Το Τουρκικό κοινοβούλιο απέπεμψε τον βουλευτή του φιλοκουρδικού HDP Omer Faruk Gergerlioglu


Το κοινοβούλιο της Τουρκίας την Τετάρτη ήρε την ασυλία ενός εξέχοντα υποστηρικτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  μετά από ετυμηγορία σχετικά με τις δημοσιεύσεις του στο Twitter που ζήτησε την ειρηνική επίλυση του κουρδικού ζητήματος στη χώρα.


Ο Omer Faruk Gergerlioglu, μέλος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κοινοβούλιο από το υπέρ-κουρδικό HDP, εκδόθηκε απόφαση του εφετείου τον περασμένο μήνα, η οποία επιβεβαίωσε ποινή φυλάκισης δύο ετών και έξι μηνών.


Σε απάντηση στην απόφαση του κοινοβουλίου, ο Γκεργκερλιόγλου ορκίστηκε ότι δεν θα φύγει από την αίθουσα. Έφερε μαζί του μια τσάντα προμηθειών για να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας του.


«Θα αντισταθώ και δεν θα επιτρέψω την εθνική βούληση να καταπατηθεί. Το κάλεσμα για ειρήνη δεν είναι έγκλημα »


Ο τουρκικός νόμος απαγορεύει στην αστυνομία να εισέλθει στους κοινοβουλευτικούς λόγους, αλλά οι βουλευτές που είναι επιφορτισμένοι με τη διατήρηση της τάξης θα μπορούσαν να τον εξαναγκάσουν.


«Θα αντισταθώ και δεν θα επιτρέψω την εθνική βούληση να καταπατηθεί. Το να ζητάς ειρήνη δεν είναι έγκλημα », είπε.


Το κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας CHP καταδίκασε την απόφαση του ομιλητή Μουσταφά Σεντόπ να διαβάσει την δικαστική απόφαση στο κοινοβούλιο, η οποία κατάργησε αυτόματα το καθεστώς βουλευτικής ασυλίας  του Γκέρκερλιγκλου.


  • «Παραβίαση ελεύθερου λόγου»


Παραδοσιακά, το κοινοβούλιο της Τουρκίας δεν κάνει τέτοιες κινήσεις εναντίον των βουλευτών. Θα περίμενε για τις επόμενες εκλογές για την εκδίωξη του βουλευτή.


Ωστόσο, πρόσφατα ο Sentop και το κυβερνών AKP παραβίασαν αυτήν την παράδοση για να ακολουθήσουν βουλευτές της αντιπολίτευσης από το HDP, το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην εθνική συνέλευση. 


Ο Devlet Bahceli, ο ηγέτης του κυβερνητικού εταίρου συνασπισμού, το εθνικιστικό MHP, ζήτησε πρόσφατα απαγόρευση του HDP για τους φερόμενους δεσμούς του με το PKK, μια κουρδική ένοπλη ομάδα που χαρακτηρίζεται ως "τρομοκρατική" από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες .


Η Human Rights Watch νωρίτερα την Τετάρτη  δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Γκεργκερλιόγλου στο Twitter το 2016 ήταν εντός των ορίων της προστατευόμενης ομιλίας.


Στο tweet του, ο Gergerlioglu  σχολίασε μια είδηση που ανέφερε ότι το PKK κάλεσε το τουρκικό κράτος να κάνει ένα βήμα προς την ειρήνη. Ο Gergerlioglu απάντησε ότι «Αυτή η κλήση [του PKK] πρέπει να εξεταστεί σωστά, δεν υπάρχει τέλος στο ζήτημα…!»


Το δικαστήριο θεώρησε ότι οι δηλώσεις του Gergerlioglu, μαζί με τα άλλα tweets του, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως «τρομοκρατική προπαγάνδα», ωστόσο η είδηση ​​που έφερε τη δήλωση του PKK δεν αντιμετώπισε νομικές προκλήσεις και εξακολουθεί να είναι προσβάσιμη από το ευρύ κοινό.


«Η δίωξη και η καταδίκη του αποτελούν σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων του στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης και λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο εκτεταμένων και συστηματικών παραβιάσεων της ελευθερίας του λόγου από την τουρκική κυβέρνηση που έχουν επιταχυνθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016», ανέφερε η Human Rights Watch είπε.


Από την εκλογή του το 2018, ο Γκεργκελιόγλου, ιατρός και ακτιβιστής δικαιωμάτων που συσχετίστηκε με την ομάδα συντηρητικών δικαιωμάτων Mazlum-Der, έχει αναδειχθεί ως ηγετικό μέλος του κοινοβουλίου που συχνά προκαλεί την  προσοχή του κοινού σε παραμελημένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τις εξωδικαστικές απαγωγές έως τις φυλακές .


Οι εκστρατείες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά ευαισθητοποιούν τα θέματα και έλαβαν εθνική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης. 

 

Στο Twitter, περίπου 140.000 δημοσιεύσεις χρησιμοποίησαν το hashtag «Ο Gergerlioglu δεν είναι μόνος» για να καταδικάσουν την κίνηση εναντίον του βουλευτή.


Οι βουλευτές του HDP αποφάσισαν επίσης να περιμένουν μέσα στην κοινοβουλευτική αίθουσα μαζί με τον Gergerlioglu για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση.


Ο Gergerlioglu έχει ήδη καταθέσει υπόθεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να ανατρέψει την ποινή. Ωστόσο, το δικαστήριο πρέπει επίσης να εκδώσει απόφαση σχετικά με τη νομιμότητα της κοινοβουλευτικής κίνησης εναντίον του.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ