις 10%



 

"Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μια τυπική χειρουργική μάσκα και οι τρίφυλλες υφασμάτινες μάσκες ... φιλτράρουν σε εμφανή απόδοση μόνο 12,4% και 9,8%, αντίστοιχα", όπως αναφέρει το συμπέρασμα της μελέτης του Πανεπιστημίου του Waterloo.  


Αλλά οι μάσκες KN95 και N95 προσφέρουν "σημαντικά υψηλότερες εμφανείς αποδόσεις φιλτραρίσματος (60% και 46% για μάσκες R95 και KN95, αντίστοιχα) από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες υφασμάτινες που βρίσκονται στο (10%) και τις χειρουργικές μάσκες στο (12%), και ως εκ τούτου εξακολουθούν να συνιστώνται επιλογή για τον μετριασμό της μετάδοσης των αερομεταφερόμενων ασθενειών σε εσωτερικούς χώρους », γράφει μια περίληψη της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουλίου.


Οι ακριβότερες, υψηλής ποιότητας μάσκες N95 και KN95 «φιλτράρισαν περισσότερο από το 50 % των εκπνεόμενων αερολυμάτων που μπορούν να συσσωρευτούν σε εσωτερικούς χώρους και να εξαπλώσουν τον ιό COVID-19 όταν εισπνέονται από άλλους ανθρώπους», διαπίστωσε η μελέτη.


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physics of Fluids και διεξήχθη σε ένα μεγάλο, εσωτερικό και μη αεριζόμενο δωμάτιο.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι η μάσκα συγκρατεί τα εκπνεόμενα αερολύματα και άρα προστατεύει τους γύρω μας και όχι εμάς... όπως πιστεύουν οι περισσότεροι


  • Τα εκπνεόμενα αερολύματα από ένα άτομο που δεν φορά μάσκα.


  • Εκπνεόμενα αερολύματα από ένα άτομο που φορά χειρουργική μάσκα.




  • Εκπνεόμενα αερολύματα από ένα άτομο που φορά μάσκα KN95.


Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης είπε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην αποτελεσματικότητα διαφόρων μάσκων.


«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι επωφελές να φοράτε οποιοδήποτε κάλυμμα προσώπου, τόσο για προστασία σε κοντινή απόσταση όσο και σε απόσταση σε ένα δωμάτιο», δήλωσε ο Serhiy Yarusevych, καθηγητής μηχανικής 

 «Ωστόσο, υπάρχει μια πολύ σοβαρή διαφορά στην αποτελεσματικότητα των διαφορετικών μάσκων όσον αφορά τον έλεγχο των αερολυμάτων».

Εξήγησε ότι τα ευρήματα της μελέτης παρακολουθήθηκαν με «κοινή λογική» και επικρατούσες πρακτικές υγειονομικής περίθαλψης.


  • Χειρουργικές μάσκες.

Ο καθηγητής Serhiy Yarusevych σημείωσε ότι οι τύποι μάσκας έχουν σημαντικές διαφορές στην αποτελεσματικότητα, αλλά είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ευεργετικό να φοράμε οποιοδήποτε κάλυμμα προσώπου».


«Πολλά από αυτά μπορεί να φαίνονται σαν κοινή λογική», είπε ο Γιαρούσεβιτς. «Υπάρχει λόγος, για παράδειγμα, ότι όταν οι ιατροί φορούν μάσκες N95 - λειτουργούν πολύ καλύτερα.


"Η καινοτομία εδώ είναι ότι έχουμε παράσχει σταθερούς αριθμούς και αυστηρή ανάλυση για να υποστηρίξουμε αυτήν την υπόθεση", πρόσθεσε.


New York Post


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ