Τεράστιες καταβόθρες εμφανίστηκαν στην Κροατία μετά το σεισμό του Δεκεμβρίου

καταβόθρα στο χωριό Mececani, κεντρική Κροατία, Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021
 

Μια κεντρική περιοχή στην Κροατία  περίπου 25 μίλια νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ζάγκρεμπ, είναι γεμάτη με στρογγυλές τρύπες όλων των μεγεθών, οι οποίες εμφανίστηκαν μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,4  τον Δεκέμβριο που σκότωσε επτά άτομα και προκάλεσε εκτεταμένη καταστροφή.


Οι επιστήμονες συρρέουν στο Mecencani και σε άλλα χωριά στην αραιοκατοικημένη περιοχή για παρατήρηση και μελέτη.


«Αυτές είναι οι λεγόμενες εγκαταλειμμένες καταβόθρες, που εμφανίστηκαν λόγω της συγκεκριμένης γεωλογικής σύνθεσης αυτής της περιοχής, καθώς το έδαφος στηρίζεται σε ασβεστολιθικά πετρώματα βαριά κορεσμένα με υπόγεια ύδατα», δήλωσε ο γεωλόγος Josip Terzic της Κροατικής Γεωλογικής Έρευνας.


Ενώ η εμφάνιση καταβόθρων δεν είναι ασυνήθιστη μετά από έντονη σεισμική δραστηριότητα, οι κάτοικοι έχουν μπερδευτεί από τον αριθμό τους - περίπου 100 έχουν εντοπιστεί τους τελευταίους δύο μήνες - και την ταχύτητα με την οποία εμφανίστηκαν μετά τον κύριο σεισμό στις 29 Δεκεμβρίου, που ήταν ακολουθούμενη από μια σειρά μετασεισμών. Οι γεωλόγοι έχουν πει ότι ο σεισμός επιτάχυνε τη διαδικασία σχηματισμού καταβόθρων που συνήθως θα απαιτούσε χρόνια, αν όχι δεκαετίες.


Μια καταβόθρα κάτω από ένα σπίτι στο χωριό Mececani, κεντρική Κροατία


Ο Τέρζιτς είπε ότι οι επιστήμονες σχεδιάζουν διάφορες μεθόδους εξερεύνησης για να προσδιορίσουν την υποβρύχια μορφολογία και άλλα χαρακτηριστικά. Μίλησε στο The Associated Press καθώς στάθηκε δίπλα σε μια μεγάλη καταβόθρα  που είπε ότι είχε βάθος έως και 15 μέτρα και άλλα τόσα διάμετρο.


Μερικές καταβόθρες εμφανίστηκαν κάτω από τα σπίτια των ανθρώπων ή στην καλλιεργήσιμη γη τους, ωθώντας τις αρχές να συμβουλέψουν την προσοχή. 


Σύμφωνα με τους κατοίκους οι καταβόθρες άρχισαν αν εμφανίζονται αμέσως μετά το σεισμό, αναγκάζοντας κάποιους ακόμα και να μετακομίσουν από τα σπίτια τους. 




Ενώ η εμφάνιση καταβόθρων δεν είναι ασυνήθιστη μετά από έντονη σεισμική δραστηριότητα, οι κάτοικοι έχουν μπερδευτεί από τον αριθμό τους - περίπου 100 έχουν εντοπιστεί τους τελευταίους δύο μήνες - και την ταχύτητα με την οποία εμφανίστηκαν μετά τον κύριο σεισμό στις 29 Δεκεμβρίου, που ήταν ακολουθούμενος από μια σειρά μετασεισμών.


«Οι ειδικοί λένε ότι αυτές οι καταβόθρες θα είχαν σχηματιστεί φυσικά ούτως ή άλλως με την πάροδο του χρόνου, αλλά ο σεισμός λειτούργησε ως καταλύτης που επιτάχυνε την όλη διαδικασία, δυστυχώς», πρόσθεσε.


Περίπου τρεις μήνες μετά τον σεισμό, η πληγείσα περιοχή εξακολουθεί να αγωνίζεται με την καταστροφή της, με πολλά σπίτια ακόμα ερείπια και η κύρια πόλη της περιοχής, η Petrinja, ημι-εγκαταλελειμμένη. Περιστασιακοί σεισμοί, συμπεριλαμβανομένων των σεισμών μεγέθους 4 και άνω, εξακολουθούν να γίνονται αισθητοί, ενοχλώντας περαιτέρω τους κατοίκους και αυξάνοντας τα δεινά της πανδημίας του κοροναϊού



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ