Στη Βρετανία το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή - Γιατί θεωρείται σημαντικό

 

Σχεδόν κάθε χρόνο από το 1995, οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντήθηκαν αυτοπροσώπως για να συζητήσουν την κλιματική κρίση σε μια συνάντηση γνωστή ως Διάσκεψη των μερών (COP).


Τα «μέρη» είναι οι περισσότερες από 190 χώρες που υπέγραψαν τη Σύμβαση -πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), τον οργανισμό του ΟΗΕ για το κλίμα.


Το COP είναι ουσιαστικά το όργανο λήψης αποφάσεων της UNFCCC που συνεδριάζει μία φορά το χρόνο για να διαπραγματευτεί πώς να αντιμετωπίσει καλύτερα την κλιματική αλλαγή. Το 2020, η πανδημία ανέβαλε την 26η συνεδρίαση του COP.


  • Γιατί είναι τόσο σημαντικό το COP26;


Μέχρι το COP26 , οι χώρες αναμένεται να οριστικοποιήσουν τα εθνικά τους σχέδια δράσης (εθνικά καθορισμένες συνεισφορές ή NDC) για τη μείωση των εκπομπών στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού .


Στο COP21 στο Παρίσι το 2015, οι χώρες συμφώνησαν να προσπαθήσουν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα για να περιορίσουν την κλιματική κρίση. Αυτή η παγκόσμια συμφωνία ορόσημο έγινε γνωστή ως Συμφωνία του Παρισιού.


"Το COP26 είναι η πρώτη ευκαιρία για τα κράτη να αναθεωρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να ενισχύσουν περαιτέρω τη φιλοδοξία", λέει η κλιματολόγος του Πανεπιστημίου Cambridge, Δρ Emily Shuckburgh.


"Αυτό είναι σημαντικό γιατί από τη Συμφωνία των Παρισίων υπήρξε πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά την επιστήμη για τους κινδύνους της υπέρβασης του 1,5 βαθμού Κελσίου [σε αντίθεση με τους 2C] της θέρμανσης", είπε.


Οι Φίλοι της Γης (FOE) χαρακτήρισαν τις φετινές καθυστερημένες συνομιλίες "ζωτικής σημασίας" επειδή "το παράθυρο της ευκαιρίας για να παραμείνουμε κάτω από αυτούς τους κρίσιμους 1,5 βαθμούς πλανητικής θέρμανσης γίνεται όλο και μικρότερο κάθε χρόνο".


Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το Ηνωμένο Βασίλειο γιατί, ως οικοδεσπότης, «όλα τα μάτια θα κοιτάζουν τι κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι τι λέει», δήλωσε ο διευθυντής της FOE για την προεκλογική εκστρατεία, Jamie Peters


"Ως ένα από τα έθνη που είναι πιο υπεύθυνα για την αλλαγή του κλίματος, λόγω της ιστορικής ρύπανσης, θα επικεντρωθεί παγκοσμίως στο ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου να ανταποκριθεί σε αυτό - καθώς και στον τρόπο που διεξάγονται αυτές οι συνομιλίες", πρόσθεσε.


Οι διαπραγματεύσεις για το COP26 έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν από 1-12 Νοεμβρίου στην πανεπιστημιούπολη Scottish Events (SEC) στη Γλασκώβη, αν και η διαδικαστική έναρξη είναι στις 31 Οκτωβρίου.


Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι από περίπου 200 χώρες πιθανότατα θα παρευρεθούν, αλλά ορισμένες σχετικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο διαδίκτυο.


Ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός, αλλά "συνιστάται" από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.


Έχει προσφέρει εμβόλια COVID-19 σε χιλιάδες διαπραγματευτές, παρατηρητές και δημοσιογράφους που διαφορετικά δεν θα είχαν πρόσβαση σε αυτό.


  • Ποια θα είναι τα σημεία προσκόλλησης;


Η χρηματοδότηση του κλίματος είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του COP26

«Αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη διαμάχη θα είναι αν αυτό που συμφωνείται είναι αρκετό για να περιορίσει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Δρ Σάκμπουργκ.


Ο πρώτος γύρος των κυβερνητικών NDCs αποδείχθηκε ανεπαρκής για να περιορίσει τη θέρμανση σε πολύ χαμηλότερους από 2C. Έτσι, πριν από το COP26, οι κυβερνήσεις πρόκειται να υποβάλουν νέα - και πιο φιλόδοξα - σχέδια.


Μέχρι στιγμής το έχουν κάνει 62 χώρες και η ΕΕ , αλλά είναι "ακόμη πολύ μακριά από εκεί που πρέπει να είναι", δήλωσε η αναλύτρια περιβάλλοντος του Chatham House Άννα Άμπεργκ.


Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές από τις νέες δεσμεύσεις "δεν είναι αρκετά φιλόδοξες" - και επειδή "αρκετές μεγάλες οικονομίες - συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας - δεν έχουν ακόμη υποβάλει νέα ή επαρκή σχέδια", δήλωσε η κ. Άμπεργκ.


Το ακανθώδες ζήτημα της χρηματοδότησης του κλίματος θα είναι κομβικό για την επιτυχία του COP26. Γενικά, οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου είναι οι πιο υπεύθυνες για την κλιματική κρίση που αντιμετωπίζουν πιο έντονα οι φτωχότερες χώρες, οι οποίες έχουν κάνει τα λιγότερα για να προκαλέσουν το πρόβλημα.


Το 2009, οι πλουσιότερες χώρες δεσμεύτηκαν να συγκεντρώσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2020 για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αλλά έχασαν τον στόχο.


"Ενώ χρειάζονται περισσότερα από 100 δισ. Δολάρια ετησίως για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών στις αναπτυσσόμενες χώρες, η εκπλήρωση του δέσμευσης έχει μεγάλη συμβολική αξία", δήλωσε η κ. Άμπεργκ.


"Και όταν πρόκειται για χρήματα, μαζί με συζητήσεις για το ποιος πρέπει να πληρώσει για αυτό, τότε τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα", δήλωσε ο Τζέιμι Πίτερς της FOE. «Αλλά το στοίχημα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο».


Υπάρχουν επίσης άλυτα ζητήματα από τη Συμφωνία των Παρισίων στα οποία τα μέρη δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει. Αυτοί περιλαμβάνουν τους κανόνες για τους μηχανισμούς της αγοράς άνθρακα, που επιτρέπουν στις χώρες να αντισταθμίζουν τις εκπομπές τους αγοράζοντας πιστώσεις άνθρακα (μειώσεις εκπομπών) από άλλη χώρα και πώς να αντιμετωπίσουν τις αποκαλούμενες "απώλειες και ζημιές" από την κλιματική αλλαγή.


  • Τι ρόλο θα παίξει η Κίνα;


Η Κίνα αναμένεται να παρακολουθήσει το COP26 και έχει συμμετάσχει στη διαδικτυακή σειρά «Διάλογοι για την κλιματική αλλαγή», η οποία πραγματοποιήθηκε πέρυσι λόγω της αναβληθείσας COP 2020.


"Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στον διάλογο", λέει ο Jiangwen Guo, ανώτερος ερευνητής στο πρόγραμμα ενέργειας, περιβάλλοντος και πόρων του Chatham House.


Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εκπομπός αερίων του θερμοκηπίου, έχει δεσμευτεί για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι βροχοπτώσεις που προκάλεσαν σοβαρές πλημμύρες σε κεντρικές περιοχές εκεί ήταν σχεδόν σίγουρα συνδεδεμένες με την υπερθέρμανση του πλανήτη .


  • Με 100 ημέρες μέχρι το COP26, ποιες είναι αυτές οι συνομιλίες για το κλίμα και γιατί είναι τόσο σημαντικές;


Ωστόσο, η Κίνα είναι μία από τις πολλές οικονομίες - μαζί με την Ιαπωνία , την Αυστραλία και τη Βραζιλία - που έχουν «απωθήσει» την πίεση να μοιραστούν τα μηδενικά σχέδια σε μικρότερο χρονικό ορίζοντα από το 2050, δήλωσε η Ρεβέκκα Πέτερς, άλλη συνεργάτιδα στο Chatham House για την ενέργεια, το περιβάλλον και πρόγραμμα πόρων.


Ο Αμερικανός απεσταλμένος για το κλίμα των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε την Κίνα να μειώσει ταχύτερα τις εκπομπές άνθρακα. Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εκπομπός.


  • Ποιοι μπορεί να διαταράξουν το COP26;


Η Αυστραλία, η Ρωσία και η Βραζιλία θεωρούνται από κάποιους πιθανότερο να διαταράξουν το COP26

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού και της Ρωσίας, έχουν υποβάλει νέα κλιματικά σχέδια που δεν ήταν πιο φιλόδοξα από τους προηγούμενους στόχους. Ενώ η Αυστραλία έχει «απομονωθεί ολοένα και περισσότερο από άλλα έθνη του ΟΟΣΑ καθώς καθυστερεί στη δράση», δήλωσε η Ρεβέκκα Πέτερς του Chatham House.


«Μπορεί να περιμένουμε να δούμε τακούνια να σκάβουν γύρω από συγκεκριμένα στοιχεία των διαπραγματεύσεων», είπε η κ. Peters. Για παράδειγμα, στο COP25 το 2019, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία πίεσαν να επιτρέπεται στις προηγούμενες άδειες εμπορίας άνθρακα να υπολογίζονται στους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.


"Αλλά η χρήση αυτών των πιστώσεων - ενώ παράλληλα εξοικονομεί χρήματα και προσπάθεια στις χώρες σε σύντομο χρονικό διάστημα - θα μπορούσε πράγματι να αυξήσει τις παγκόσμιες εκπομπές", είπε.


Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ορισμένες χώρες να αντισταθούν στον αναθεωρημένο, αυστηρότερο στόχο των 1,5 βαθμών Κελσίου για να αποφύγουν να περιορίσουν δραστικά την παραγωγή και τη χρήση ορυκτών καυσίμων.


Είπε ότι η Ινδία "παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο" ως ο τρίτος μεγαλύτερος εκπομπός στον κόσμο, καθώς πρόκειται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ έως το 2040 χωρίς ταχεία μετάβαση στα ενεργειακά της συστήματα.


SkyNews

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ